aweja 16.07.06, 01:24 Tak chce nazwac swoja coreczke,bo zachwycilo mnie znaczenie-serduszko.czy ktos zna jakas Kordelie?A moze wie o dacie imienin.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Kordelia 16.07.06, 11:50 Witaj! W zasadzie polskim odpowiednikiem Kordelii jest Kordula i pod Kordulą należy tez szukac imienin. Są zatem 17 października. Raczej małe są szanse, ze któraś z nas zna Kordelię, poniewaz Rymut podaje tylko jedną osobę w Polsce zarejestrowaną pod taką formą tego imienia. pozdrawiam g. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Kordelia 16.07.06, 20:46 Gaudencjo, a kiedy urodziła się ta Kordelia? Bo coś mi się kojarzy z lat dziecinnych, że koleżanka z podstawówki miała kuzynkę, Kordelię właśnie - ale bardzo możliwe, że coś pokręciłam, w końcu nawet imię Kornelia wydawało mi się wtedy dziwne . To by musiało być nadanie mniej więcej z lat 80-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Kordelia 16.07.06, 21:08 tawananna napisała: > Gaudencjo, a kiedy urodziła się ta Kordelia? > W latach 40. > Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Kordelia 13.12.06, 19:01 Byłam w niemałym szoku, kiedy koleżanka powiedziała mi, że mogłaby dać tak na imię córce. Szok wynikał z tego, że nie spodziewałam się, ze słyszała kiedykolwiek to imię. Podoba mi się, ale sama wybrałabym zestaw Kordula Kornelia Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Kordelia 13.12.06, 19:28 A mnie właśnie ostatnio zaintrygowało to imię. Kordelia brzmi pieknie, natomiast Kordula - oj , okropnie. Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Kordelia 13.12.06, 19:43 Dzisiaj własnie myślałałam o tym imieniu Mi kojarzy się tylko iw wyłącznie z Anią z Zielonego Wzgórza Odpowiedz Link Zgłoś
corleinne Re: Kordelia 13.12.06, 21:54 Kordelia jest wg mnie jednym z najnaturalniejszych do przeniesienia na polski grunt imion szekspirowskich... no i jako imię jest urocza Oprócz tego podobałaby mi się po polsku Hermia. Gaudencjo, a ile jest w Polsce Kordul? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kordelia 13.12.06, 22:00 Kordul jest 455 - zawszeć to imię kalendarzowe: święte Kordula i Urszula. Co ciekawe, w XIX wieku oba te imiona były odbierane dokładnie tak samo, jako staromodne, przestarzałe. Skoro Urszula (a także np. Małgorzata) z tego wyszła, to znaczy, że i Gerwazy mógłby pewnego dnia zostać uznany za imię współczesne. Odpowiedz Link Zgłoś