illka1 25.07.07, 16:23 co sądzicie o tym imieniu? nazwałybyście tak córeczkę? czy nie jest wg was zbyt "karkołomne" w wymowie ?? bardzo jestem ciekawa Waszych opinii... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Leonia 25.07.07, 16:29 Ogromnie mi się podoba! Sama chciałabym mieć tak na imię! Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: Leonia 25.07.07, 16:29 Moim zdaniem jest bardzo ładne i owszem, nazwałabym tak córeczke. mała Leonka, leosia - super Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Leonia 25.07.07, 16:40 przeglądałam statystyki B. Górnego i ku mojemu zdiwieniu nie ma tam w ogóle imienia Leonia... (Letycji też nie znalazłam) czyżby od 2004 nikt w Warszaiwe nie nadał córeczce tego imienia??? i dlaczego?? co sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: Leonia 25.07.07, 18:21 Zobacz na dole, gdzieś był taki wątek z oficjalnymi danymi z warszawskiego USC, te dane Górnego nie są oczywiście w 100% wiraygodne. Niemniej jednak, nie przeszkadzałby mi fakt, że moje dziecko nie ma żadnego imiennika w Warszawie, wręcz przeciwnie. Imie mojej córeczki wystąpiło wg Górnego 1 raz w ciągu tych kilku lat (ja w Warszawie nie mieszkam) i wcale mi to nie przeszkadza. Leonia to piękne i subtelne imię, bardzo mi się spodobało Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Leonia 25.07.07, 21:18 Od dawna należy do moich ulubionych, jest też dość często nadawana obecnie na Zachodzie, co oznacza, że może do nas przyjść stamtad. Śmiało nazwałabym tak córeczkę, a zdrabniała do Leonki, Lei, Leny. Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Leonia 25.07.07, 23:55 Ładne imię, podobnie jak Leontyna czy Leokadia. Wszystkie trzy podobają mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Leonia 26.07.07, 13:28 Dziękuję za wszystkie opinie (same pozytywne). Biorę je pod uwagę dla potencjalnej córeczki (płci dzidziusia jeszcze nie znam) ale moim zdaniem ma jedną wadę: brzmi jakby troszkę niepoważnie.... co myslicie? nie mogę sobie wyobrazić dorosłej kobiety przedstawiajacej się Leonia.... Dla córki miałam dwa inne typy Lena i Inga, jednak Inga odwidziała się mężowi a Lena staje się coraz bardziej popularna więc szukam czegoś innego, może macie jeszcze jakieś pomysły? Odpowiedz Link Zgłoś
bonkreta Re: Leonia 26.07.07, 13:48 Leonia brzmi niepoważnie? Dla mnie brzmi wręcz dostojnie Odpowiedz Link Zgłoś
olianka_awaryjna Re: Leonia 26.07.07, 14:03 Lena brzmi natomiast niesamowicie zdrobnieniowo i to raczej ona nie pasuje dorosłej osobie Odpowiedz Link Zgłoś
kleine.hexe Re: Leonia 26.07.07, 13:35 Nie wiedzialam, ze takie imie istnieje. Ale brzmi dosc ladnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Leonia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.07, 13:51 Niezbyt podoba mi sie imie Leon, a Leonia kojarzy mi sie z nim scisle. Ja bym nie nadała tak dziecku na imie. Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: Leonia 26.07.07, 13:54 Leonia brzmi bardzo dostojnie moim zdaniem. Lena przy niej wypada bardzo blado. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Leonia 26.07.07, 23:38 das.krokodil napisała: > Leonia brzmi bardzo dostojnie moim zdaniem. Lena przy niej wypada bardzo blado. Tak też i ja uważam. Leonia łączy współczesny wdzięk i staroświecki urok. Lena to nowomoda, hit sezonu, imię, po którym będzie można poznać rocznik noszącej je osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
ksawmama Re: Leonia 22.06.14, 22:29 najpiekniejsze damskie imie jak dla mnie. jak bedzie mi jeszcze dane posiadac coreczke to tak bedzie miala na imie. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Leonia 22.06.14, 22:49 Leonia ładne imię z klasą. Ciekawe czy autorka wątku nazwała tak córkę ? Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Leonia 24.06.14, 11:05 Bardzo mi się podoba, ale właśnie wydaje mi się karkołomne w wymowie, łatwo byłoby mi wołać do dziecka Leonka lub Leośka, ale pełna wersja jakoś mi z trudem wychodzi, nie wspominając już o wołaczu. Na "szczęście" nie będę mieć tego problemu, bo mąż się na Leonię nie zgadza... Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: Leonia 28.06.14, 15:50 Kiedyś niezbyt mi się podobało, ale ostatnio przebywałam w nadniemeńskim towarzystwie i patrzę na nie łaskawszym okiem. Może jeszcze sama bym go nie nadało, ale u kogoś bardzo ok. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Leonia 28.06.14, 22:58 Bardzo lubię to imię. Spodobało mi się od razu, kiedy natknęłam się na nie w pewnej niemieckiej powieści lata temu, wtedy nie wiedziałam, że takie istnieje. Nie podoba mi się zdrobnienie Leonka. Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Leonia 28.06.14, 23:02 Bardzo mi się podoba. Spokojnie mogłabym tak nazwać córkę. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Leonia 19.06.19, 22:12 A co myślicie o zdrobnieniu Leonia (czyt. leońa, jak Ania) od Eleonory? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Leonia 19.06.19, 23:30 stokrotka_96 napisał(a): > A co myślicie o zdrobnieniu Leonia (czyt. leońa, jak Ania) od Eleonory? Ja bym raczej zdrobniała do Loni, ale kto ci zabroni do Leonii? Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Leonia 19.06.19, 23:41 Mnie Lonia też się bardzo podoba . Gdybym miała Eleonorę, to używałabym na co dzień: Loni, Leoni (przez "ń", nie "nj"), Lonki, może Leonki. Czasem pieszczotliwie mogłabym córkę nazwać Leonorką lub Lenorką. Chciałabym też używać imienia w pełnej formie, bo brzmi przecudownie. Kojarzy mi się z kobietą z klasą. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Leonia 03.11.20, 15:23 Zmieniam zdanie: postać z serialu, który dziś oglądałam, na razie nieco "obrzydziła" mi Leonię Odpowiedz Link Zgłoś
boy_named_sue Re: Leonia 03.11.20, 13:48 znam jedną, ma ok. 1,5 roku, pasuje idealnie. Odpowiedz Link Zgłoś