pysiaczek1234 15.05.06, 11:32 pomóżcie nie umiem suę zdecydować Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
noc313 Re: Imię dla chłpczyka na O... 15.05.06, 11:46 Zdecydowanie najbardziej podoba mi się Olaf. Zrezygnowałabym ze wszystkich modnych ostatnio Oskarów i Oliwierów. Zwrot do przeszłości, ku imieniu w rodzaju Onufry także nie jest wskazany. Znalazłam imię męskie - Ocean. Imię pochodzenia greckiego, od mitologicznego Okeanosa (greckie Ōkeanós) – syna uranosa i Gey, męża Tetydy oraz ojca nimf. Ōkeanós oblewał szeroką wstęgą tarczę ziemską. hmm... oczywiście traktuj to z przymrużeniem oka. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia2705 Moj 12dniowy synek to Olaf :))) 15.05.06, 12:01 a my jestesmy bardzo zadowoleniz wyboru! Wierzymy, ze On tez bedzie )) Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Imię dla chłpczyka na O... 15.05.06, 13:45 Olaf, Olgierd, Oleg, Oktawi(an/usz), Oskar, Odyseusz, Otto(n), Oliwier. IMO najlepsze to Olaf i Odyseusz. Odpowiedz Link Zgłoś
herbarium Re: Imię dla chłpczyka na O... 15.05.06, 14:16 Olgierd! Jedno z moich ulubionych i z imion na O najlepsze - nie jest pretensjonalno - serialowe jak Oliwier, nie budzi tak jednoznacznych skojarzeń literackich jak Odyseusz (który może brzmieć ośmieszająco) ma fajne zdrobnienia, w przeciwieństwie do np. Olafa pasuje do różnych nazwisk, jest "normalne" ale oryginalne, z tradycjami... Odpowiedz Link Zgłoś
mathillde Re: Imię dla chłpczyka na O... 15.05.06, 16:01 Olaf- najlepsza wg mnie propozycja z imion męskich na "O" Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla chłpczyka na O... 15.05.06, 17:11 Olgierd jest IMO najlepszy, jesli pasuje do nazwiska. Rozwazalabym tez Ottona. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla chłpczyka na O... 15.05.06, 17:28 abiela napisała: > Olgierd jest IMO najlepszy, jesli pasuje do nazwiska. Myślę identycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Imię dla chłpczyka na O... 15.05.06, 22:22 najpierw wymienie wszystkie na O jakie znam : Ocław, Odolan, Odo, Odyseusz ,Okrzesław, Oktawian , Oktawiusz, Olaf, Oleg, Olgierd, Oliwiusz, onufry, Orest, Orfeusz, Oskar, Osman, Ostap, Oswald, Ozeasz jesli mialabym zapraponowa cos od siebie to : Olgierd, Oktawiusz lub Oleg Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla chłpczyka na O... 15.05.06, 22:47 shilla01 napisała: > Ocław, Ocław?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Imię dla chłpczyka na O... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 22:29 Oliwier lub Oliwiusz Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Imię dla chłpczyka na O... 16.05.06, 09:19 Dla mnie Olaf jest najładniejszym imieniemm męskim na O. Ewentualnie jeszcze Oskar... Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Imię dla chłpczyka na O... 17.05.06, 15:30 Oskar ??????/ Odpowiedz Link Zgłoś
pysiaczek122 Re: Imię dla chłpczyka na O... 17.05.06, 16:41 Bardzo mi się podoba imię Olgierd. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Imię dla chłpczyka na O... 17.05.06, 17:07 Olgierd moim zdaniem jest najładniejszy. Ponadto dobry wydaje mi się Oktawiusz, Olaf już mniej. Zdecydowanie nie decydowałabym się na Oliwiera i Oskara. A z ciekawości: dlaczego "O"? To akurat dosyć uboga literka . Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Imię dla chłpczyka na O... 18.05.06, 00:03 Olaf jest niezłe ,podoba mi się też Oleg-tak trochę przekornie,trzeba twardo wymawiać g na końcu Odpowiedz Link Zgłoś
water7 Re: Imię dla chłpczyka na O... 18.05.06, 17:22 mój synek ma na imię Olaf i jest bardzo zadowolony ma już 7 lat i bardzo lubi swoje imię. Zdrabniamy je: Oli, Olo,Olafinek , Olinek,Olik. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Na O urodził się... Jan Jakub. 15.10.06, 20:21 Gratulacje! www.vanike.com/gazeta/dzieci.php?forum=062006 Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Na O urodził się... Jan Jakub. 15.10.06, 21:25 Gratulacje! Takiego imienia na O nie znałam! Bardzo ładne Odpowiedz Link Zgłoś
lizzy9 Re: Na O urodził się... Jan Jakub. 16.10.06, 12:27 Gratulacje, zycze wam duzo zdrowia A wracajac do imienia Oskar, to my mamy 8 letniego Oscara, Moj Ozzy bardzo lubi swoje imie. Ma brytyjskie obywatelstwo, w UK nie spotkalismy wielu Oscarow, nie wiem dlaczego w Polsce jest taka niechec do tego imienia, ktore uwazam za naprawde fajne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łucja Re: Na O urodził się... Jan Jakub. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.06, 15:47 Jeśli chodzi o imię Oskar w pl raczej nie budzi niechęci wręcz przeciwnie,jest polularne obecnie. Mnie się bardzo podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Na O urodził się... Jan Jakub. 17.10.06, 02:10 Na tej liscie jest tatus o imieniu Aggeusz, literowka? bo naprawde o takim nie slyszalam... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja [OT] Aggeusz 20.10.06, 01:18 cynta napisała: > Na tej liscie jest tatus o imieniu Aggeusz, literowka? bo naprawde o takim nie > slyszalam... Żadna literówka, a imię istnieje (b. mi sie zresztą podoba!) pl.wikipedia.org/wiki/Aggeusz pl.wikipedia.org/wiki/Aggeusz_(imi%C4%99) Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Imię dla chłpczyka na O... 18.10.06, 01:34 Dziwne, że tak wiele osób wybrało tak pretensjonalne imię jak Olgierd. Takie imię nosi mój kumpel, który dziś jest alkoholikiem i całe życie [jak pamiętam go od dziecka, zawsze był szczerbaty - bardzo zaawansowana próchnica]. Kumpel jest rocznik 1969 i jak był dzieckiem [dwa lata "siedział" w tej samej klasie, więc do mojej klasy trafił - rocznik 1971] nauczyciele wciąż go pytali "co ci ta matka za dziwaczne i pretensjonalne imię dała ?". Pamiętam ten tekst do dziś. Olgierd wzbudzał większą sensację niż Angela [czyli ja], pewnie z tego powodu, że ja w tej miejscowości mieszkałam od urodzenia, więc się przyzwyczaili. Olek był nowy, przeprowadził się, gdy miał pójść do 2 klasy. Czy nie uważacie, że Olgierd to pretensjonalne imię tak jak Brajan, Alan i inne ? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla chłpczyka na O... 18.10.06, 09:47 figrut napisała: > D Czy nie uważacie, że > Olgierd to pretensjonalne imię tak jak Brajan, Alan i inne ? Jak tak nie uważam, jest zanane w PL od dawna. Jeden patologiczny Olgierd nie czyni imienia pretensjonalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Imię dla chłpczyka na O... 18.10.06, 13:02 Nie piszę tu o tym, że jeden Olgierd uczynił to imię patologicznym. Nawiązuję tu do ciągłego wyśmiewania na tym forum imion stosunkowo nowych w Polsce na każdym niemal kroku wyśmiewane przez większość forumowiczek jako imiona pretensjonalne. Za 20-30 lat nikt już nie nazwie np. imienia Alan pretensjonalnym, tak samo, jak imię Olgierd uważane ponad 30 lat temu za pretensjonalne i Alan, Brajan, Kasjan będą imionami jak najbardziej uważanymi za normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bede Re: Imię dla chłpczyka na O... IP: *.aster.pl 24.11.06, 11:02 POPIERAM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla chłpczyka na O... 24.11.06, 16:10 figrut napisała: ja > k > imię Olgierd uważane ponad 30 lat temu za pretensjonalne Bzdura, Olgierd nie był uważany ponad 30 lat temu za pretensjonalne. Może przez Twoją nauczycielkę, ale na tej zasadzie każde imię jest pretensjonalne, bo ktoś coś sobie może uważać. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla chłpczyka na O... 20.10.06, 01:16 figrut napisała: > Dziwne, że tak wiele osób wybrało tak pretensjonalne imię jak Olgierd. Takie > imię nosi mój kumpel, który dziś jest alkoholikiem i całe życie [jak pamiętam g > o > od dziecka, zawsze był szczerbaty - bardzo zaawansowana próchnica]. A o wielkim księciu litewskim Olgierdzie, synu Giedymina, słyszałaś? A o takich osobach, jak Olgierd Budrewicz, Karol Olgierd Borchardt, Olgierd Łukaszewicz? Olgierd ma jednak cokolwiek dłuższą tradycję w Polsce, niż Alan czy Brajan, nie sądzisz? I na jakiej podstawie twierdzisz, że imię Olgierd uważane było ponad 30 lat temu za pretensjonalne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bette Re: Imię dla chłpczyka na O... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.10.06, 02:45 >...nauczyciele wciąż go pytali "co ci ta > matka za dziwaczne i pretensjonalne imię dała ?" Ci ludzie nie nadawali sie na nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
alagodz Re: Olgierd 20.10.06, 08:58 przede wszystkim "czterej pancerni", więc dla mnie serialowo-pretensjonalne ale do przyjęcia.zgadzam się, że to nie byli prawdziwi nauczyciele. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Olgierd 20.10.06, 09:10 Tylko, że to było imię względnie popularne zdecydowanie przed serialem, w pokoleniu ludzi urodzonych nieco ponad 100 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
alagodz Re: Olgierd 20.10.06, 09:14 owszem, jasne, ale oprócz serialu nie utkwil mi w glowie do tej pory inny Olgierd, więc glówne skojarzenie zostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Olgierd 20.10.06, 18:40 Totez i dlatego wymieniłam kilku Olgierdów ze starszego pokolenia Z Olgierdów wikipedyjnych może jeden jest urodzony w czasach poserialowych. Byc moze było to imię regionalne; moja rodzina pochodzi w sporej części z Kresów i odbieram to imię równie normalnie, jak Witolda, Karola czy Tomasza. Zresztą miałam wujka (prawujka) o tym imieniu, dziś miałby ponad sto lat, gdyby żył. Odpowiedz Link Zgłoś
oskar_z_mama Re: Olgierd 10.11.06, 22:26 No to teraz sie znow zastanawiam czy dobrze, ze nazwalismy synka Oskar... chociaz mieszkamy w niemczech i tu akurat nie jes w tej chwili popularne to troche mnie ono "uwiera" czasami... coraz mniej, ale jednak. Oskarek ma 9 m-cy... i juz go w brzuszku tak nazywalismy wiec trudno bylo zmienic na inne a moze macie jakies ladne zdrobnienia (oprocz Ozzy) od tego imienia to moze szybciej sie zaprzyjaznie... Wiem, ze to nie odpowiednie forum noa takie rzeczy sorry Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Imię dla chłpczyka na O... 10.11.06, 23:52 na liscie z linku zauwazylam imię Adna , moze ktos cos na ten temat wiecej napisac?/ Ps1 Olgierd jak najbardziej TAK ps2 Od kiedy Alan jest w tej samej grupie co BraJan? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla chłpczyka na O... 10.11.06, 23:56 shilla01 napisała: > ps2 Od kiedy Alan jest w tej samej grupie co BraJan? A nie jest? Odpowiedz Link Zgłoś
grisly Re: Imię dla chłpczyka na O... 24.11.06, 22:45 gaudencja napisała: > shilla01 napisała: > > > ps2 Od kiedy Alan jest w tej samej grupie co BraJan? > > A nie jest? DD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łucja Re: Imię dla chłpczyka na O... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.06, 12:19 Ps1 Olgierd jak najbardziej TAK ps2 Od kiedy Alan jest w tej samej grupie co BraJan? dla mnie jest w tej samej grupie można jeszcze Majkela dorzucić Odpowiedz Link Zgłoś