h_annah 09.09.08, 20:33 witajcie, moj malzonek w ramach przygotowan do wyboru imienia dla naszej coreczki zrobil taka wizualizacje static.jarmark.org/nexplorer/index.html moze przyda sie tez innym poszukujacym rodzicom Imiona pochodza z ostanich lat z Warszawy. Mozna wpisac dowolne i sprawdzic ile razy bylo nadane albo sprawdzic jakie sa najpopularniejsze. Milej zabawy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: wizualizacja imion dzieci z Warszawy 09.09.08, 20:35 Szkoda tylko, że posłużył się danymi z WnŚ, gdzie podany jest np. Myszon, a nie imionami rzeczywiście w Wawie nadanymi. Odpowiedz Link Zgłoś
h_annah Re: wizualizacja imion dzieci z Warszawy 09.09.08, 20:38 Chetnie by sie posluzyl nawet ogolnopolskim zestwem byle byl gdzies dostepny w sieci w formie mozliwej do przetworzenia... Jesli ktos z Was slyszal o takim zrodle, dajcie link, pls. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: wizualizacja imion dzieci z Warszawy 09.09.08, 20:41 Na forum są dostępne (częściowo, ale Gaudencja posiada całe) zestawienia z Warszawy za lata 2006 i 2007. Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Re: wizualizacja imion dzieci z Warszawy 18.09.08, 17:43 To jest super, bardzo dziękuję )) Trochę się przeraziłam, że nie ma prawie żadnych Teres... Może jednak nie powinnam nadawać tego imienia? Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: wizualizacja imion dzieci z Warszawy 18.09.08, 20:42 Nadaj. Tereski są fajne . Zresztą tak jak się patrzę to Teresek było 8, a np. Alinki (imię mojej nienarodzonej jeszcze córki) tylko 2. Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Re: wizualizacja imion dzieci z Warszawy 18.09.08, 21:25 Było osiem dwa lata temu... Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Re: wizualizacja imion dzieci z Warszawy 18.09.08, 21:29 Kozo, jeśli mogę, wypowiedz się w mojej Henrykowej sprawie... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=83677690 Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Teresy 18.09.08, 23:10 uccellino napisała: > Trochę się przeraziłam, że nie ma prawie żadnych Teres... To chyba dobrze? Przynajmniej Tereska nie będzie co chwilę nadziewała się na imienniczki... Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Re: Teresy 19.09.08, 07:32 Nie bardzo. Lepiej się nadziewać, niż nigdy żadnej w podobnym wieku nie spotkać... Nie chciałabym, żeby dziecko czuło się dziwadłem (wystarczy, że będzie ateistą poczętym przez inseminację - w Polsce to już jest hardcore) - taką "oryginalność" doceni raczej dopiero dorosła kobieta... Dla dziewczynki może być trudna. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Teresy 19.09.08, 08:14 Nie martw się. Moje córki też będą wychowywały się w rodzinie ateistycznej, także nie zostaną ochrzczone, nie będą uczęszczały na zajęcia religii ani też nie pójdą do komunii. Tak jak jeszcze w większych miastach byłoby jakieś prawdopodobieństwo, że moja Klara trafi na swoją imienniczkę, tak tu gdzie mieszkam (miasto 25 tys. mieszkańców) wiem na pewno, że jest jedyną dziewczynką noszącą to imię. Nie będę jednak z tego powodu starała się dopasować dzieci do szarego tłumu nadając na imię Oliwia czy Julia, skoro wiem, że imiona które wybrałam choć są rzadkie, to na pewno nie są pretensjonalne. Do klasy chodziłam z chłopcem, który nie dość, że miał na imię Jonatan to jeszcze był świadkiem jehowy ). I chciałam Ci powiedzieć, że był bardzo lubianą osobą w klasie. Nie sądzę, aby imię mu w czymkolwiek przeszkadzało, tak samo zresztą jak wyznanie. Wydaje mi się jednak, że ogólnie ateiści jednak są lepiej odbierani niż świadkowie jehowy, których brzydko nazywa się kotami . A co do Teresy to uważam, że to bardzo dobry pomysł, imię ładne, choć ogólnie Teresa Henryka jako całość nie do końca mi się podoba, ponieważ ten zestaw brzmi staromodnie. Henrietta natomiast jest nieco pretensjonalna. Rozumiem jednak dlaczego chcesz nadać na drugie imię Henryka i popieram . Dodam jeszcze, że czasem Klarę nazywam małą Tereską, ponieważ jest do złudzenia podobna do mojej teściowej, która nosi to imię ). Nawet wymyśliłam, że jak druga córka też tak będzie wyglądać to nadam jej na imię Estera (jest to antonim imienia Teresa), ale jednak myślę, że to bardzo małe prawdopodobieństwo, żeby drugie dziecko tak samo wyglądało D. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Dopiero teraz się skapnęłam... 19.09.08, 08:42 ... że napisałam antonim zamiast anagram . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Teresy 19.09.08, 15:24 Według obiektywnych danych z USC, nie Wnś) w Warszawie urodziło się w ub. r. 25 Teres, dla porównania w czasach, kiedy ja się rodziłam, przeciętnie 60 dziewczynkom rocznie nadawano moje imię w całej Polsce, czyli po 1 i jeszcze trochę w kazdym ówczesnym mieście wojewódzkim. Z imieniem żyję, czuję się dobrze, nie zamieniłabym na inne i dziwnie się czuję, kiedy spotykam imienniczkę - tak jakby ktoś podebrał imię, a ono jest przecież MOJE i tylko moje. Teresa była na poziomie Diany, Juliusza i Norberta, a wyprzedziła np. Emila, Cypriana, Dorotę, Sylwię, Jędrzeja, Alinę, Emmę, Gustawa, Idę; znacznie zdystansowała Beatę, Ernesta, Jarosława. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Teresy 19.09.08, 16:24 Nie; noszę zupełnie inne imię, ktore porównywałam z Teresą tylko pod kątem częstotliwości nadawania Odpowiedz Link Zgłoś
kontaminacja Re: wizualizacja imion dzieci z Warszawy 18.09.08, 20:53 Szkoda, że nie wchodzi np. ę . Odpowiedz Link Zgłoś