miyoki 26.06.06, 21:17 No i okazało się, że będzie synek. A mi już żadne imię się nie podoba. Jakoś mi się wydaje, że jest mały wybór imion. Do tej pory moimi typami są: Nikodem Jędrzej Alesander i właściwie na tym się kończą moje pomysły, na dodatek do żadnego z nich nie jestem przekonana. Pomóżcie w wyborze imienia bo synek zostanie w końcu jaoś zwyczajnie nazwany a tego chciałabym uniknąć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miyoki Re: mam problem z imieniem dla synka 26.06.06, 21:24 aaa i jeszcze Antoni kiedyś byłam przekonana, że będzie Antoś teraz oczywiście już mi się znudziło Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: mam problem z imieniem dla synka 26.06.06, 22:11 Konstanty, Ksawery, Olgierd... Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: mam problem z imieniem dla synka 26.06.06, 23:40 Polecę te, które mam upatrzone dla własnego synka, jeśli takowy wyjdzie kiedyś Dacjan, Mariusz albo Kamil Ostatnio zbzikowałam na punkcie Rafała, ale chyba odpadnie Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: mam problem z imieniem dla synka 26.06.06, 23:43 Ignacy, Kajetan, Julian, Emil, Tymoteusz/Tymon, Adam, Wojciech, Maksym. Napisz co sadzisz o tych propozycjach . A jesli chodzi o podane przez Ciebie imiona, to uwazam, ze sa w porzadku. Najbardziej podoba mi sie Nikodem. Odpowiedz Link Zgłoś
miyoki Re: mam problem z imieniem dla synka 27.06.06, 17:30 Kajetan podoba mi sie ale już zdrobnienei Kajtek śweitne dla dziecka czy młodzieńca ale potem no nie wiem... o Julianie i Maksymie pisałam już niżej, Tymon, Tymoteusz ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: mam problem z imieniem dla synka 27.06.06, 17:38 miyoki napisała: > Kajetan podoba mi sie ale już zdrobnienei Kajtek śweitne dla dziecka czy > młodzieńca ale potem no nie wiem... Potem można zdrabniać Kaj... Odpowiedz Link Zgłoś
miyoki Re: mam problem z imieniem dla synka 27.06.06, 18:00 Właśnie o tym przeczytałam w innym wątku i mnie zachwiciło to zdrobnienie. Ale powiedz mi gaudencjo jak je odmieniać, w wołaczu Kaj, ale kogo nie ma kaja? Oddaj to Kajowi? coś mi nie pasuje w takiej odmianie. A przychodzą ci jeszcze do głowy inne zdrobnienia? Kajatena wpisuję na listę. No jednak co kikla głow to nie jedna moja lista się powiększa uff Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: mam problem z imieniem dla synka 27.06.06, 18:04 Oczywiście - nie ma Kaja, daj to Kajowi. Własnie tak się to zdrobnienie odmienia Można jeszcze mówić Kajko, jak w Kajku i Kokoszu, i w ogóle zdrabniać to imię na tysiące sposobów - Kajuś, Kajunio, Kajcio (to raczej dla małego chłopca). Mistrzynią zdrobnień jest u nas idaaa Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: mam problem z imieniem dla synka 27.06.06, 02:17 Hej! Może wczytaj się jeszcze dokładnie w listy imion? Z Twoich propozycji Jędrzej wydaje mi się być świetny, a Nikodem też niezły. Pisałaś o mężu tradycjonaliście, ale moze dałby się przekonać np. do Bernarda (ma fajne zdrobnienie Bernaś), Brunona (Bruno), Maksyma, Błażeja, Gustawa, Olgierda, Marcelego (Marceli), Juliana, Juliusza? A z bardziej "zwyczajnych" np. do Jacka czy Jerzego, oczywiście jeśli Tobie się one podobają? pozdrawiam g. Odpowiedz Link Zgłoś
miyoki Re: mam problem z imieniem dla synka 27.06.06, 17:27 Jędrzeja wymyśliłam właśnie ostatnio. Nikodem tak jak pisałam obawiam się że jest to imię sezonowe coraz wiecej Nikośi małych. Jerzyk bardzo mi się podoba ale niestety już mamy małego Jerzyka w bliskiej rodzinie. Bernard świetne ale nie przekonam męża a może, ale nie pomyślałam o tym imieniu a narpawdę fajne. Maksym odpada bo jest już Maksymilian u siostry wiec nazbyt podobne, Olgierd też fajne o Marcelu myślałam kiedyś ale teraz zaklepała przyjaciółka rodzi w lipcu kiedyś to imię mi się bardzo podobało. Julian też mi się podoba ale dla męża nazbyt kobiecel. Więc do listy doszedł Bernard, Marcel, Olgierd. Uwielbiam Zachariasza ale niestety wiem, że to imię nie przejdzie u męża wiec nawet nie ma go na liscie niestety. Proponujcie coś abym mogła stworzyć listę potem poproszę was o ranking z listy mojej Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: mam problem z imieniem dla synka 27.06.06, 17:37 Miyoki, tylko Marcel jest właśnie sezonowy i do niedawna był uważany za błąd. Tradycyjną pisownia tego imienia jest Marceli. Proponuję jeszcze Jeremiego, a nuż okaże się zjadliwy dla męża? Pozdrawiam g. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: mam problem z imieniem dla synka 28.06.06, 07:43 Tymon Dorian Ksawery Franciszek Beniamin Odpowiedz Link Zgłoś
madziunia23 Re: mam problem z imieniem dla synka 29.06.06, 16:15 Z tych ktore podalas najlepsze Aleksander. Moze byc Alek lub Olek. Ale ja proponowalbym Eryk Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: mam problem z imieniem dla synka 29.06.06, 23:55 MNie bardzo podoba sie Jędrzej! Odpowiedz Link Zgłoś
marzenia341 Re: mam problem z imieniem dla synka 26.08.06, 11:24 zdecydowanie DORIAN !!! Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: mam problem z imieniem dla synka 30.06.06, 14:49 To może jeszcze podrzucę parę swoich typów: Witold, Ignacy, Stefan, Łukasz (wiem, że czsty, ale śliczny). Te imiona, któe dotąd wybrałaś są wszystkie fajne. Tylko Nikodem niezbyt mi się podoba. Chyba byłabym za Kajetanem lub za Jędrzejem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamacud Re: mam problem z imieniem dla synka 30.06.06, 20:42 Zdecydowanie polecam Jędrzeja Mam właśnie Jędrzeja - Jędru, Jędrula, Jędruś, Jędrek a brat Jędrzeja ma na imię Mikołaj prawda, że pięknie? Odpowiedz Link Zgłoś
majka243 Re: mam problem z imieniem dla synka 26.08.06, 12:46 a ja proponuje Gabriela! zdrobniale Gabrys. moj synek ma tak na imie i powiem szczerze ze jest to imie malo spotykane,oginalne i bardzo ladne( jak dla mnie oczywiscie)ma juz prawie 2 lata i jeszcze sie nie spotkalismy z tym imieniem na placu zabaw! pozdrawiam i zycze slusznej decyzji Odpowiedz Link Zgłoś
majka243 Re: mam problem z imieniem dla synka 26.08.06, 12:57 a moze NATAN? ostatnio jest bardzo modne oznacza syn bozy Odpowiedz Link Zgłoś
miyoki Re: mam problem z imieniem dla synka 26.08.06, 18:50 a ja jeszcze decyzji nie podjełam. Dziewczynka byłaby Michalinką i by było z głowy a tak jest problem. Pewnie będzie Aleksander albo Nikodem. Choć mąż nalega na normalne imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: mam problem z imieniem dla synka 26.08.06, 19:47 Aleksander jest przecież b. popularne, a Nikodem w tej chwili też dość często nadawane... Odpowiedz Link Zgłoś
miyoki Re: mam problem z imieniem dla synka 28.08.06, 19:01 no tak ale mam na siłę wyszukiwać niepopularnego, które mi się nie podoba. Generalnie z imionami męskimi mam problem bo większość mi się nie podoba. Kurcze, że też taka wybredna muszę być. Na pewno odpadają Franki,Stasie, Ignasie i Antosie i choć to są ładne imiona to ta modna na nie teraz jakoś mnie do nich zraziła. Zastanawiam się jeszcze nad Hubertem. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: mam problem z imieniem dla synka 28.08.06, 19:25 Jędrzej bardzo fajne, ale dla mnie jednak za podobne do super częstego Andrzeja. Jeżeli chcesz uniknać "zwyczajnego", to Aleksander, choć piękny, na 100% odpada! Sugestie: Anatol, Alfred, Albert Bohdan, Bruno, Bazyli, Cyryl, Edmund, Hugo Feliks, Florian, Joachim, Miron, Makary, Maurycy, Rudolf, Romuald, Teofil, Teodor Seweryn, Stefan, Zygmunt, Wit, Wiktor, Wincenty Odpowiedz Link Zgłoś
miyoki Re: mam problem z imieniem dla synka 29.08.06, 07:36 Chyba wyleczyłam się z unikania imion popularnych. Aleksander jest i będzie nadawany na umiarkowanej pozycji. W swoim otoczeniu nie znam żadnego małego Alka, za to Mironów jest 2, Tymoteuszy też paru, jeden Fabian, Marceli. Po prostu chcę ładne imię a ładne jest bez względu na popularność. Jakiś czas temu z dwa lata temu byłam zachwycona Nikodemem i tak miał sie nazywać mój syn Antoni lub Nikodem. Wtedy nieczęsto oba nadawane. Wzbudzało to zdziwienie szczególnie Nikodem. Teraz nadawalność tego imienia wzrosła znacznie i nikogo już nie dziwi. Gdybym wtedy miała syna pewnie byłby Nikodemem (bardzo niespotykane imię na owe czasy) teraz popularne. Wiec każde imię może stać się popularne. Wyszukiwanie na siłę imienia ze względu na nadawalność zmęczyło mnie i nagle wydało mi się trochę głupie. Bo ma być to imię ładne i pasujące do mojego syna a nie za wszelką cenę orginalne. Problem w tym, że takowego nie znalazłam ani wśród popularnych ani niepopularnych. Dla "obcych" dzieci masa imion mi sie podoba i jestem zachwycona waszymi propozycjami ale jakoś do mojego syna nijak nic mi nie pasuje. I jeszcze jest mąż, który optuje ciągle przy Grzesiach, Pawłach i Piotrach i jak tu przekonać go do czegokolwiek skoro ja nie jestm do niczego przekonana Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: mam problem z imieniem dla synka 29.08.06, 11:27 Jestem przekonana, ze Nikodem jest o wieeele mniej popularnym imieniem. Nie dalej jak kilka tygodni temu moja kuzynka dziwila sie uslyszanym imienem podczas chrztu - okazalo sie, ze chodzi o Nikodema. Aleksander na pewno by jej nie zdziwil. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: mam problem z imieniem dla synka 29.08.06, 20:38 Ja też uważam, że lepiej jednak zrezygnować z Aleksandra - niby wysoko nie jest, ale za moich czasów był jeszcze nizej, a już uważałam imię Olek za banalne. Z jednej strony, poniżej pierwszej 10-tki dziecku raczej po kilku imienników w klasie nie grozi; z drugiej strony - na moje oko nawet pierwsza trzydziestka będzie uważana za równieśników za posiadającą najzwyczajniejsze w świecie imiona. A o ile imiona te będą popularne i we wcześniejszych pokoleniach - to załapią się do kategorii banalnych również imiona z niższej części skali. IMO nie chodzi w wybieraniu imienia o oryginalność, ale odwrotnie - o uniknięcie banału. Ale to oczywiście jest coś, co wazne jest dla mnie, a dla Ciebie może być ważne zupelnie co innego. Twoje otoczenie otoczeniem, ale kiedy dziecko pójdzie do szkoły, spotka sie w klasie niekoniecznie z Mironami i Tymoteuszami, ale z całym przekrojem różnych imion. Wtedy się okaze, że Miron to jednak wielka rzadkość, a Tymoteusz najczęstszy też nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
miyoki Re: mam problem z imieniem dla synka 31.08.06, 18:05 Cóż przeszłam osiem miesięcy wymyślania imienia i jestem w punkcie wyjscia dlatego może stwierdziłam, że jak przestanę patrzeć na nadawalność to wyklują się jakieś nowe propozycje. Jeszcze problem dogadania się z mężem. Oboje mamy nie często nadawane imiona ja z moją imienniczką sie spotkałam może z raz z jego imiennikiem osobiście nigdy ale też oboje mamy inne doświadczenia o ile ja jestem bardzo zadowolona z tego iż mam imię które sie nie powtarza to on wolałby być Piotrem, Pawłem czy Michałem. No i tu jest problem bo on optuje za popularnymi Piotrami a ja nie. Trzeba wiec znaleść coś pośredniego. No i lista się zmiejsza strasznie. Ech. Naprawdę z tym imieniem to mam problem. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka_23 Re: mam problem z imieniem dla synka 30.08.06, 11:19 ależ według mnie Nikodem i Aleksander to są normalne imiona obydwa bardzo ładne aczkolwiek nie podoba mi się zdrobnienie Olek moje typy to: Nikodem, Maksym, Maksymilian, Tymoteusz niezłe są też Antoś, Filip, Marcel(choć troszkę pretensjonalne), Aleksander, Aleksy Odpowiedz Link Zgłoś
ibby2 Re: mam problem z imieniem dla synka 30.08.06, 21:24 z trzech podanych przez ciebie imion najbardziej podoba mi ie Jedrzej. Podam Ci tez niektore z imion ktore mnie sie podobaja: Maksymilian, Franciszek, Jan i z tych tradycyjnych moze podam Michala. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś