19.11.06, 16:57
Czy to imię funkcjonuje w polskim języku,bo znałam tylko jedną Alenę-Czeszkę?
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Alena? 19.11.06, 17:01
      Alena to czeski odpowiednik Aliny. Pozdrawiam smile
      • mamagai Re: Alena? 19.11.06, 17:02
        Baaardzo mi się to imię podoba,czy myślisz że mogłabym dać tak córce na
        imię,zarejestrowaliby???Pozdrówka!
        • gaudencja Re: Alena? 19.11.06, 17:09
          HMMMMMM... smile Nie wiem, czy by zarejestrowali, bo może sprawdzają w słowniku
          imion to czy tamto przed zarejestrowaniem. Ale chciałaś imię nieudziwnione
          przecież?
          • mamagai Re: Alena? 19.11.06, 17:11
            Myślisz,że jest udziwnione?winkTo jest TO imię,którego szukałam!Jedyne imię(oprócz
            Gai)które mnie "poraziło"smile.Hmmm,co tu zrobić,żeby zarejestrowali?
            • gaudencja Re: Alena? 19.11.06, 17:25
              Myślę, że jest udziwnione; to tak jakbyś chciała córkę nazwać Tereza, a nie
              Teresa. Wszyscy ją będą mylić z Leną, a w najlepszym przypadku z Oleną, bo te
              dwa imiona są bardziej znane. A może Helena, w domu nazywana Aleną?
              • gaudencja Re: Alena? 19.11.06, 17:28
                Do mojej szkoły chodziła, dużo później niż ja, Ilina. I znów - niby imię
                proste, niby podobne do Ilony i Irminy, ale osoby z nią się stykające miały
                przemożne wrażenie dziwaczności imienia - nie wiadomo, skąd wziętego i dlaczego
                akurat takie.
                • mamagai Re: Alena? 19.11.06, 17:51
                  Dla mnie to imię w ogóle nie jest udziwnione.Przecież to proste imię,choć w
                  Polsce nie spotykane raczej.Nie sądze też aby miało być mylone z innymi
                  imionami, częsciej niż inne imiona.Jak napisałam znałam jedną Alenę i nawet by
                  mi na myśl nie przyszło mylić ją z Aliną czy Leną.Alena to Alena
                  przecież.Chciałabym wiedzieć czy zarejestrowaliby to imię,jeśli nie byłoby
                  problemu, to super!
                  • gaudencja Re: Alena? 19.11.06, 18:05
                    mamagai napisała:

> Dla mnie to imię w ogóle nie jest udziwnione.Przecież to proste imię,choć w
                    > Polsce nie spotykane raczej.Nie sądze też aby miało być mylone z innymi
                    > imionami, częsciej niż inne imiona.Jak napisałam znałam jedną Alenę i nawet by
                    > mi na myśl nie przyszło mylić ją z Aliną czy Leną.

Bo była Czeszką, a w przypadku cudzoziemców jesteśmy czujniejsi na odmienności
                    imion.

Chciałabym wiedzieć czy zarejestrowaliby to imię,jeśli nie byłoby
                    > problemu, to super!

Tego nikt Ci tu nie powie - musisz po prostu sprawdzić! pozdrawiam, g.
                    • mamagai Re: Alena? 19.11.06, 20:35
                      Doczytałam w starych wątkach o Alenie,że Ci się Gaudencjo to imię nie
                      podoba.Niemniej jednak są osoby,które tak jak mnie to imię zauroczyło.Mam
                      nadzieję,że się odezwą,a może mama jakiejś Aleny?Pozdr.
                      • gaudencja Re: Alena? 19.11.06, 20:37
                        Dlaczego ma mi się nie podobać? Nie pałam do niego miłością, ale jest normalne.
                        Jednak uważam, ze jego miejsce jest w Czechach, tak jak miejsce Michaela w
                        Anglii, a Jacquesa we Francji. W kazdym razie na warunki polskie wydaje mi się
                        być pretensjonalne.
                        • mamagai Re: Alena? 19.11.06, 20:42
                          No co Ty? Według mnie ono wcale nie brzmi jak zagraniczne imię!Dla mnie jest
                          proste,lekkie,wdzięczne...I nigdy nie nazwałabym go pretensjonalnym.No ale każdy
                          ma prawo do własnego zdania i ja to szanujęsmile
                          • gaudencja Re: Alena? 19.11.06, 22:46
                            Jak polskie nie brzmi na pewno big_grin Widać, ze to jakiś nowy jak na polszczyznę
                            twór smile Pozdrawiam smile
          • olianka Re: Alena? 19.11.06, 17:13
            Wydaje mi się, że Alena byłaby mylona z Leną. Może Alina?
            • olianka Re: Alena? 19.11.06, 17:13
              A, dodam jeszcze, że podejrzewam, że nie byłoby kłopotów z rejestracją!
              • mamagai Re: Alena? 19.11.06, 17:16
                Alina-nie,tylko Alena!!!Ja chce to imię dla córci!!!!!!!!
        • ojejkujejku1 Re: Alena? 20.11.06, 15:22
          "Alena
          Imię to pochodzi z języka staroamerykańskiego od słowa aylen, które jest
          tłumaczone na dwa sposoby: jako szczęście, błogostan lub czystość,
          przejrzystość.
          Imieniny: 8 III.

www.imiona.net.pl/pokaz.php?id=1026&litera=A&jacy=all"
          • gaudencja Re: Alena? 20.11.06, 18:39
            ojejkujejku1 napisała:

> "Alena
            > Imię to pochodzi z języka staroamerykańskiego od słowa aylen, które jest
            > tłumaczone na dwa sposoby: jako szczęście, błogostan lub czystość,
            > przejrzystość.
            > Imieniny: 8 III.

ojejkujejku, to już przerabialiśmy na forum:
            Re: Kiejstut
            Autor: aniadm
            Data: 16.08.05, 13:32
            Ja znalazłam coś takiego:

Alena
            Imię to pochodzi z języka staroamerykańskiego od słowa aylen, które jest
            tłumaczone na dwa sposoby: jako szczęście, błogostan lub czystość,
            przejrzystość.
            Imieniny: 8 III.

Trochę mnie to zdziwiło, bo a) znałam to imię jako czeskie (odpowiednik bodajże
            Aliny) i b) co to właściwie jest język "staroamerykański"?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=27076283&a=27768248
            • ojejkujejku1 Re: Alena? 20.11.06, 21:34
              Hmm... Nie zauważyłam. Przepraszam jeśli sieję ferment.

Co do Aleny- w spisie na stronie podanej przez Gaudencję (w wątki dotyczącym
              rankingu imion świętych)widnieje też święta Alena (jedna).
              Mimo to, dla mnie to imię jednak jakieś udziwnione. Nie spotkałam nigdy żadnej
              Aleny a imię kojarzy mi się z Marleną.

:]
      • amazon500 Re: Alena? 19.11.06, 20:38
        gaudencja napisała:

> Alena to czeski odpowiednik Aliny. Pozdrawiam smile
        >
        A nie Alicji przypadkiem? Choć w czeskim funkcjonuje też, sporo rzadsze, imię
        Alice (czyta się tak jak się pisze).
        • aniadm Re: Alena? 19.11.06, 21:39
          amazon500 napisała:

> gaudencja napisała:
          >
          > > Alena to czeski odpowiednik Aliny. Pozdrawiam smile
          > >
          > A nie Alicji przypadkiem? Choć w czeskim funkcjonuje też, sporo rzadsze, imię
          > Alice (czyta się tak jak się pisze).
          >
          Alenę uważa się za skrót od Magdaleny lub Heleny. Ewentualnie żeńską formę Alana.
          Alice ma niejasne korzenie (jak i Alena smile). Jedni odwodza ją od anglosaskich
          form Elżbiety (czeska Alžbeta), inni od starofrancuskiego Aaliz, jeszcze inni od
          niemieckiego Adalheit.
          (Z czeskich stron.)

Z tego by raczej wynikało, że Alice=Alicja.

Z drugiej strony, w czeskiej wersji "Alicji w krainie czarów" występuje Alenka...
          • gaudencja Re: Alena? 19.11.06, 22:48
            ...a w źródłach, które mam, Alena uchodzi za odpowiednik Aliny...
            • gaudencja Re: Alena? 20.11.06, 18:45
              Żeby jeszcze zaciemnić obraz, to przedstawię coś, co znalazłam zaintrygowana
              opowieścią o Alenie jako o imieniu zakonnym:

"Alina
              Etimologia: Deriva dal latino alena e significa "ago". Le donne che portano
              questo nome possono festeggiare
              L'onomastico il 19 giugno giorno in cui si ricorda Santa Alina vergine e
              martire nel 640"
              www.santiebeati.it/nomi/Detailed/1186.html
              (wyjasnienia etymologiczne z santiebeati należy traktować z przymrużeniem oka)

"Sant' Alena da Forest Vergine e martire
              18 giugno
              Dielbeek (Bruxelles) 620 ca. – Forest (Belgio), 17 giugno 640"
              www.santiebeati.it/dettaglio/90302
              (- mimo to imieniny chyba można obchodzić 18 czerwca.)

www.catholic-forum.com/saints/saintai3.htm - tu są imieniny 24 czerwca,
              ale my jesteśmy kalendarzowo bardziej zbliżeni do tego, co jest w santiebeati.
    • aniadm Re: Alena? 19.11.06, 18:19
      Po czesku to imię bardzo lubię, ale wymówione po polsku brzmi dla mnie strasznie
      kluchowato.
      Czeskie 'l' jest twardsze (tylnojęzykowe), a akcent pada na pierwszą sylabę.
      • annajustyna Re: Alena? 19.11.06, 18:43
        W pierwszej chwili pomyslalam, ze to udziwniona Elena, czyli Helena (Olena to
        zreszta tez Helene)...
    • annajustyna A moze Alana??? 19.11.06, 18:44

• ibulka Re: Alena? 19.11.06, 20:46
      Ghrrr znam jedną Alenę - to siostra zakonna, która przybrała takie imię w
      klasztorze. Koszmarna kobitka, na religii męczy wręcz dzieci...
      • abiela Re: Alena? 19.11.06, 20:50
        Mnie też to imie brzmi dobrze w Czechach, w Polsce jakoś mniej. Ale jeśli
        czujesz, że to jest właśnie to imię, to co zrobić?smile
        • mamagai Re: Alena? 19.11.06, 21:12
          smile
          • gaudencja Re: Alena? 19.11.06, 23:04
            No dobrze, jeśli już musi być TO imię, a my ci MUSIMY dostarczyć uzasadnień wink
            to był staropolski zapis tej _białoruskiej_ lub _czeskiej_ formy imienia
            Helena, i na to się możesz powoływać. Źródło - "Słownik etymologiczno-
            motywacyjny staropolskich nazw osobowych", pod red. A.Cieślikowej, M.Malec i
            K.Rymuta, Kraków, od 1995 - cz.2: Nazwy osobowe pochodzenia chrześcijańskiego,
            oprac. M. Malec, 1995; cz. 2 możesz sobie nabyć w tej księgarni, w dziale "Słowniki", za jedyne 8
            złotych. Wzmianka o Alenie jako formie Heleny jest też u Grzeni ("Słownik
            imion"), pod hasłem Alina. W tej pierwszej książce są nawet zdrobnienia: Alka,
            Alusz, Alusza. Z takimi źródłami nie powinnaś mieć najmniejszych problemów z
            rejestracją. Zadowolona? smile
            • mamagai Re: Alena? 20.11.06, 10:03
              Dziękuję GaudencjosmileZadowolona będę jeśli to imię spodoba się również
              mężowi,jest teraz za granicą,wróci za 3 tygodnie.Teraz jak dzwoni,to jest tyle
              spraw do omówienia,że nie chcę mu zawracać głowy imieniem.Porozmawiam z nim o
              tym jak wróci,mam nadzieję że jemu też się spodoba.Zobaczymysmile
    • monalajza Re: Alena? 20.11.06, 00:13
      tez znałam jedna Alene....nic a nic udziwnionego w tym imieniu...nie brzmi to
      przeciez jak Isaurawink)....

ładne imiewink)
      • mamagai Re: Alena? 20.11.06, 10:04
        Cieszę się,Monalajzo,że się ze mną zgadzasz.Gdzież one udziwnione?smile
        • mamagai Re: Alena? 20.11.06, 10:35
          Jestem ciekawa gdzie można znaleźć informacje,ile jest w Polsce kobiet o tym
          imieniu?
          • gaudencja Re: Alena? 20.11.06, 10:55
            Mam wrazenie, że w 1994 roku było ich 82 (albo 85); dokładnie sprawdzę po
            poludniu, jeśli nikt nie poda tej liczby wcześniej. Są to dane, które nie
            uwzględniają narodowości, więc równie dobrze mogą dotyczyć Czeszek czy
            Słowaczek, które posiadają PESEL. W kazdym razie liczba ta jest większa, niż
            analogiczna liczba dotycząca Gai - to też do sprawdzenia, ale o ile pamiętam
            było ich mniej niż 20. Pozdrawiam smile g.
            • mamagai Re: Alena? 20.11.06, 11:03
              Dzięki Gaudencjo,czekam w takim razie na popołudniowe info.Pozdrawiam ciepło!
              • abiela Re: Alena? 20.11.06, 14:17
                82 nadania.
                • mamagai Re: Alena? 20.11.06, 17:33
                  Dzięki Abiela!
    • mamagai Re: Alena!!! 22.11.06, 10:59
      Rodzince się podoba,mąż jest raczej na tak,więc prawdopodobnie zdecydujemy się
      na Alenkę.Dziękuję za wszystkie informacje o tym imieniu.
      • gaudencja Re: Alena!!! 22.11.06, 11:57
        W takim razie będziemy czekać na info o narodzinach wink Pozdrawiam, g.
        • mamagai Re: Alena!!! 22.11.06, 12:20
          Dzięki Gaudencjo!Również pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.