Gość: asika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 12:15 po kolejnych selekcjach zostały anm te dwa imiona ale nie mzoemy sie zdecydowac oba nam sie podobaja jednako- mze jakies obiektywne opinie nam pomoga w wyborze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: Malika czy Martina 01.03.08, 12:27 Martina to polska Martyka. Malika - to chyba po hawajsku? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Malika czy Martina 01.03.08, 13:14 a gdzie będziecie mieszkać z córeczką? bo to też ma znaczenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asika Re: Malika czy Martina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 13:33 hihi, widze ze imiona robią wrażenie egzotycznych...nie wiem czy to dobrze bo mieszkamy w Polsce.imię Malika jest pochodznia węgierskiego- pyatłm w urzędzie problemu z zarejetrowanie nie będzie -bywało już sporo malikmartina jest pochodenia łacińskeigo- oznacza ta która kocha wszytskich. też nei będziue problemu z rejestracja. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Malika czy Martina 01.03.08, 19:03 robią, robią jeśli pasują Wam do nazwiska - to nie będzie komicznego efektu, ale radziłabym uważać jeśli już któreś z tych to raczej Malika - Martina brzmi zniekształconą Martyną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asika Re: Malika czy Martina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 13:45 aha zapomniąłm a Malika oznacza -pilna , pracowita takze prosze o poco jak wy typujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Malika czy Martina 01.03.08, 13:49 Mysle, ze oba te imiona beda notorycznie mylone, Malika z Mariką a Martina z Martyna. Z tych dwoch wybralabym ewentualnie Malike. Odpowiedz Link Zgłoś
aula27 Re: Malika czy Martina 01.03.08, 14:17 Ja wolę Martinę, bo Malika brzmi trochę jak nazwisko. A może to tylko moje odczucie, bo mam koleżankę o nazwisku Malik. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Malika czy Martina 01.03.08, 18:51 Z tych dwóch zdecydowanie Malika. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Malika czy Martina 05.03.08, 16:26 Aha, mój były sąsiad ma ubiegłoroczną Martinę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miniaturka Re: Malika czy Martina IP: *.icpnet.pl 01.03.08, 20:27 Malika to akurat nie jest tylko pochodzenia węgierskiego. Na Węgrzech to chyba Malika była zdrobnieniem od jakiegoś imienia i pewnie się usamodzielnila tak jak u nas Pola albo Nela. Natomiast Malika to także imię ARABSKIE oznacza "królowa".Jeżeli się na nie zdecydujecie to musicie się liczyć z tym,że Wasza córka będzie brana za dziecko arabskie lub z mieszanej rodziny polsko-arabskiej. Ja do tej pory nie spotkałam żadnej Maliki,ktora by nie była Arabką. No,moze poza moim dzieckiem Ale ona jest pół-Turczynką. Raczej na Zachodzie pierwsze skojarzenie też będzie związane z Islamem. Ja raczej ludziom bez korzeni muzułmańskich tego imienia nie polecam,chociaż to imię mojej córki. Zrobicie oczywiście jak zechcecie,to w końcu Wasze dziecko.Mozliwe,że będzie każdemu tłumaczyc:"nie,moje imię nie jest arabskie tylko wegierskie",no można i tak Chociaż moze nie każdemu-tylko tym,którzy są "oblatani" i kojarzą to imię z Islamem.Sądzę,że wiekszośc z tych Malik,które są w Polsce rejestrowne to takie dzieci jak moje. Wiesz,mąż mojej kuzynki jest Węgrem i jak usłyszał jak dajemy na imię córce to powiedział:"O,arabskie imię wybraliście")) Nie znał go?) Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Malika czy Martina 01.03.08, 21:29 Węgierskim imieniem jest Marika (właściwie zdrobnieniem od Marii), a nie Malika! Ale podoba mi się to imię z brzmienia, no i ciekawe znaczenie... Mi też Malika kojarzy się (dość niejasno) jakoś "bliskowschodnio", "islamsko". I tak jak któraś z dziewczyn już napisała, oba te imiona będą najprawdopodobniej mylone z Mariką i Martyną. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asika Re: Malika czy Martina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 12:07 nie wiedizlma ze to imie jest takze w kulturze arabskiej ale sprawziłam i faktycznie jest. ja znam akurta polke o tmy imieniu a imie jej rodizce nadali jej po tym jak spotkali sie znim włąsnie na węgrzech. co do mylenia imion mysle ze to nie jets zarezerwowane dla tych imiom- inne imionn a tez tak miewaja. jakis to straszny problem nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Malika czy Martina 02.03.08, 12:56 Oba są strasznie wydumane. Bardziej podoba mi się Marika zamiast Malika oraz Martyna (a jeszcze bardziej Marta) zamiast Martina. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Malika czy Martina 02.03.08, 21:14 Martina to po polsku Martyna, dlaczego więc wybierać wersję obcojęzyczną? To brzmi w Polsce pretensjonalnie. Z tych dwóch wybrałabym Malikę. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Malika czy Martina 03.03.08, 12:03 Jestem tego samego zdania, co Gaudencja. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Malika czy Martina 05.03.08, 16:09 Wybrałabym Malikę, bo ładniej brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś