Dodaj do ulubionych

mam problem z imieniem dla synka

26.06.06, 21:17
No i okazało się, że będzie synek. A mi już żadne imię się nie podoba. Jakoś
mi się wydaje, że jest mały wybór imion. Do tej pory moimi typami są:
Nikodem
Jędrzej
Alesander
i właściwie na tym się kończą moje pomysły, na dodatek do żadnego z nich nie
jestem przekonana. Pomóżcie w wyborze imienia bo synek zostanie w końcu jaoś
zwyczajnie nazwany a tego chciałabym uniknąć.
Obserwuj wątek
    • miyoki Re: mam problem z imieniem dla synka 26.06.06, 21:24
      aaa i jeszcze Antoni kiedyś byłam przekonana, że będzie Antoś teraz oczywiście
      już mi się znudziłosmile
      • annajustyna Re: mam problem z imieniem dla synka 26.06.06, 22:11
        Konstanty, Ksawery, Olgierd...
        • ibulka Re: mam problem z imieniem dla synka 26.06.06, 23:40
          Polecę te, które mam upatrzone dla własnego synka, jeśli takowy wyjdzie
          kiedyś big_grin

Dacjan, Mariusz albo Kamil smile

Ostatnio zbzikowałam na punkcie Rafała, ale chyba odpadnie tongue_out
    • koza_w_rajtuzach Re: mam problem z imieniem dla synka 26.06.06, 23:43
      Ignacy, Kajetan, Julian, Emil, Tymoteusz/Tymon, Adam, Wojciech, Maksym.
      Napisz co sadzisz o tych propozycjach smile.
      A jesli chodzi o podane przez Ciebie imiona, to uwazam, ze sa w porzadku.
      Najbardziej podoba mi sie Nikodem.
      • miyoki Re: mam problem z imieniem dla synka 27.06.06, 17:30
        Kajetan podoba mi sie ale już zdrobnienei Kajtek śweitne dla dziecka czy
        młodzieńca ale potem no nie wiem... o Julianie i Maksymie pisałam już niżej,
        Tymon, Tymoteusz ładne.
        • gaudencja Re: mam problem z imieniem dla synka 27.06.06, 17:38
          miyoki napisała:

> Kajetan podoba mi sie ale już zdrobnienei Kajtek śweitne dla dziecka czy
          > młodzieńca ale potem no nie wiem...

Potem można zdrabniać Kaj...
          • miyoki Re: mam problem z imieniem dla synka 27.06.06, 18:00
            Właśnie o tym przeczytałam w innym wątku i mnie zachwiciło to zdrobnienie. Ale
            powiedz mi gaudencjo jak je odmieniać, w wołaczu Kaj, ale kogo nie ma kaja?
            Oddaj to Kajowi? coś mi nie pasuje w takiej odmianie. A przychodzą ci jeszcze
            do głowy inne zdrobnienia? Kajatena wpisuję na listę. No jednak co kikla głow
            to nie jedna moja lista się powiększa uffsmile
            • gaudencja Re: mam problem z imieniem dla synka 27.06.06, 18:04
              Oczywiście - nie ma Kaja, daj to Kajowi. Własnie tak się to zdrobnienie
              odmienia smile Można jeszcze mówić Kajko, jak w Kajku i Kokoszu, i w ogóle
              zdrabniać to imię na tysiące sposobów - Kajuś, Kajunio, Kajcio (to raczej dla
              małego chłopca). Mistrzynią zdrobnień jest u nas idaaa smile
    • gaudencja Re: mam problem z imieniem dla synka 27.06.06, 02:17
      Hej!
      Może wczytaj się jeszcze dokładnie w listy imion? Z Twoich propozycji Jędrzej
      wydaje mi się być świetny, a Nikodem też niezły. Pisałaś o mężu
      tradycjonaliście, ale moze dałby się przekonać np. do Bernarda (ma fajne
      zdrobnienie Bernaś), Brunona (Bruno), Maksyma, Błażeja, Gustawa, Olgierda,
      Marcelego (Marceli), Juliana, Juliusza? A z bardziej "zwyczajnych" np. do Jacka
      czy Jerzego, oczywiście jeśli Tobie się one podobają?
      pozdrawiam smile
      g.
      • miyoki Re: mam problem z imieniem dla synka 27.06.06, 17:27
        Jędrzeja wymyśliłam właśnie ostatnio. Nikodem tak jak pisałam obawiam się że
        jest to imię sezonowe coraz wiecej Nikośi małych. Jerzyk bardzo mi się podoba
        ale niestety już mamy małego Jerzyka w bliskiej rodzinie. Bernard świetne ale
        nie przekonam męża a może, ale nie pomyślałam o tym imieniu a narpawdę fajne.
        Maksym odpada bo jest już Maksymilian u siostry wiec nazbyt podobne, Olgierd
        też fajne o Marcelu myślałam kiedyś ale teraz zaklepała przyjaciółka rodzi w
        lipcu kiedyś to imię mi się bardzo podobało. Julian też mi się podoba ale dla
        męża nazbyt kobiecel. Więc do listy doszedł Bernard, Marcel, Olgierd. Uwielbiam
        Zachariasza ale niestety wiem, że to imię nie przejdzie u męża wiec nawet nie
        ma go na liscie niestety. Proponujcie coś abym mogła stworzyć listę potem
        poproszę was o ranking z listy mojejsmile
        • gaudencja Re: mam problem z imieniem dla synka 27.06.06, 17:37
          Miyoki, tylko Marcel jest właśnie sezonowy i do niedawna był uważany za błąd.
          Tradycyjną pisownia tego imienia jest Marceli. Proponuję jeszcze Jeremiego, a
          nuż okaże się zjadliwy dla męża?
          Pozdrawiam smile
          g.
          • dziewczynka_bez_zapalek Re: mam problem z imieniem dla synka 28.06.06, 07:43
            Tymon
            Dorian
            Ksawery
            Franciszek
            Beniamin
            • madziunia23 Re: mam problem z imieniem dla synka 29.06.06, 16:15
              Z tych ktore podalas najlepsze Aleksander. Moze byc Alek lub Olek. Ale ja
              proponowalbym Eryk wink
              • abiela Re: mam problem z imieniem dla synka 29.06.06, 23:55
                MNie bardzo podoba sie Jędrzej!
            • marzenia341 Re: mam problem z imieniem dla synka 26.08.06, 11:24
              zdecydowanie DORIAN !!!
    • pepperann Re: mam problem z imieniem dla synka 30.06.06, 14:49
      To może jeszcze podrzucę parę swoich typów: Witold, Ignacy, Stefan, Łukasz
      (wiem, że czsty, ale śliczny).

Te imiona, któe dotąd wybrałaś są wszystkie fajne. Tylko Nikodem niezbyt mi się
      podoba. Chyba byłabym za Kajetanem lub za Jędrzejem.
    • mamacud Re: mam problem z imieniem dla synka 30.06.06, 20:42
      Zdecydowanie polecam Jędrzeja wink
      Mam właśnie Jędrzeja - Jędru, Jędrula, Jędruś, Jędrek
      a brat Jędrzeja ma na imię Mikołaj
      prawda, że pięknie?
      • majka243 Re: mam problem z imieniem dla synka 26.08.06, 12:46
        a ja proponuje Gabriela! zdrobniale Gabrys. moj synek ma tak na imie i powiem
        szczerze ze jest to imie malo spotykane,oginalne i bardzo ladne( jak dla mnie
        oczywiscie)ma juz prawie 2 lata i jeszcze sie nie spotkalismy z tym imieniem na
        placu zabaw! pozdrawiam i zycze slusznej decyzji
        • majka243 Re: mam problem z imieniem dla synka 26.08.06, 12:57
          a moze NATAN? ostatnio jest bardzo modne oznacza syn bozy
          • miyoki Re: mam problem z imieniem dla synka 26.08.06, 18:50
            a ja jeszcze decyzji nie podjełam. Dziewczynka byłaby Michalinką i by było z
            głowy a tak jest problem. Pewnie będzie Aleksander albo Nikodem. Choć mąż
            nalega na normalne imiona.
            • gaudencja Re: mam problem z imieniem dla synka 26.08.06, 19:47
              Aleksander jest przecież b. popularne, a Nikodem w tej chwili też dość często
              nadawane...
              • miyoki Re: mam problem z imieniem dla synka 28.08.06, 19:01
                no tak ale mam na siłę wyszukiwać niepopularnego, które mi się nie podoba.
                Generalnie z imionami męskimi mam problem bo większość mi się nie podoba.
                Kurcze, że też taka wybredna muszę być. Na pewno odpadają Franki,Stasie,
                Ignasie i Antosie i choć to są ładne imiona to ta modna na nie teraz jakoś mnie
                do nich zraziła. Zastanawiam się jeszcze nad Hubertem.
                • kaeira Re: mam problem z imieniem dla synka 28.08.06, 19:25
                  Jędrzej bardzo fajne, ale dla mnie jednak za podobne do super częstego Andrzeja.
                  Jeżeli chcesz uniknać "zwyczajnego", to Aleksander, choć piękny, na 100% odpada!

Sugestie:

Anatol, Alfred, Albert
                  Bohdan, Bruno, Bazyli,
                  Cyryl, Edmund, Hugo
                  Feliks, Florian, Joachim,
                  Miron, Makary, Maurycy,
                  Rudolf, Romuald, Teofil, Teodor
                  Seweryn, Stefan, Zygmunt,
                  Wit, Wiktor, Wincenty
                  • miyoki Re: mam problem z imieniem dla synka 29.08.06, 07:36
                    Chyba wyleczyłam się z unikania imion popularnych. Aleksander jest i będzie
                    nadawany na umiarkowanej pozycji. W swoim otoczeniu nie znam żadnego małego
                    Alka, za to Mironów jest 2, Tymoteuszy też paru, jeden Fabian, Marceli. Po
                    prostu chcę ładne imię a ładne jest bez względu na popularność. Jakiś czas temu
                    z dwa lata temu byłam zachwycona Nikodemem i tak miał sie nazywać mój syn
                    Antoni lub Nikodem. Wtedy nieczęsto oba nadawane. Wzbudzało to zdziwienie
                    szczególnie Nikodem. Teraz nadawalność tego imienia wzrosła znacznie i nikogo
                    już nie dziwi. Gdybym wtedy miała syna pewnie byłby Nikodemem (bardzo
                    niespotykane imię na owe czasy) teraz popularne. Wiec każde imię może stać się
                    popularne. Wyszukiwanie na siłę imienia ze względu na nadawalność zmęczyło mnie
                    i nagle wydało mi się trochę głupie. Bo ma być to imię ładne i pasujące do
                    mojego syna a nie za wszelką cenę orginalne. Problem w tym, że takowego nie
                    znalazłam ani wśród popularnych ani niepopularnych. Dla "obcych" dzieci masa
                    imion mi sie podoba i jestem zachwycona waszymi propozycjami ale jakoś do
                    mojego syna nijak nic mi nie pasuje. I jeszcze jest mąż, który optuje ciągle
                    przy Grzesiach, Pawłach i Piotrach i jak tu przekonać go do czegokolwiek skoro
                    ja nie jestm do niczego przekonanasmile
                    • abiela Re: mam problem z imieniem dla synka 29.08.06, 11:27
                      Jestem przekonana, ze Nikodem jest o wieeele mniej popularnym imieniem. Nie
                      dalej jak kilka tygodni temu moja kuzynka dziwila sie uslyszanym imienem podczas
                      chrztu - okazalo sie, ze chodzi o Nikodema. Aleksander na pewno by jej nie zdziwil.
                    • gaudencja Re: mam problem z imieniem dla synka 29.08.06, 20:38
                      Ja też uważam, że lepiej jednak zrezygnować z Aleksandra - niby wysoko nie
                      jest, ale za moich czasów był jeszcze nizej, a już uważałam imię Olek za
                      banalne. Z jednej strony, poniżej pierwszej 10-tki dziecku raczej po kilku
                      imienników w klasie nie grozi; z drugiej strony - na moje oko nawet pierwsza
                      trzydziestka będzie uważana za równieśników za posiadającą najzwyczajniejsze w
                      świecie imiona. A o ile imiona te będą popularne i we wcześniejszych
                      pokoleniach - to załapią się do kategorii banalnych również imiona z niższej
                      części skali. IMO nie chodzi w wybieraniu imienia o oryginalność, ale
                      odwrotnie - o uniknięcie banału. Ale to oczywiście jest coś, co wazne jest dla
                      mnie, a dla Ciebie może być ważne zupelnie co innego.

Twoje otoczenie otoczeniem, ale kiedy dziecko pójdzie do szkoły, spotka sie w
                      klasie niekoniecznie z Mironami i Tymoteuszami, ale z całym przekrojem różnych
                      imion. Wtedy się okaze, że Miron to jednak wielka rzadkość, a Tymoteusz
                      najczęstszy też nie jest.
                      • miyoki Re: mam problem z imieniem dla synka 31.08.06, 18:05
                        Cóż przeszłam osiem miesięcy wymyślania imienia i jestem w punkcie wyjscia
                        dlatego może stwierdziłam, że jak przestanę patrzeć na nadawalność to wyklują
                        się jakieś nowe propozycje. Jeszcze problem dogadania się z mężem. Oboje mamy
                        nie często nadawane imiona ja z moją imienniczką sie spotkałam może z raz z
                        jego imiennikiem osobiście nigdy ale też oboje mamy inne doświadczenia o ile ja
                        jestem bardzo zadowolona z tego iż mam imię które sie nie powtarza to on
                        wolałby być Piotrem, Pawłem czy Michałem. No i tu jest problem bo on optuje za
                        popularnymi Piotrami a ja nie. Trzeba wiec znaleść coś pośredniego. No i lista
                        się zmiejsza strasznie. Ech. Naprawdę z tym imieniem to mam problem.smile
            • karolinka_23 Re: mam problem z imieniem dla synka 30.08.06, 11:19
              ależ według mnie Nikodem i Aleksander to są normalne imiona smileobydwa bardzo
              ładne aczkolwiek nie podoba mi się zdrobnienie Olek uncertain
              moje typy to: Nikodem, Maksym, Maksymilian, Tymoteusz
              niezłe są też Antoś, Filip, Marcel(choć troszkę pretensjonalne), Aleksander,
              Aleksy
    • ibby2 Re: mam problem z imieniem dla synka 30.08.06, 21:24
      z trzech podanych przez ciebie imion najbardziej podoba mi ie Jedrzej. Podam Ci
      tez niektore z imion ktore mnie sie podobaja: Maksymilian, Franciszek, Jan i z
      tych tradycyjnych moze podam Michala.
      pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.