aneladgam 09.01.08, 09:51 Zaczytuję się ostatnio Graves'em i w całej plejadzie kobiet z rodzin cesarzy rzymskich urzekło mnie imię Wipsania. Próbowałam znaleźć jego znaczenie, ale nie udało mi się, macie może jakiś pomysł? Aha, pytam wyłącznie zachwycona imieniem, bez chęci nadania go dziecku to tak na wszelki wypadek A czy w jakichś krajach jest to imię w ogóle nadawane? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Wipsania 09.01.08, 10:20 Nie mam na podorędziu źródeł, sprawdzę w domu. Ja wpierw przeczytałam tytuł wątku jako "wpisana" Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Wipsania 09.01.08, 11:55 mogłam wpisać przez "V" i potem się już w poście tłumaczyć Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Wipsania 10.01.08, 20:02 W niemieckich słownikach nic o tym imieniu nie znalazłam. Pewnie nadawalność jest znikoma. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wipsania 10.01.08, 20:17 Ja równiez o Wipsanii nie znalazłam nic, wygląda niełacińsko - może jest proweniencji etruskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Wipsania 30.06.13, 16:57 Pozwoliłam sobie odkurzyć ten wątek, gdyż to imię strasznie mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Wipsania 30.06.13, 20:48 Wydaje mi się, że mogłoby być czytane "Wyspana". Odpowiedz Link Zgłoś