Dodaj do ulubionych

Mia, co sądzicie o tym imieniu?

30.01.07, 12:58
Ja myślę o imieniu dla naszej córki Mia, ale mam wątpliwości czy w ogóle takie imię zarejestrują w USC, choć nie wiem... Może znacie jakieś dziewczynki o tym imieniu???
Obserwuj wątek
    • hovawartka Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? 30.01.07, 13:11
      bardzo mi się podoba, miłe dla ucha, krotkie, konkretne, kojarzy mi się z fajną
      osobą.
      M.
    • Gość: myszka Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? IP: 195.116.132.* 30.01.07, 13:51
      teraz wszystko zarejestrują
    • Gość: goglo Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 14:11
      Znam Mije właśnie pisane przez "j"(Mija) zarejestrowali 5 lat temu więc nie
      będzie problemu, pozdrawiam Goglo.
    • Gość: manarai Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 15:15
      Gdybym to ja miała decydować, nigdy nie zarejestrowałabym czegoś takiego jak "Mia" jako pełnego imienia. A jako potencjalny rodzic - nie stawiałabym USC przed takim dylematem. A to z takiego prostego powodu, że Mia to właściwie nie jest imię.

To jest tak naprawdę zdrobnienie Marii, zapoczątkowane w krajach skandynawskich i stopniowo spopularyzowane. Oprócz tego, słówko "mia" oznacza po włosku i hiszpańsku zaimek dzierżawczy pierwszej osoby liczby pojedynczej, rodzaju żeńskiego ("moja").

I po polsku też źle by się zachowywało. Przede wszystkim, nie wiadomo, jak to wymawiać - czy to ma jedną sylabę ("Mja"), czy dwie ("Mija"), nie można być całkowicie pewnym odmiany (biernik na przykład: Mię? narzędnik: Mią?).

Jeśli "Mia" miałaby być nadana na pamiątkę Mii Farrow, polecam zwrócić uwagę, że miała ona na imię Maria de Lourdes.

A poza tym - tylko od rodziców zależy, jak mówią do dziecka zdrobniale, ale dlaczego takie zdrobnienie rejestrować? Czy nie można mieć w domu małej Marii, na którą się mówi Mia?
      • gaudencja Może Artemia? 30.01.07, 18:26
        Cóż, za bardzo mi się ono kojarzy z mijaniem (kogo mija? - takie dziecko jest
        skazane na głupie dowcipasu przez sporą część życia), żebym była za
        rejestrowaniem takiego imienia w Polsce. Chyba, ze przez cudzoziemców.
        Rozumiem, że Maria Ci się pewnie nie będzie podobać, ale doradzałabym inne
        imię, które można zdrobnic jako Mia, ale pozostawia dziecku większy wybór co do
        używanych form: Artemia (żeński odpowiednik od Artemiusza, msz bardzo ładne
        imię!).
        Są jeszcze inne tego typu imiona, a mianowicie Eufemia albo Eunomia, a na
        upartego jeszcze Damiana lub Maksymiana, ale przypuszczam, że raczej są
        mniejsze szanse na to, że się do nich przekonasz.
        • hovawartka Re: Może Artemia? 30.01.07, 21:10
          gaudencja napisała:

> Cóż, za bardzo mi się ono kojarzy z mijaniem (kogo mija? - takie dziecko jest
          > skazane na głupie dowcipasu przez sporą część życia)

skojarzenia zawsze są i do każdego głupi dowcip mozna dokleić, np u mnie na
          śląsku taka scenka:
          dziewczyna przedstawia się: Ida
          99% rozmówców: Kaj?
          w tłumaczeniu - Idę. Gdzie?
          A jakoś zdarzają się Idy, Idalie na śląskusmile(Mi akurat to imię baardzo się
          podoba)
          M.
    • mia007 czyzbym Cie zainspirowala :-))))))) 30.01.07, 16:30
    • agxa1 Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? 30.01.07, 18:35
      a moze Arteria? jeszcze ladniej
      • gaudencja Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? 30.01.07, 18:38
        Nie trolluj.
        • Gość: natalia Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? IP: *.chello.pl 30.01.07, 19:42
          Mia może być też zdrobnieniem od Amelii.
          • gaudencja Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? 30.01.07, 20:29
            ...albo od Melanii.
            • aka10 Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? 30.01.07, 22:05
              Dla mnie Mia,to po prostu zdrobnienie od Marii.Kilka takich wlasnie tak
              zdrabniam.Mia/Mija-jak Gaudencja zauwazyla- moze sie kojarzyc z mijaniem lub
              jeszcze gorzej, ze zmija...
    • abiela Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? 31.01.07, 00:25
      Widze problem w czytaniu imienia. Dla mnie to Mija, ale wiele osób może czytac
      przez krótkie "i". IMO to brzmi dziwnie.
      • troubleska Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? 31.01.07, 11:21
        abiela napisała:

> Widze problem w czytaniu imienia. Dla mnie to Mija, ale wiele osób może czytac
        > przez krótkie "i".

Zgadzam się; ja też automatycznie przeczytam jako "Mija", ale chyba wiele osób
        (skądinąd naturalnie) czytałoby "Mja".
    • Gość: pepperann Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 19:41
      Mam kotkę o imieniu Mia ( a moze Mija, nie wiem, jak by wolała, żeby jej zapisać
      wink) i imię kojarzy mi się bardzo "miaukliwie". Mia, mia, miau, miau.

W brzmieniu bardzo mi się podoba. Radziłabym Ci dać jednak Maria i zdrabniać do
      Mii, bo to nie brzmi po prostu jak pełne imię.
      • maja92 Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? 02.02.07, 15:22
        Mia - pieknie!!

Dziecmi nie nalezy sie przejmowac i glupimi zartami innych....

Ja ponad 30 lat temu tez walczylam z wszystkimi o moje imie, bo wszyscy mowili:
        Maria, Marzena to i owszem, ale Maja????
        Prosze - teraz imieniu "Maja" nikt sie nie dziwi - ba!!! jedno z
        najpoplularniejszych... przezywana tez bylam....

Teraz jestem dorosla Maja i w Polsce ludzie do mnie mowia "Pani Maju" - sorry
        kochani, ale ja nie "panimaju" pa ruskie!!!!
        wink)))

Cale dzieciece i nastoletnie zycie wmawiano mi, ze powinnam nazywac sie Maria,
        bo Maja to dziwne.....a teraz mowia do mnie po rosyjskuwink))))

Nie sluchaj, ze powinno byc Maria...
        Mia - piekne!!! Tu gdzie mieszkam jest troche malych dziewczynek o tym slodkim
        imieniu.

Pozdrowienia,
        • mayetschka Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? 02.02.07, 17:00
          Piękne imię!!! i już!!
        • blague Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? 06.02.07, 22:33
          świetnie Cię rozumiem też mam tak na imię i zawsze wszyscy się dziwili - MAJA????
          a ja zawsze byłam dumna, że nie jestem 7 kasią w klasie.
          i dlatego chcę dać na imię córce Mia i basta, żadna Maria!!!
          pozdrawiam Irlandię
          MaJA
          • Gość: manarai Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 03:06
            No to teraz to ja już naprawdę nic nie rozumiem. Masz na imię Maja, chcesz córce dać na imię Mia i myślisz, że żadna z was nie zgłupieje? Te imiona są do siebie zdecydowanie zbyt podobne! Nawet jeśli tylko dla zachowania równowagi psychicznej, wymyśl coś innego...

Pewnie, bycie siódmą Kasią w klasie to nic przyjemnego, ale ja osobiście wolałabym to niż być Mią, nawet jedyną w całym mieście. Przedpiszczynie wspominały już, że pisownia i wymowa tego imienia nie jest po polsku jednoznaczna - jest dość duże prawdopodobieństwo, że osoby postronne będą zapisywać imię córki jako MJA lub MIJA, wymawiać w jakiś niestworzony sposób lub wręcz unikać używania imienia w ogóle (pewna koleżanka przez całą podstawówkę funkcjonowała na matematyce jako "ta blondynka spod okna", a była tylko Iwetą). Imię jest obce polskiej kulturze i jako takie jest kłopotliwe w użyciu - jak przytoczyłam wyżej, Mia w bierniku brzmi "Mię" (Spotkałam Mię), a w narzędniku "Mią" (Widziałam się z Mią). O ile w mianowniku jestem skłonna wymawiać "Mia" dwusylabowo, o tyle w tych przypadkach wymawiałabym to jednosylabowo, brzmi to ogólnie dziwnie. Co do przezywania, ja akurat jestem zdania, że jeżeli dzieci będą chciały, to i tak kogoś będą przezywać, ale po co dawać im gotowy temat? W tym przypadku "mijanie" i "żmija" pojawiają się wręcz automatycznie.

Czy to naprawdę musi być Mia? Jeśli ma być krótkie i mało popularnie, to może Mila? Mira? Lilia? Jana? Zoja?
    • Gość: T Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 21:26
      Dla mnie to takie "niewiadomoco", żadnej treści.
      • Gość: T Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.07, 13:41
        Dodam jeszcze, że z typowo polskim nazwiskiem to imię będzie wyglądało cokolwiek
        śmiesznie. Na przykład Mia Chrząszczewska...
    • eluch_a Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? 07.02.07, 19:38
      Mnie też się nie podoba. Kate Winslet dała tak córce na imie wink, ale tym bym
      się nie sugerowała, bo u gwiazd filmu to różne odchyły występują i Mia nie jest
      na tym tle taka zła smile
      ale na gruncie polskim? hmm, mojego kolegi kuzynka dała swoim dzieciom:
      córeczce Winona a synkowi Kianu (tak się pisze właśnie)... Biedne dzieciaczki.
      • Gość: andzia794 Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 20:14
        Też tak uważam! Spotkałam kobietę, której córeczki miały na imię Mia i Pia-
        biedactwa!
        • paulina.galli Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? 09.02.07, 23:04
          A mi sie MIA ...podoba smile
          np . w zestawie MIA i LIV - tak jak maja na imie dwie corki woklaisty Aerosmith
          - Stevena tylera smile
          • eluch_a Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? 19.02.07, 22:50
            Hmm, ale to nie na gruncie polskim.
            U mnie na uczelni jest jedna Andżelina i jedna Jennifer. I jeśli jeszcze
            nazwisko brzmi trochę obco, to pół biedy, ale wyobraź sobie np. Jennifer
            Kowalczyk, albo Andżelinę Kozłowską.
            • gaudencja Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? 19.02.07, 22:53
              Tak z ciekawości - czemu w takim razie głosowałaś na Tatianę, choć jej polskim
              odpowiednikiem jest Tacjana?
              • eluch_a Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? 19.02.07, 23:01
                Bo Tatiana jest mimo wszystko słowiańska.
                • gaudencja Re: Mia, co sądzicie o tym imieniu? 19.02.07, 23:12
                  Tatiana jest równie słowiańska, jak Winona.
                  Tacjan(n)a jest imieniem łacińskim - czemu mamy je nadawać w formie rosyjskiej,
                  a nie swojej własnej? Tatiana to cos jak Michaił czy Jewgienij.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.