ania_1609 30.10.08, 15:33 Wydawało mi się kiedyś, że to jest jedno imię, ale mam znajomych, którzy dali synkowi Jarema i na każdym kroku podkreślają, że to NIE Jeremi. Czy ktoś mógłby podać etymologię tych imion, albo jakiś link? Nie mam za bardzo czasu na wyszukiwarkę, bo synek często płacze, a temat bardzo mnie interesuje. Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mal_art Re: Jarema a Jeremi 30.10.08, 17:02 O ile mi wiadomo, Jarema to "ruski" Jeremi, tzn jest to inny (wschodni) wariant tego imienia. Nie osobne imię, tylko inny wariant. Kniaź Jarema (tak nazwany przez swoich ukraińskich poddanych) = po polsku książę Jeremi Wiśniowiecki. Wersja "Jarema" spopularyzowała się i przyjęła w naszym "koroniarskim" języku polskim zapewne za sprawą Sienkiewicza. Coś jak z Andrzejem i Jędrzejem, obie formy są poprawne, ale jedna jest nieco bardziej "ludowa". Upieranie się, że jest to kompletnie inne imię uważam za nieco śmieszne, aczkolwiek rozumiem, że tę właśnie wersję rodzice wybrali i życzą sobie, żeby tak a nie inaczej nazywać ich syna. Podkreślają to na każdym kroku, bo pewnie różne paniusie z poczty, sklepu czy parku dopytują się "że jaaaak?" i nawet najspokojniejsi ludzie mogą mieć po jakimś czasie tego dość Sprawdzić w moich źródłach na razie też nie mogę, bo mi dzieci nie pozwolą Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Jarema a Jeremi 31.10.08, 19:30 Jeremi względnia mi się podoba, ale u mnie w gimnazjum był Jeremi, który trafił potem do poprawczaka. Przez jego osobę imię zostało dla mnie dokumentnie "spalone", niestety Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jarema a Jeremi 31.10.08, 22:48 To to samo imię, oczywiście, tylko w dwóch różnych wariantach. Rodzice zapewne podkreślają jego odrębnosć, zeby ludzie nie przekręcali wariantu. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Jarema a Jeremi 27.03.09, 23:28 Dzis dowiedzialam się , że kolazanki z pracy 5 letni syn ma na imię Jarema Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Jarema a Jeremi 28.03.09, 08:00 już dziewczyny napisały, dwa różne warianty, jest jeszcze trzeci: Jeremiasz a Wikipedia po wpisaniu: "Jarema" przekierowuje na "Jeremi". dodam, że o ile "Jeremi" jest przepiękne (rozważane zresztą przez nas), to "Jarema" odpycha mnie na kilometr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja12 Re: Jarema a Jeremi IP: *.plock.mm.pl 28.03.09, 08:42 tak czy siak w szkole,w pracy będą mówić zwyczajnie jarek.czy opłaci się wydziwiać dla swojego ego.... Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Jarema a Jeremi 28.03.09, 09:02 przy Jaremie całkiem możliwe my od Jeremiego chcemy zdrabniać Mirek jeśli zajdzie potrzeba, ale raczej używalibyśmy pełnej formy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja12 Re: Jarema a Jeremi IP: *.plock.mm.pl 28.03.09, 09:12 to co Wy chcecie zdrabniać to jeszcze mało znaczy,a chcąc mieć Mirka można nazwać zwyczajnie i praktycznie Mirosław. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Jarema a Jeremi 28.03.09, 14:07 ale imię Mirosław mi się nie podoba, poza tym ma znak diakrytyczny, którego chcę uniknąć. na forum już zakładałam wątek o zdrobnieniu Mirek, to zdrobnienie od wielu imion, nie tylko od Mirosława Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jarema a Jeremi 28.03.09, 13:33 Skąd czerpiesz takie informacje?? Znałam Jaremiego i Jeremiego i nikomusieńku nie przychodziło do glowy, żeby ich nazywać Jarkami. Jeremi - piękne imię. A ty powściagnij swoje ego i przestań uważac swoją prawdę za jedynie słuszną. Odpowiedz Link Zgłoś