ape_pol 02.05.06, 22:02 Spotkałam sie ostatnio z takim imieniem. Jestem ciekawa czy są jakieś dane na temat tego imienia w Polsce. Sama nie potrafię jeszcze powiedzieć czy podoba mi się czy nie ale brzmi intrygująco. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: Rusłan (z Mołdawi) 02.05.06, 22:03 Ja znalam imie Ruslana i Rostyslawa (Ukraina)... Ruslana kojarzy sie z rusalka... Odpowiedz Link Zgłoś
madzialena22 Re: Rusłan (z Mołdawi) 03.05.06, 00:27 ja tez znałam kiedys jednego Rusłana.. mieszkał na tej samej dzielnicy, co ja przed przeprowadzką. Myślę, ze ma teraz ok 20 lat (moze troszke starszy). Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Rusłan i Ludmiła... 03.05.06, 07:01 no co ja poradzę na pierwsze, puszkinowate skojarzenie Ale brzmieniowo podoba mi się. Ciekawe, czy by zarejestrowali? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rusłan i Ludmiła... 03.05.06, 10:26 Behindthename tez ma tylko takie skojarzenie: "Meaning unknown. This name was used by Aleksandr Pushkin in his poem 'Ruslan and Ludmila'.". Zarejestrowaliby na pewno, to imię nie ma innego polskiego odpowiednika, niż Rusłan właśnie. Tak figuruje w Słowniku Ossolineum, na który często powołuje się RJP przy wydawaniu opinii. Nawet mi się podoba za wschodnią granicą, gdzie jest dość często spotykany, natomiast w Polsce umiarkowanie (dużo ładniejszy jest IMO Rufus i Rufin). Rusłana nie podoba mi sie ani tu, ani tam. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Rusłan i Ludmiła... 04.05.06, 08:18 Gaudencjo, a czy dużo est Rusłanów w Polsce? Co podają źródła o ilości zarejestrowanych? I czy jest wersja żeńska? Rusłana? I ostatnie pytanie - jak to zdrabniać? Słanek? Bo Rus zbyt twardy i legendarny jak na zdrobnienie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rusłan i Ludmiła... 04.05.06, 14:28 W 2001 roku Rusłanów, jak i Rusłan, musiało być mniej niż 200, bo Grzenia ich nie ujmuje. W 1994 roku Rusłanów bylo 15 (plus 3 Ruslanów), a Rusłan - 4. Pewnie ich liczba się od tego czasu zmniejszyła, sami znamy Rusłana - Ukraińca naturalizowanego w Polsce już na pewno po wydaniu słownika Rymuta. Co do zdrobnień - nie mam pojęcia, pewnie są jakieś utarte zdrobnienia rosyjskie; w Polsce regularnym byłoby Rusek, kóry z oczywistych przyczyn raczej się nie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Rusłan i Ludmiła... 05.05.06, 23:28 Jakos niespecjalnie podoba mi sie Ruslan. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Rusłan i Ludmiła... 02.10.06, 18:17 Zakładałam kedyś wątek o imieniu Rusłana i o ile żeńska forma bardzo mi się podoba, do męskiej nie mogę się przekonać. Odpowiedz Link Zgłoś