blague 30.01.07, 12:58 Ja myślę o imieniu dla naszej córki Mia, ale mam wątpliwości czy w ogóle takie imię zarejestrują w USC, choć nie wiem... Może znacie jakieś dziewczynki o tym imieniu??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hovawartka Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? 30.01.07, 13:11 bardzo mi się podoba, miłe dla ucha, krotkie, konkretne, kojarzy mi się z fajną osobą. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? IP: 195.116.132.* 30.01.07, 13:51 teraz wszystko zarejestrują Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goglo Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 14:11 Znam Mije właśnie pisane przez "j"(Mija) zarejestrowali 5 lat temu więc nie będzie problemu, pozdrawiam Goglo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manarai Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 15:15 Gdybym to ja miała decydować, nigdy nie zarejestrowałabym czegoś takiego jak "Mia" jako pełnego imienia. A jako potencjalny rodzic - nie stawiałabym USC przed takim dylematem. A to z takiego prostego powodu, że Mia to właściwie nie jest imię. To jest tak naprawdę zdrobnienie Marii, zapoczątkowane w krajach skandynawskich i stopniowo spopularyzowane. Oprócz tego, słówko "mia" oznacza po włosku i hiszpańsku zaimek dzierżawczy pierwszej osoby liczby pojedynczej, rodzaju żeńskiego ("moja"). I po polsku też źle by się zachowywało. Przede wszystkim, nie wiadomo, jak to wymawiać - czy to ma jedną sylabę ("Mja"), czy dwie ("Mija"), nie można być całkowicie pewnym odmiany (biernik na przykład: Mię? narzędnik: Mią?). Jeśli "Mia" miałaby być nadana na pamiątkę Mii Farrow, polecam zwrócić uwagę, że miała ona na imię Maria de Lourdes. A poza tym - tylko od rodziców zależy, jak mówią do dziecka zdrobniale, ale dlaczego takie zdrobnienie rejestrować? Czy nie można mieć w domu małej Marii, na którą się mówi Mia? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Może Artemia? 30.01.07, 18:26 Cóż, za bardzo mi się ono kojarzy z mijaniem (kogo mija? - takie dziecko jest skazane na głupie dowcipasu przez sporą część życia), żebym była za rejestrowaniem takiego imienia w Polsce. Chyba, ze przez cudzoziemców. Rozumiem, że Maria Ci się pewnie nie będzie podobać, ale doradzałabym inne imię, które można zdrobnic jako Mia, ale pozostawia dziecku większy wybór co do używanych form: Artemia (żeński odpowiednik od Artemiusza, msz bardzo ładne imię!). Są jeszcze inne tego typu imiona, a mianowicie Eufemia albo Eunomia, a na upartego jeszcze Damiana lub Maksymiana, ale przypuszczam, że raczej są mniejsze szanse na to, że się do nich przekonasz. Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: Może Artemia? 30.01.07, 21:10 gaudencja napisała: > Cóż, za bardzo mi się ono kojarzy z mijaniem (kogo mija? - takie dziecko jest > skazane na głupie dowcipasu przez sporą część życia) skojarzenia zawsze są i do każdego głupi dowcip mozna dokleić, np u mnie na śląsku taka scenka: dziewczyna przedstawia się: Ida 99% rozmówców: Kaj? w tłumaczeniu - Idę. Gdzie? A jakoś zdarzają się Idy, Idalie na śląsku(Mi akurat to imię baardzo się podoba) M. Odpowiedz Link Zgłoś
agxa1 Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? 30.01.07, 18:35 a moze Arteria? jeszcze ladniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? IP: *.chello.pl 30.01.07, 19:42 Mia może być też zdrobnieniem od Amelii. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? 30.01.07, 20:29 ...albo od Melanii. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? 30.01.07, 22:05 Dla mnie Mia,to po prostu zdrobnienie od Marii.Kilka takich wlasnie tak zdrabniam.Mia/Mija-jak Gaudencja zauwazyla- moze sie kojarzyc z mijaniem lub jeszcze gorzej, ze zmija... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? 31.01.07, 00:25 Widze problem w czytaniu imienia. Dla mnie to Mija, ale wiele osób może czytac przez krótkie "i". IMO to brzmi dziwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
troubleska Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? 31.01.07, 11:21 abiela napisała: > Widze problem w czytaniu imienia. Dla mnie to Mija, ale wiele osób może czytac > przez krótkie "i". Zgadzam się; ja też automatycznie przeczytam jako "Mija", ale chyba wiele osób (skądinąd naturalnie) czytałoby "Mja". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepperann Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 19:41 Mam kotkę o imieniu Mia ( a moze Mija, nie wiem, jak by wolała, żeby jej zapisać ) i imię kojarzy mi się bardzo "miaukliwie". Mia, mia, miau, miau. W brzmieniu bardzo mi się podoba. Radziłabym Ci dać jednak Maria i zdrabniać do Mii, bo to nie brzmi po prostu jak pełne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? 02.02.07, 15:22 Mia - pieknie!! Dziecmi nie nalezy sie przejmowac i glupimi zartami innych.... Ja ponad 30 lat temu tez walczylam z wszystkimi o moje imie, bo wszyscy mowili: Maria, Marzena to i owszem, ale Maja???? Prosze - teraz imieniu "Maja" nikt sie nie dziwi - ba!!! jedno z najpoplularniejszych... przezywana tez bylam.... Teraz jestem dorosla Maja i w Polsce ludzie do mnie mowia "Pani Maju" - sorry kochani, ale ja nie "panimaju" pa ruskie!!!! ))) Cale dzieciece i nastoletnie zycie wmawiano mi, ze powinnam nazywac sie Maria, bo Maja to dziwne.....a teraz mowia do mnie po rosyjsku)))) Nie sluchaj, ze powinno byc Maria... Mia - piekne!!! Tu gdzie mieszkam jest troche malych dziewczynek o tym slodkim imieniu. Pozdrowienia, Odpowiedz Link Zgłoś
mayetschka Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? 02.02.07, 17:00 Piękne imię!!! i już!! Odpowiedz Link Zgłoś
blague Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? 06.02.07, 22:33 świetnie Cię rozumiem też mam tak na imię i zawsze wszyscy się dziwili - MAJA???? a ja zawsze byłam dumna, że nie jestem 7 kasią w klasie. i dlatego chcę dać na imię córce Mia i basta, żadna Maria!!! pozdrawiam Irlandię MaJA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manarai Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 03:06 No to teraz to ja już naprawdę nic nie rozumiem. Masz na imię Maja, chcesz córce dać na imię Mia i myślisz, że żadna z was nie zgłupieje? Te imiona są do siebie zdecydowanie zbyt podobne! Nawet jeśli tylko dla zachowania równowagi psychicznej, wymyśl coś innego... Pewnie, bycie siódmą Kasią w klasie to nic przyjemnego, ale ja osobiście wolałabym to niż być Mią, nawet jedyną w całym mieście. Przedpiszczynie wspominały już, że pisownia i wymowa tego imienia nie jest po polsku jednoznaczna - jest dość duże prawdopodobieństwo, że osoby postronne będą zapisywać imię córki jako MJA lub MIJA, wymawiać w jakiś niestworzony sposób lub wręcz unikać używania imienia w ogóle (pewna koleżanka przez całą podstawówkę funkcjonowała na matematyce jako "ta blondynka spod okna", a była tylko Iwetą). Imię jest obce polskiej kulturze i jako takie jest kłopotliwe w użyciu - jak przytoczyłam wyżej, Mia w bierniku brzmi "Mię" (Spotkałam Mię), a w narzędniku "Mią" (Widziałam się z Mią). O ile w mianowniku jestem skłonna wymawiać "Mia" dwusylabowo, o tyle w tych przypadkach wymawiałabym to jednosylabowo, brzmi to ogólnie dziwnie. Co do przezywania, ja akurat jestem zdania, że jeżeli dzieci będą chciały, to i tak kogoś będą przezywać, ale po co dawać im gotowy temat? W tym przypadku "mijanie" i "żmija" pojawiają się wręcz automatycznie. Czy to naprawdę musi być Mia? Jeśli ma być krótkie i mało popularnie, to może Mila? Mira? Lilia? Jana? Zoja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 21:26 Dla mnie to takie "niewiadomoco", żadnej treści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.07, 13:41 Dodam jeszcze, że z typowo polskim nazwiskiem to imię będzie wyglądało cokolwiek śmiesznie. Na przykład Mia Chrząszczewska... Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? 07.02.07, 19:38 Mnie też się nie podoba. Kate Winslet dała tak córce na imie , ale tym bym się nie sugerowała, bo u gwiazd filmu to różne odchyły występują i Mia nie jest na tym tle taka zła ale na gruncie polskim? hmm, mojego kolegi kuzynka dała swoim dzieciom: córeczce Winona a synkowi Kianu (tak się pisze właśnie)... Biedne dzieciaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andzia794 Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 20:14 Też tak uważam! Spotkałam kobietę, której córeczki miały na imię Mia i Pia- biedactwa! Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.galli Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? 09.02.07, 23:04 A mi sie MIA ...podoba np . w zestawie MIA i LIV - tak jak maja na imie dwie corki woklaisty Aerosmith - Stevena tylera Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? 19.02.07, 22:50 Hmm, ale to nie na gruncie polskim. U mnie na uczelni jest jedna Andżelina i jedna Jennifer. I jeśli jeszcze nazwisko brzmi trochę obco, to pół biedy, ale wyobraź sobie np. Jennifer Kowalczyk, albo Andżelinę Kozłowską. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? 19.02.07, 22:53 Tak z ciekawości - czemu w takim razie głosowałaś na Tatianę, choć jej polskim odpowiednikiem jest Tacjana? Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? 19.02.07, 23:01 Bo Tatiana jest mimo wszystko słowiańska. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? 19.02.07, 23:12 Tatiana jest równie słowiańska, jak Winona. Tacjan(n)a jest imieniem łacińskim - czemu mamy je nadawać w formie rosyjskiej, a nie swojej własnej? Tatiana to cos jak Michaił czy Jewgienij. Odpowiedz Link Zgłoś