zoe7 30.08.06, 14:13 Czy ktoś spotkał się tym imieniem? I jeszcze żeńskie - Rita, Irma albo Erna. Jak dotąd nie znalazłam Erny w kalendarzu, czy myślicie, że mozna to zarejestrować? pozdrawiam aure Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nilgau Re: EDGAR 30.08.06, 14:32 No z Edgarem to się chyba cała Polska spotkała Ernę znam. Czyli można. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: EDGAR 30.08.06, 14:47 nilgau napisała: > No z Edgarem to się chyba cała Polska spotkała niestety ((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: EDGAR 30.08.06, 15:26 jowita771 napisał: > nilgau napisała: > > No z Edgarem to się chyba cała Polska spotkała > niestety > ((((((((( Hehehe... Chodzi o Przemysława Edgara Gosiewskiego, prominentnego PiSowca, zwanego często Edgarem. wiadomosci.wp.pl/kat,53554,wid,8393565,wiadomosc.html?ticaid=123c7 Oprócz tego Edgar kojarzy mi sie z Edgarem Allanem Poe, amerykańskim pisarzem i poeta z XIX wieku. (znany z powieści grozy). W ogóle nie lubie imion na ED, a Edgara szczegónie, Kanciaste, nieładne, GAR kojarzy mi sie z "garem". Zdecydowanie wolę Edwina albo Edmunda. Rita wydaje mi się przestarzałe, i raczej pretensjonalne, chociaz dość ladne. Kojarzy sie z Rita Hayworth. (A propos, istnieje Św. Rita) Zdecydowanie wolę Irmę niż Ernę. Zarówno Irma jak i Erna sę szeroko używane jako niezlezne imiona - szczególnie w Niemczech, oczywiście - i nie powinno być problemu z ich zarejestrowaniem. Imieniny Erny to np. 12.01; 30.03; 29.08 (Jan Grzenia, Słownik Imion) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: EDGAR 30.08.06, 15:51 Rita (Margarita) to po polsku Malgorzata... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: EDGAR 30.08.06, 16:14 Mnie się nigdy nie podobało, niezależnie od sytuacji politycznej. Znałam "ze słuchu" jednego Edgara w Niemczech. Rita i Erna również nie są w moim guście. W Polsce są 2962 kobiety o imieniu Erna. Odpowiedz Link Zgłoś
zoe7 Re: EDGAR 30.08.06, 16:15 wiem, podobnie jak Greta, ale chodzi o brzmienie a nie o znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: EDGAR 30.08.06, 16:28 Z tych wszystkich podoba mi się wyłącznie Erna. Jako zdrobnienie od Ernestyny. O. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: EDGAR 30.08.06, 18:05 A znaczenie tez piekne ("perla")...Zreszta imie Pearl tez istnieje. Greta b. ladne i sama rozwazam)). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: EDGAR 30.08.06, 18:01 Z Edgarem - oczywiście. I lubię to imię, choć Gosiewski mu uroku nie dodaje. Rita - może być zarejestrowana, choć jego spolszczenie to Ryta. Oczywiście, była św. Ryta. Irma, Erna - pewnie są do zarejestrowania, kojarzą mi się oba z kelnerką z zapyziałego baru, w którym Garfield z Jonem stołują się niehigienicznie przygotowanymi potrawami + kawą. Nie ukrywam, ze jest to skojarzenie in minus. Ale Ernestyna - b. ładnie Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: EDGAR 30.08.06, 18:04 Erna to typowe imie niemieckie pokolenia okolo I wojny swiatowej. Ryta - brrr...Studiowalam z dziewczyna, ktora miala na drugie Rita (przez "i") i tego imienia uzywala oficjalnie... Odpowiedz Link Zgłoś