Dodaj do ulubionych

Rusłan (z Mołdawi)

02.05.06, 22:02
Spotkałam sie ostatnio z takim imieniem. Jestem ciekawa czy są jakieś dane na
temat tego imienia w Polsce. Sama nie potrafię jeszcze powiedzieć czy podoba
mi się czy nie ale brzmi intrygująco.
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Rusłan (z Mołdawi) 02.05.06, 22:03
      Ja znalam imie Ruslana i Rostyslawa (Ukraina)... Ruslana kojarzy sie z rusalka...
    • madzialena22 Re: Rusłan (z Mołdawi) 03.05.06, 00:27
      ja tez znałam kiedys jednego Rusłana.. mieszkał na tej samej dzielnicy, co ja
      przed przeprowadzką. Myślę, ze ma teraz ok 20 lat (moze troszke starszy).
    • nchyb Rusłan i Ludmiła... 03.05.06, 07:01
      no co ja poradzę na pierwsze, puszkinowate skojarzenie smile
      Ale brzmieniowo podoba mi się. Ciekawe, czy by zarejestrowali?
      • gaudencja Re: Rusłan i Ludmiła... 03.05.06, 10:26
        Behindthename tez ma tylko takie skojarzenie: "Meaning unknown. This name was
        used by Aleksandr Pushkin in his poem 'Ruslan and Ludmila'.".
        Zarejestrowaliby na pewno, to imię nie ma innego polskiego odpowiednika, niż
        Rusłan właśnie. Tak figuruje w Słowniku Ossolineum, na który często powołuje
        się RJP przy wydawaniu opinii.
        Nawet mi się podoba za wschodnią granicą, gdzie jest dość często spotykany,
        natomiast w Polsce umiarkowanie (dużo ładniejszy jest IMO Rufus i Rufin).
        Rusłana nie podoba mi sie ani tu, ani tam.
        • nchyb Re: Rusłan i Ludmiła... 04.05.06, 08:18
          Gaudencjo, a czy dużo est Rusłanów w Polsce? Co podają źródła o ilości
          zarejestrowanych? I czy jest wersja żeńska? Rusłana? I ostatnie pytanie - jak
          to zdrabniać? Słanek? Bo Rus zbyt twardy i legendarny jak na zdrobnienie smile
          • gaudencja Re: Rusłan i Ludmiła... 04.05.06, 14:28
            W 2001 roku Rusłanów, jak i Rusłan, musiało być mniej niż 200, bo Grzenia ich
            nie ujmuje. W 1994 roku Rusłanów bylo 15 (plus 3 Ruslanów), a Rusłan - 4.
            Pewnie ich liczba się od tego czasu zmniejszyła, sami znamy Rusłana - Ukraińca
            naturalizowanego w Polsce już na pewno po wydaniu słownika Rymuta. Co do
            zdrobnień - nie mam pojęcia, pewnie są jakieś utarte zdrobnienia rosyjskie; w
            Polsce regularnym byłoby Rusek, kóry z oczywistych przyczyn raczej się nie
            nadaje.
            • abiela Re: Rusłan i Ludmiła... 05.05.06, 23:28
              Jakos niespecjalnie podoba mi sie Ruslan.
              • olianka Re: Rusłan i Ludmiła... 02.10.06, 18:17
                Zakładałam kedyś wątek o imieniu Rusłana i o ile żeńska forma bardzo mi się
                podoba, do męskiej nie mogę się przekonać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.