Gość: Dee IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 09:37 Co sądzicie o Baltazarze ? Czy kojarzy sie tylko z Kacprem i Melchiorem oraz z "Baltazarem Gąbką " Herbu Zielona Pietruszka mama mia ? Wg mnie ciekawe imię. Wyczytałam w Wikipedii,ze zdrabnianio je - Balcer. Co juz z Balcerowiczem mi sie kojarzy raczej. Znacie moze kogos noszącego to imię? Ile jest nadań w Polsce ? Pzdr. Dee Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
veranillo Re: A Baltazar ? 18.07.07, 11:14 kojarzy mi się bardzo z Baltazarem Gąbką, ale i tak mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
gdarin Re: A Baltazar ? 18.07.07, 11:33 Imię to było popularne w Polsce (i nie tylko) w średniowieczu, stąd powstało od niego wiele nazwisk jak Balcerowicz właśnie, ale nie tylko, bo także np. Balcerzak czy Balcerek. To imię Mędrca, który miał odwiedzić Jezusa, tylko że dopiero najprawdopodobniej w IX wieku je zapisano - Biblia nie podaje imion Mędrców. Imię Baltazar ma starodowane pochodzenie - pochodzi od babilońskiego imienia Belszarusur ('niech Bal chroni króla' - Bal to przydomek bogów babilońskich), które to imię później trafiło do języka hebrajskiego i greckiego, a za ich pośrednictwem do innych języków. Baltazar jaki się pojawia w Biblii to syn ostatniego króla Babilonu, który w trakcie uczty (słynna uczta Baltazara) dostrzegł pismo będące zapowiedzią upadku Babilonu i śmierci króla co miało miejsce w 539 roku p.n.e. (czyli długo przed narodzeniem Jezusa). Aha prorok Daniel otrzymał też imię Baltazar, gdy był na dworze króla Babilonu. Imię obecnie nadawane jest u nas rzadko, sam nie wiem czemu, bo Kacprów np. jest bardzo dużo, a imię ma bogatą tradycję i mimo etymologii identyfikowane jest jednoznacznie jako chrześcijańskie (jest nawet błogosławiony jezuita tego imienia, gdy komuś brakowało patrona ). Odpowiedz Link Zgłoś
mama_4 Re: A Baltazar ? 18.07.07, 16:10 Mnie szczerze mówiąc najbardziej kojarzy się z Hansem Ursem von Balthasarem , ale to takie osobiste skrzywienie... Potem z trzema Mędrcami - zawsze dziwiło mnie, że w pewnym momencie zapanowało takie szaleństwo na Kacpra, a nie np. na Baltazara. Fajne imię! Dla odważnych. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: A Baltazar ? 18.07.07, 16:29 Chciałabym nazwać synka imieniem Baltazar, ale ciężko będzie Zresztą aż tylu synów chyba mieć nie będę... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A Baltazar ? 18.07.07, 18:13 Mieliśmy na forum mamę Baltinka; nadań w Polsce jest 211, czyli mniej więcej tyle, co Melchiora, i tyle, ile było Kacpra przed nagłym wejściem w modę. Miałam w rodzinie sporo Baltazarów, w tym samym okresie, w którym w modzie były zupełnie zwyczajne i nowocześnie brzmiace dziś imiona. Nie miałabym nic przeciwko powrotowi XVI-wiecznej mody. Jednak pasjami przepadam za Melchiorem, nie Baltazarem. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: A Baltazar ? 19.07.07, 14:32 Baltazar fajne imie, Melchior tez ladne, szkoda ze tylko Kacper z tej trojki spopularyzowal sie tak bardzo Odpowiedz Link Zgłoś