Dodaj do ulubionych

A Baltazar ?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 09:37
Co sądzicie o Baltazarze ? Czy kojarzy sie tylko z Kacprem i Melchiorem oraz
z "Baltazarem Gąbką " Herbu Zielona Pietruszka mama mia ? wink

Wg mnie ciekawe imię. Wyczytałam w Wikipedii,ze zdrabnianio je - Balcer. Co
juz z Balcerowiczem mi sie kojarzy raczej.

Znacie moze kogos noszącego to imię? Ile jest nadań w Polsce ?

Pzdr.
Dee
Obserwuj wątek
    • das.krokodil Re: A Baltazar ? 18.07.07, 11:09
      Bardzo podoba mi się Baltazar smile
    • veranillo Re: A Baltazar ? 18.07.07, 11:14
      kojarzy mi się bardzo z Baltazarem Gąbką, ale i tak mi się podoba smile
    • gdarin Re: A Baltazar ? 18.07.07, 11:33
      Imię to było popularne w Polsce (i nie tylko) w średniowieczu, stąd powstało od niego wiele nazwisk jak Balcerowicz właśnie, ale nie tylko, bo także np. Balcerzak czy Balcerek.
      To imię Mędrca, który miał odwiedzić Jezusa, tylko że dopiero najprawdopodobniej w IX wieku je zapisano - Biblia nie podaje imion Mędrców.
      Imię Baltazar ma starodowane pochodzenie - pochodzi od babilońskiego imienia Belszarusur ('niech Bal chroni króla' - Bal to przydomek bogów babilońskich), które to imię później trafiło do języka hebrajskiego i greckiego, a za ich pośrednictwem do innych języków.
      Baltazar jaki się pojawia w Biblii to syn ostatniego króla Babilonu, który w trakcie uczty (słynna uczta Baltazara) dostrzegł pismo będące zapowiedzią upadku Babilonu i śmierci króla co miało miejsce w 539 roku p.n.e. (czyli długo przed narodzeniem Jezusa). Aha prorok Daniel otrzymał też imię Baltazar, gdy był na dworze króla Babilonu.
      Imię obecnie nadawane jest u nas rzadko, sam nie wiem czemu, bo Kacprów np. jest bardzo dużo, a imię ma bogatą tradycję i mimo etymologii identyfikowane jest jednoznacznie jako chrześcijańskie (jest nawet błogosławiony jezuita tego imienia, gdy komuś brakowało patrona wink).
    • sucielo Re: A Baltazar ? 18.07.07, 14:35
      Balt... podoba mi się smile
    • mama_4 Re: A Baltazar ? 18.07.07, 16:10
      Mnie szczerze mówiąc najbardziej kojarzy się z Hansem Ursem von Balthasarem big_grin,
      ale to takie osobiste skrzywienie...
      Potem z trzema Mędrcami - zawsze dziwiło mnie, że w pewnym momencie zapanowało
      takie szaleństwo na Kacpra, a nie np. na Baltazara.

Fajne imię! Dla odważnych.
    • olianka Re: A Baltazar ? 18.07.07, 16:29
      Chciałabym nazwać synka imieniem Baltazar, ale ciężko będzie sad Zresztą aż tylu
      synów chyba mieć nie będę...
    • gaudencja Re: A Baltazar ? 18.07.07, 18:13
      Mieliśmy na forum mamę Baltinka; nadań w Polsce jest 211, czyli mniej więcej
      tyle, co Melchiora, i tyle, ile było Kacpra przed nagłym wejściem w modę.

Miałam w rodzinie sporo Baltazarów, w tym samym okresie, w którym w modzie były
      zupełnie zwyczajne i nowocześnie brzmiace dziś imiona. Nie miałabym nic
      przeciwko powrotowi XVI-wiecznej mody. Jednak pasjami przepadam za Melchiorem,
      nie Baltazarem.
      • adziunia Re: A Baltazar ? 19.07.07, 14:32
        Baltazar fajne imie, Melchior tez ladne, szkoda ze tylko Kacper z tej trojki
        spopularyzowal sie tak bardzo sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.