martuszkaw 22.05.06, 15:37 Mało znane imię, spotkałam się z nim przy lekturze "Jerozolimy wyzwolonej". Polska wersja to właśnie Torkwat, włoska Torquato, łacińska Torquatus. Imieniny obchodzi 15 marca ku pamięci świętego Torkwata biskupa Kadyksu. Kiedyś mnie odrzucało, z biegiem czasu staje się coraz bardziej strawne, nawet zaczyna mi się podobać. M. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Torkwat 22.05.06, 19:11 Nie tak dawno temu zastanawialm sie czy Torquato zostal spolszczony... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Torkwat 22.05.06, 21:45 Jestem tak przyzwyczajona do Torquato (Tasso oczywiście), że nie wierzę własnym oczom widząc Torkwata. Oczywiście jako spolszczenie jest sensowne. Jakiego pochodzenia jest to imię? Torkwatów w Polsce brak. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Torkwat 22.05.06, 22:56 Imię pochodzi z łaciny. W publikacjach polonistycznych spotkałam się z formą Torkwat używaną równocześnie z Torquato. Nawet się zastanawiałam, czy żyje w Polsce jakiś Torkwat M. Odpowiedz Link Zgłoś