alexandria1982 06.05.07, 22:36 Zainspirowana wątkiem o Jaśminie, zakładam wątek o imionach od kwiatów i wszelkich innych roślin oraz od kolorów Znacie takie? Mogą byc polskie, mogą byc zagraniczne (aczkolwiek takie, które dałyby się w miarę wtopic w kulturę polską). Jaśmina - piękne Róża - bardzo ładne Rozalia - śliczne Kalina - niezbyt lubię Flora - ładne Florentyna - śliczne Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alexandria1982 Re: imiona pachnące i kolorowe :) 06.05.07, 22:39 Imiona kolorowe: Bianka - ładne Blanka - ładne Amaranta (istnieje w Polsce?) - fajne Odpowiedz Link Zgłoś
alexandria1982 Re: imiona pachnące i kolorowe :) 06.05.07, 22:57 i jeszcze.... Dalia - średnie Lilia - bardzo ładne Iris (Irysa w Polsce chyba nie ma?) - w wersji angielskiej.... może byc Magnolia - ładne Hiacynta - nie przepadam Violet (Wioletta nie pochodzi od tego?) - Violet średnie, Wioletta nie podoba mi się wcale Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona pachnące i kolorowe :) 06.05.07, 23:01 > Iris (Irysa w Polsce chyba nie ma?) - Jest Iryda. Odpowiedz Link Zgłoś
agulaszek Re: imiona pachnące i kolorowe :) 08.05.07, 19:23 Tak Hiacynta kojarzy mi się z serialem "Co ludzie powiedzą"> Tam zresztą wszystkie trzy siostry miały kwiatowe imiona Odpowiedz Link Zgłoś
mendalka-m Re: imiona pachnące i kolorowe :) 09.05.07, 14:00 W serialu były 4 siostry: Hiacynta, Daisy (stokrotka ), Róża i Wioletta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiara Re: imiona pachnące i kolorowe :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 23:04 Koralia, Keira (irl. ciar-czarny) Jagoda, Malina, Laura, Wawrzyniec, Viola, Dalia, Hiacynt/a, Hortensja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grisly Re: imiona pachnące i kolorowe :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 23:38 Narcyz Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imiona pachnące i kolorowe :) 06.05.07, 23:40 Wątek o imieniach kwiatowych już był, zajrzyj prosze do wyszukiwarki. Do "kolorwych" imion dorzucę Klarę. Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: imiona pachnące i kolorowe :) 08.05.07, 14:26 ja do Klary - za nic mi sie to z kolorem nie moze skojarzyc.. tylko z klarem na statku, zawsze. M. Odpowiedz Link Zgłoś
grisly Re: imiona pachnące i kolorowe :) 08.05.07, 15:20 hovawartka napisała: > ja do Klary - za nic mi sie to z kolorem nie moze skojarzyc.. tylko z klarem na > statku, zawsze. clara z łac. jasna mi za to tłuki do głowy 'clara non sunt interpretanda' i.t.d. i za nic ze statkiem mi się nie kojarzy Aurelia - 'złociste' imię, ale raczej nie pachnące, tak samo Oriana Agata -kojarzy mi się z kolorowym kamieniem , również bezzapachowe Lukrecja - roślinne, kojarzy mi się ze słodyczą i z czymś niebezpiecznym (vide Lukrecja Borgia i jej skłonnośći do trucia znajomych ) ale nie mam pojęcia czy i jak pachnie ta roślina Odpowiedz Link Zgłoś
leonata Re: imiona pachnące i kolorowe :) 08.05.07, 15:51 Maciejka - Jedno z moich ulubionych. Jagódka - j.w. i jaka apetyczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: riky Re: imiona pachnące i kolorowe :) IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.07, 15:59 Oliwia, Laura, Róża ..........i inne;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: imiona pachnące i kolorowe :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 16:59 Dla mnie zupełnie nie Klara... Ja dorzucę Malinę. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_k Re: imiona pachnące i kolorowe :) 08.05.07, 15:58 Kolorowe imiona to takze Melania (czarna, ciemna) i Bruno (brazowy). Odpowiedz Link Zgłoś
milis2 Re: imiona pachnące i kolorowe :) 08.05.07, 16:28 Nie należy zapominać też o Kalinie (np. Kalina Jędrusik), a Jagoda - zawsze podobało mi się to imię. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eve Re: imiona pachnące i kolorowe :) IP: *.such.nat.hnet.pl 08.05.07, 16:32 Maciejka, Nasturcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ladya Re: imiona pachnące i kolorowe :) IP: *.ols.vectranet.pl 08.05.07, 17:07 JAGODA !!!! Pracuję z Jagodą - słodka i przemiła osóbka i strasznie seksowna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: imiona pachnące i kolorowe :) IP: *.catv.broadband.hu 08.05.07, 17:37 Mam kolezanke z Bulgarii o pieknym imieniu Biljana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grisly Re: imiona pachnące i kolorowe :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 17:40 o 'nasz'kwiatowy wątek na głównej str. Gazety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k2em Re: imiona pachnące i kolorowe :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 17:52 Jest jeszcze Hortensja. No i oczywiście Kaczencja. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandria1982 Re: imiona pachnące i kolorowe :) 08.05.07, 18:08 trochę angielskich: kolorowe: Sienna Indigo Golden Esmeralda Goldie Coral Rose Melina Blue pachnące: Artemisia Daisy Saffron Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NUŚKA Re: imiona pachnące i kolorowe :) IP: *.gdynia.mm.pl 19.05.07, 21:53 bez dwóch zdań JAGODA, JAGÓDKA , JAGA ..., rewelacyjna ta moja bratanica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: imiona pachnące i kolorowe :) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.05.07, 19:33 a moze Teofila? Odpowiedz Link Zgłoś
grisly Re: imiona pachnące i kolorowe :) 08.05.07, 19:58 Gość portalu: ania napisał(a): > a moze Teofila? a dlaczego? Teofila/Bogumiła msz, ani pachnąca,ani kolorowa to samo dotyczy Teofila/Amadeusza/Bogumiła.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: imiona pachnące i kolorowe :) IP: *.chello.pl 08.05.07, 20:31 Co to jest "cela sprawcza"? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona pachnące i kolorowe :) 08.05.07, 20:56 Tylko Jarosław Olesiak to wie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: imiona pachnące i kolorowe :) IP: *.telia.com 08.05.07, 22:19 Bluebell-niezle.co? Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: imiona pachnące i kolorowe :) 08.05.07, 22:37 Przejrzałam Rymuta do litery L szukając imion kwiatowych z liczbą nadań. Oto wyniki: Ambrozja 11 Amarylis 1 Arnika 1Z Azalia 5 Bazylia 47 Aster 2 Chryzantem1 Chryzantema 4 Czeremcha 1 Daisy8 Dalia 173 Flora 45 Gaik1 Georginia 19 Hortensja 78 Jarzębina 4 Jaśmin 4 Jaśmina 135 Jeżyna 3 Kamekia 113 Konwalia 2 Kora 2 Kwiatosława 2 Lebioda 1 Leszczyna 2 Lipa 2 113 nadnań to Kamelia Jutro poszukam innych imion do końca alfabetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grisly Re: imiona pachnące i kolorowe :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 22:50 Georgina kwalifikuje się do kategorii imion wyodrębnionych ze wzgl. na temat przewodni? Czeremcha, Chryzantema, Lipa...nie chciałabym tak mieć na imię.. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandria1982 Re: imiona pachnące i kolorowe :) 08.05.07, 22:51 O matko kochana Gaik? Leszczyna? Czeremcha? Lebioda? Kwiatosława? Niektóre są naprawdę zakręcone. Jest i hamerykańska Daisy. Niech mi nikt nie mówi, że Alan czy Denis ośmieszają, ja już bym wolała Alana niż Lebiodę czy Gaika - szok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eza Re: imiona pachnące i kolorowe :) IP: *.cable.casema.nl 08.05.07, 23:26 No i z roslinnych - a i pachnacych - Melisa , jak moja corcia ( tak wlasnie przez jedno s ). Odpowiedz Link Zgłoś
alexandria1982 Re: imiona pachnące i kolorowe :) 08.05.07, 23:32 Eza, fajnie Podoba mi się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryb Re: imiona pachnące i kolorowe :) IP: *.rybnet.pl 08.05.07, 23:31 Może i niektóre z tych imion są ładne, większość na pewno to imiona oryginalne, ale osobiście miałabym żal do rodziców, gdyby nazwali mnie Kwiatosława, Chryzantema czy Lebioda. Mozeprzewidywali taka sytuację nadając mi imię jakim obdarzone było najpierw z pół mojej piaskownicy, potem 1/4 dziewcząt w klasie... Odpowiedz Link Zgłoś
alexandria1982 Re: imiona pachnące i kolorowe :) 08.05.07, 23:33 A czy Lebioda nie jest przypadkiem obrazliwe? Pamietam, że w podstawówce przezywano jednego chłopaka "lebioda", bo nie potrafił trafic do kosza Tak też mi się lebioda kojarzy - z takim troche nieudacznikiem, i to bardziej niż z "pachnącym imieniem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryb Re: imiona pachnące i kolorowe :) IP: *.rybnet.pl 08.05.07, 23:38 No właśnie- niektórzy znajomi śmieją sie,ze jestem Lebioda, bo sie potykam o własne nogii Odpowiedz Link Zgłoś
moriach Re: imiona pachnące i kolorowe :) 09.05.07, 00:38 A ja znam to w formie "lebiega" - taka właśnie ciamajda, niedorajda. woj.mazowieckie. J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grisly Re: imiona pachnące i kolorowe :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 23:49 alexandria1982 napisała: > A czy Lebioda nie jest przypadkiem obrazliwe? Pamietam, że w podstawówce > przezywano jednego chłopaka "lebioda", bo nie potrafił trafic do kosza nic mi o tym nie wiadomo, roślina jak inne na polach i łąkach może nie chcieli wołać per chwaście albo im się pomyliło z np. amelią i nie wiedzieli nawet co krzyczą? Odpowiedz Link Zgłoś
alexandria1982 Re: imiona pachnące i kolorowe :) 09.05.07, 00:10 Wiecie, a może to po prostu zależy od części Polski, w której się wychowywałysmy, jak wiele innych powiedzeń i zwrotów. Ja jestem z Dolnego Śląska i u mnie lebioda była i jest słowem obrazliwym i lekceważącym Odpowiedz Link Zgłoś
grisly Re: imiona pachnące i kolorowe :) 09.05.07, 00:14 alexandrio ja też z tej części kraju i pierwszy raz z określeniem lebioda w powiązaniu z czyjąś osobą usłyszałam na studiach...było to bowiem nazwisko wykładowcy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryb Re: imiona pachnące i kolorowe :) IP: *.rybnet.pl 09.05.07, 00:25 W rozumieniu do jakiego jestem przyzwyczajona Lebioda= łamaga. Zwrot zartobliwy bądź lekceważący Górny Śląsk Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imiona pachnące i kolorowe :) 09.05.07, 00:31 Gość portalu: ryb napisał(a): > W rozumieniu do jakiego jestem przyzwyczajona Lebioda= łamaga. > Zwrot zartobliwy bądź lekceważący > Górny Śląsk Ja też G. Śląsk Lebioda - ktoś chorowity Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: imiona pachnące i kolorowe :) 09.05.07, 12:55 Ta Lebioda to imię nadane w dawnym województwie tarnobrzeskim w 80 latach ubiegłego wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksk Re: imiona pachnące i kolorowe :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 11:18 Lebioda- poprostu taka łajza Odpowiedz Link Zgłoś
grisly tami46 09.05.07, 00:05 czy możesz sprawdzić czy jest w Rymucie czy jest ktoś o imieniu Poziomka oraz Opieniek/Opieńka? wiem, ze RJP odrzuciła te imiona, ale jestem ciekawa czy jednak ktoś w naszym kraju je nosi. Opieniek Kowalski naprawdę pomysłowość nie zna granic Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: tami46 09.05.07, 00:14 Opieńka i Opieniek nie ma ,za to jest jedna Orchidea.Poziomki też nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
grisly Re: tami46 09.05.07, 00:15 tami46 napisała: > Opieńka i Opieniek nie ma ,za to jest jedna Orchidea.Poziomki też nie ma. dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: tami46 09.05.07, 00:21 Szukanie tych niepospolitych imion to sama przyjemnośc. Odpowiedz Link Zgłoś
tehuana Re: imiona pachnące i kolorowe :) 09.05.07, 06:42 KONWALIA-imię bardzo kobiece,delikatne,cudowne ksztalty i zapach kwiatu no i jego rzadkość występowania. Czy oryginalność imienia przekłada się na niezwykłą osobowość? Odpowiedz Link Zgłoś
cytrusowa Re: imiona pachnące i kolorowe :) 09.05.07, 09:07 och piekne sa imiona pachnace moje dziewczynki to Jasmin i Kalina i codziennie mi pachna. i tak juz od grudnia Odpowiedz Link Zgłoś
lena.k1 Re: imiona pachnące i kolorowe :) 09.05.07, 09:07 Ja myślę, że może. Z tym że wg mnie nie jest to ewentualna "siła sprawcza" samego imienia To raczej efekt tego, że nosząc wyjątkowe imię, wciąż jesteśmy w tej wyjątkowości utwierdzani przez otoczenie. Wywołujemy zdziwienie, zainteresowanie, czy też po prostu serdeczny śmiech. A dalej to już z górki - tzw. samospełniające się proroctwo Odpowiedz Link Zgłoś
kalinka18lat ksywka 09.05.07, 11:20 imie mam pospolite,takie jak wiekszosc kobiet w Polsce.-Anna.ale za to nadrabiam ksywka Kalina czesto jestem przedstawiana jako Kalina-swoja droga dla mnie to wspaniale imie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: imiona pachnące i kolorowe :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 11:20 Niezapominajka, Niezabudka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyg Re: imiona pachnące i kolorowe :) IP: *.gl.digi.pl 09.05.07, 11:31 A ja zapodam tak: Zygmunt, Zygfyd, Zygadło, Zygalia. No a nad tym wszystkim STEFAN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inez Re: imiona pachnące i kolorowe :) IP: 213.172.178.* 09.05.07, 11:31 Georgina i Gladiola ,Amarylis itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iris Re: imiona pachnące i kolorowe :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 11:49 Iris bardzo piękne imię, czyż nie??? Odpowiedz Link Zgłoś
grisly Re: imiona pachnące i kolorowe :) 09.05.07, 13:08 Gość portalu: iris napisał(a): > Iris bardzo piękne imię, czyż nie??? ale w wersji polskiej, o której napisała gaudencja, już niezbyt zachęcające.. Odpowiedz Link Zgłoś
gedy Re: imiona pachnące i kolorowe :) 09.05.07, 12:09 Witajcie! tytuł posta mnie zainspirował, bo ja jak słyszę lub wymawiam imiona (nie wszystkie), to widzę je w kolorze. Np. Jacek ma kolor żółty, Tomek, brązowy, Anna odcień czerwieni. Są też imiona, które mają barwę, ale nie potrafię jej określić. Ma ktoś tak? Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teraz ja Re: imiona pachnące i kolorowe :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 12:36 Też tak mam! Ale dla mnie Anna ma kolor niebieski. Andrzej jest brązowy (taki prawie czarny), Aleksandra czerwona ... Też w pierwszym momencie myślałam, że to o to chodzi w wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja gedy, teraz ja, 09.05.07, 14:10 Dla Was jest ten wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=26806660&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dalia Re: imiona pachnące i kolorowe :) IP: 88.144.21.* 09.05.07, 12:47 Czesc Ja nosze kwiatowe imie Dalia.To imie to przeklenstwo!!!Zawsze musze sie tlumaczyc skad i dlaczego tak sie nazywam.Z drugiej strony mam orginalne imie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolita Re: imiona pachnące i kolorowe :) IP: *.cust-adsl.tiscali.it 09.05.07, 12:55 Dalia (znam osobiscie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wampirius Re: imiona pachnące i kolorowe :) IP: *.sgh.waw.pl 09.05.07, 13:02 rozalia, ale jest dużo więcej ciekawych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: salamba1979 Re: imiona pachnące i kolorowe :) IP: *.de.ibm.com 09.05.07, 13:37 a Magdalena, jaki ma kolor? Odpowiedz Link Zgłoś
niunianiu Re: imiona pachnące i kolorowe :) 09.05.07, 13:40 Narczya Antoni czy jest w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niunianiu Re: imiona pachnące i kolorowe :) IP: 213.77.51.* 09.05.07, 13:41 ups klawiatura szwankuje! jest Narczya a miało być Narcyza jest Antoni a miało być Antonia (czy jest w Polsce?) Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: imiona pachnące i kolorowe :) 09.05.07, 16:42 W formie żeńskiej Narcyza występuje 675 razy.Antonia 158 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niunianiu Re: imiona pachnące i kolorowe :) IP: 213.77.51.* 10.05.07, 10:07 dzięki Antonia bardzo mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
pusta_literatka Re: imiona pachnące i kolorowe :) 09.05.07, 13:51 a mnie sie takie imiona kwietne nie podobaja. graciarnia.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś