olianka Re: Lucjusz- co sadzicie?? 10.10.06, 19:34 Podoba mi się i Lucjusz i Lucjan! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corleinne Re: Lucjusz- co sadzicie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 21:18 Mi się nie podoba. Ci różni "-usze", z którymi nie jestem osłuchana na co dzień, nieprzyjemnie mi się ze starożytnym Rzymem kojarzą (nawet Mariusz i Juliusz!). A Lucjusz dodatkowo niepokojąco zatrąca Harrym Potterem. Lucjan byłby trochę lepszy, ale też nie na tyle, żebym go zakwalifikowała jako (wg mnie) dobre imię. A poza tym, jeżeli ktoś miał szczęście naczytać się Kossakowskiej, zdrobnienie "Lucek" kojarzy mu się jednoznacznie z Lucyferem. Który nie należy do najlepszych imienników w naszym kręgu kulturowym. Odpowiedz Link Zgłoś
nilgau Re: Lucjusz- co sadzicie?? 10.10.06, 21:30 Lucjusz - Polucjusz ja jak zwykle jestem fe no ale to też trzeba rozważyć Odpowiedz Link Zgłoś
corleinne Re: Lucyfer 10.10.06, 23:31 Pewnie, że Lucyfer ładnie... i postać u Kossakowskiej też ciekawa. (Nawiasem mówiąc, mówili na niego też "Lampka", od tego "niosącego światło". Co go trochę irytowało...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aedo Re: Lucjusz- co sadzicie?? IP: 80.48.73.* 11.10.06, 07:40 Mi też się kojarzy z Malfoyem z Harrego Pottera. Wolę Lucjana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda_m Re: Lucjusz- co sadzicie?? IP: *.eu.org 12.10.06, 16:32 Bardziej podoba mi się Lucjan Odpowiedz Link Zgłoś