jestem.mama 13.11.08, 13:57 do takich imion wg mnie zalicza się m. in. Konstanty, który zdrobnienia ma po prostu fatalne... Alicja i Izabela wiele tracą ze swojego uroku stając się Alą (czy nie daj Boże Alką) lub Izą. A niestety te formy są najpopularniejsze Z innych imion przychodzi mi do głowy np. Wiktoria (Wika), Małgorzata (Gośka), Łucja (Łutka, Łusia). Czy wybierając imię dla dziecka kierujecie się przede wszystkim tym jak będą brzmiały jego zdrobnienia lub najpopularniejsze formy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmaupa Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami 13.11.08, 14:03 E, Konstanty ma nienajgorsze zdrobnienia (Kot, Kocio). Wedlug mnie tragiczne jest zdrobnienie Jadzia od pieknej Jadwigi. Odpowiedz Link Zgłoś
ariella Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami 13.11.08, 14:28 poza brajankami i dzesuniami strasznie mnie raza zdrobnienia od takich dostojnych imion, typu Bernis, Karusia, Dominiczka, Marcelek, Hipus i wydziwiasy typu Amelunia, brrr. Pozytywnie zweryfikowalam za to Neske od VAnessy, imo zdrobnienie o niebo lepsze niz imie pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
badziul Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami 13.11.08, 14:26 moja córeczka Małgorzata nigdy (co chcę wyraźnie podkreślić) nie jest nazywana Gośką. No, chyba, że przez obcych. Zaś wszyscy krewni i znajomi królika nazywają ja Małgosią lu innym wymyślonym zdrobnieniem. Bywają zdrobnienia ogólnie przyjęte, ale już to jak cię nazywają zalezy tylko od Ciebie. Kiedy moja córeczka dorośnie i powie "nazywajcie mnie Gośka" - nie ma sprawy jej wybór i czy nam się to podoba czy nie będziemy tak do niej mówić. Na razie to nasza mała Minia Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami 13.11.08, 15:07 Z tymi zdrobnieniami to w ogóle jest ciekawa sprawa. Ja mam na przykład trudności w wytłumaczeniu mojemu niemieckiemu narzeczonemu istotę zdrobnień. W Niemczech znane są oczywiście zdrobnienia, ale nie są aż tak powszechne i tak "przymusowe" jak w Polsce. Większość polskich imion zdrabnia się bowiem odruchowo, np. wspomniana Małgorzata do Gosi, Stanisław do Staszka, Anna do Anki lub Ani, itp. Można to oczywiście zawsze odkręcać, powiedzieć wyraźnie: "Proszę do mnie mówić Anna a nie Ania." Ale to taka trochę syzyfowa praca. Dlatego z rezerwą odnoszę się do deklaracji typu: "Uwielbiam imię np. Maksymilian, ale nie znoszę zdrobnienia Maks. Mimo to nadam to imię synkowi i będziemy się do niego zwracać pełną formą." Siła przyzwyczajenia jest wielka i nie ma się co obrażać na ludzi, którzy używają zdrobnień, bo zazwyczaj chcą po porostu być mili i nie wyjeżdżać do nowo poznanych osób z grubej rury, jaka w rozumieniu jest pełna forma imienia. Dlatego jak przyjdzie mi wybierać imiona dla dzieci, wybiorę na pewno takie, które podobają mi się w pełnej formie i zdrobnione, albo ewentualnie takie, które się nie zdrabniają. Osobiście bardzo lubię zdrobnienia, częściowo właśnie przez to, że są takie dla obcokrajowców egzotyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heca7 Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 15:49 Dla mnie pierwsze miejsce zajmuje zdrobnienie Jadwigi(ładne imię)- dzidka! W klasie miałam koleżankę, na którą tak mówili rodzice,jak dla mnie masakra. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami 14.11.08, 17:55 Dzidka chyba częściej jest zdrobnieniem od Zdzisławy. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami 15.11.08, 19:52 pavvka napisał: > Dzidka chyba częściej jest zdrobnieniem od Zdzisławy. A ja znam Dzidkę - Józefę Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami 13.11.08, 15:53 To ja tez coś podrzucę: Walenty - Walek Apoloniusz - Poldek (samo w sobie OK, ale kojarzy się z samochodem marki Polonez) Józefa - Ziuta (chociaż do ma przynajmniej pewien urok retro) Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami 13.11.08, 17:16 Dla mnie odpada Konstancja(zdrobnienia fatalne)Amelia(nie podoba mi się, a wyklucza je całkowicie zdrobnienie Ami) Kinga(Kinia) Joanna(Aśka) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami IP: *.interpc.pl 17.02.09, 11:42 moim zdaniem najłaniejsze imie to alicja. dla małych dzieci to najprostrze imie to poprostu ala jest proste,ale z gracja takze przy imoinach radziłabym ala lub alunia Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami 13.11.08, 17:38 Apolonia to piękne imię, ale Pola nie brzmi już dobrze. Aleksander świetne imię, bardzo męskie, ale Olek brzmi okropnie. Maria super, ale Maryśka czy Marycha już jest mniej fajnie . Marianna ekstra, ale Mania już nie ma uroku. Ale są imiona, które mają rewelacyjne zdrobnienia. Anastazja ma piękne zdrobnienia (Nastinka, Nastia), czy Nadzieja (Nadia, Nadinka). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ik_ecc Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.11.08, 03:39 Barbara, Joanna, Katarzyna - nie znosze Bas, As i Kas (przepraszam za brak polskiej czcionki), zwlaszcza jesli tak przedstawiaja sie dorosle kobiety. Moja corke nazwalam Isabella wylacznie dlatego, ze mieszkam za granica i nikt mi tutaj jej nie zdrabnia, nawet Polacy (z nielicznymi wyjatkami, ale daly sie naprostowac). W Polsce raczej bym sie nie odwazyla, wlasnie ze wzgledu na okropne zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami 14.11.08, 10:00 Poldek to chyba od Leopolda? Odpowiedz Link Zgłoś
zaba133 Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami 14.11.08, 10:21 bardzo podoba mi sie Nastka jako zdrobnienie od dla mnie niestrawnej Anastazji, Tosia od Antoniny (podobnie) może zostane zakrzyczana, ale lubię nazywać sowją Paulinę ( dla maluszka imię dość dostojne) Paulą, choć to dwa odrębne imiona popieram Jadwiga- piekne imię, ale Jadzia nie do zniesienia, znam Jadiwgę, którą wszyscy nazywają Jagoda i jest OK ( chyba nawet 2 takie przypadki znam) Helena, Helenka b. ładnie, ale byle nie Hela Amelię moze bym jeszcze zniosła, ale Amelka- nie nie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami 14.11.08, 19:34 Małgorzata i Gosia, Gośka, Gonia. Konrad i Kondzio, Kondzik. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami 14.11.08, 19:40 Wanda i Wandzia Odpowiedz Link Zgłoś
azile.oli Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami 14.11.08, 20:18 Jadzia,Jadźka-od Jadwigi,Kostek-od Konstantego,Witek-od Wiktora,nie lubię też:Kasiek,Asiek,Gosiek,no i oczywiście Kondzio -od Konrada.Nie lubię też zdrobnień typu:Jaś,Staś i Maciuś. Odpowiedz Link Zgłoś
aste Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami 15.11.08, 19:15 z powodu niepodobających mi się zdrobnień odpadło całkiem sporo imion, w końcu wybraliśmy Idę miedzy innymi dlatego że wszelkie zdrobnienia są bardzo familiarne, a dla "społeczeństwa" to po prostu Ida i koniec, ja z czasem przyzwyczaiłam się do swojego imienia, ale z powodu mnogości form nijak nie wiadomo jak się przedstawiać, wszyscy bliscy wiedzą że formy aska nie znoszę, z kolei Asia kojarzy mi się z piaskownicą, wiec zawsze i wszędzie przedstawiam się i podpisuję per Joanna- ale czy myślicie że ktoś tak do mnie mówi?- nigdy w życiu. na moje szczęście dla większości znajomych tych najbliższych egzystuję pod imieniem norweskim którego- chwała najwyższemu się nie odmienia Odpowiedz Link Zgłoś
cicuta Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami 15.11.08, 21:16 U nas odpadły z powodu zdrobnień: Wincenty, podobający nam się szaleńczo, przez Wicka oraz Fryderyk, typ mojego męża, przez Frycka... Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami 17.11.08, 00:21 Wybraliśmy dla córki imię Laura - właśnie ze względu na to, że ładnie brzmi bez żadnego zdrabniania. I co? I figę - poszła do przdszkola nasza Laura i z miejsca została Laurką. Piany dostawałam normalnie, wrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
kolina74 Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami 17.11.08, 20:49 Tu cie rozumiem, moja corka tez ma na Laura, wybierajac to imie kierowalam sie brzmieniem no i brakiem zdrobnien typy kaska, zoska itp. W Polsce bylo Laurka, szlag mnie trafial. Teraz mieszkamy za granica i juz nikt tak do niej nie mowi. Odpowiedz Link Zgłoś
narvill Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami 17.11.08, 12:44 moją OLENĘ zwiemy swojsko Olenką ( nie daj Boże Oleńką)lub Olą . Przedszkolanki "przechrzciły" ją na Olesię lub Oleśkę ( co kojarzy mi się tylko i wyłącznie ze słowem "obleśnie" ale wcale w rzeczywistości tak nie brzmi).zdrobnienie zależy od inwencji zdrabiniającego. Olena to inaczej ukraińska Helena, tak jak węgierska Ilona Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami 17.11.08, 21:04 Wy woleliście Olenę po ukraińsku, a nie Helenę po polsku, a przedszkolanki wolą ukraińskie zdrobnienie od Aleksandry, a nie od Heleny. Czy w tym świetle to naprawdę nie wszystko jedno? ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
narvill Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami 18.11.08, 09:14 przedszkolanki zdrabniają Oleśka co nie jest zdrobnieniem od Aleksandry. Poza tym co innego zdrobnienie używane przez rodziców ( do pewnego momentu życia przecież)a co innego pełne rozwinięcie imienia. W dorosłym życiu oficjalnie nikt się nie przedstawia przecież Jasiu jak ma Jan na imię. W tym tkwi różnica. Moi nauczyciele w liceum zwracali się do mnie per Katarzyna a nie Kasia co poczytuje sobie jako przejaw dobrego wychowania Kasia jest dla rodziny i znajomych. Tak samo jak Olenka i Ola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami IP: *.sta.asta-net.com.pl 13.12.08, 19:31 A ja mam na imię Alicja .Nic nie mam do tego imienia,ale wolę jak się do mnie mówi po prostu Ala .Alicja podoba mi się tylko na piśmie.I właściwie tylko obcy ludzie mówią do mnie Alicja . Odpowiedz Link Zgłoś
fajnababka3 Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami 13.12.08, 20:38 Tatiana bardzo mi się podoba ale Tania?!!! Tragedia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iryska Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami IP: *.as.kn.pl 14.12.08, 15:42 Milena, Milenka, Milusia - brrrr. Odpowiedz Link Zgłoś
kumakk Aleksandra 14.12.08, 17:10 Ola, Olka czy Olcia - okropnosc, jak nazwa proszku do prania albo imie dla kota. Cudzoziemcy i ludzie obcy czesto stosuja pelna forme mojego imienia, ale krewni-i-znajomi-krolika sa niereformowalni, niestety. Od biedy toleruje z ust najblizszych "Olenke". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniesmaczona Dominika IP: *.sti.net.pl 15.12.08, 18:32 Dominika - a mówią Nika, albo Sandra - Sandrusia. Oba imiona nie podobają mi się w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
green_naranja Re: Aleksandra 17.12.08, 11:58 Ja tez jestem Aleksandra, i dla babc oraz rodzicow zawsze bylam Olenka, rzadziej Ola. Ola w podstawowce dla nauczycieli, w ogolniaku i na studiach dla znajomych Olka, no a teraz, za granica niestety Alex, co jest logicznym skrotem dla mojego imienia, mimo ze nie lubie. Ale jakos sie przyzwyczailam do tej nieszczesnej Alex, i wole to (znajomi w pracy oczywiscie mowia do mnie Alex, osoby nieznane- kontraktorzy, lekarze, obsluga klienta etc oczywiscie zwracaja sie pelna forma imienia), niz by mieli kaleczyc nasza swojska Ole swoja wymowa A Olesia jest tez jak najbardziej skrotem do Aleksandry, spotykam sie od czasu do czasu z takim kwiatkiem ze strony pewnej mojej kolezanki dosyc bliskiej Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Aleksandra 17.12.08, 16:50 Kajetan - bardzo fajne i Kajtek - dla mnie nie do przyjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina-81 Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami 17.12.08, 23:43 Lucyna - Lucia Łucja - Łusia i najgorsze Lusia - dla mnie okropność Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami 18.02.09, 00:27 ja lubie imie Izabela, Izabella, Isabel - obojetnie jak zapisane i wlasnie jego zdrobnienie Iza wydaje mi sie ladne, w przeciwienstwie do np Izka. moja ciocia ma na imie Stefania, ale nazywana jest Stenia, niestety juz nie brzmi to wg mnie ladnie. tak samo zdrobnienie Lucyny na Lodzia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a.shoka Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami IP: *.gizycko.mm.pl 18.02.09, 10:14 Paraskiewia - moja prababcia. Imię piękne, ale już zdrobnienie - Paraska - nieciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami IP: *.chello.pl 18.02.09, 15:39 Ostatnio zastanawiałam się nad imieniem Wacław - w pełnej formie podoba mi się, a zdrobnienie Wacek - okropne. No i co tu zrobić?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami IP: *.chello.pl 18.02.09, 15:41 Albo sąsiedzi mojej babci - córkę Wiktorię nazywają Wikcia. Brrr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania1981 Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 11:09 hihi mozna sie posmiac na fabiana dzieci mowia pawian moje jest oklepane ale w sumie kazde zdrobnienie brzmi ladnie : ania anna anka moze mniej sama wlasnie nie wiem jak nazwac dziecko bo wlasie te zdrobnienia sa straszne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.09, 15:24 Zdrobnienia w stylu Dzidka (Zdzisława), Lodzia (Leokadia), Lucek (Lucjan, Lucjusz), Frycek (Fryderyk), Fela, Felcia (Felicja), Hela, Helcia (Helena), Edziu, Edek (Edward), Mundek (Edmund), Nata, Natka, Nacia (Natalia), Kara, Karola (Karolina), Pati, Patra (Patrycja), Misia, Miśka (Michalina, Ala (Alicja, Alina), Monia (Monika)... Dużo by się jeszcze znalazło Odpowiedz Link Zgłoś
nextmama [...] 07.06.09, 15:13 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
nextmama Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami 11.06.09, 22:27 Zofia-Zocha, Zośka Jadwiga-Jadźka Cezary- Czarek/owczarek/ Izabela-Izka Laura Kajetan-Kajtek bez majtek Kalina - Kala Bruno- Bronek Alicja Sebastian - seba, sebek-koszmar Marcel-Marcelek-precelek Eryk-Eryczek-ryczek i moje ulubione 2 meskie Hubert i Rafał, a zdrobnienia hubcio i rafcio nie do przyjęcia Odpowiedz Link Zgłoś
deser_t Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami 14.06.09, 10:09 Feliks - bardzo mi się to imię podoba, ale zdrobnienie Felek rani me uszy ;-p Odpowiedz Link Zgłoś
idaliowa Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami 17.06.09, 12:15 Felicja i Józefina Odpowiedz Link Zgłoś
pani_zofia Re: ładne imiona z brzydkimi zdrobnieniami 17.06.09, 12:46 Waleria -> Wala Jadwiga-> Jadzia, Dziunia Krystyna-> Kryśka Mateusz-> Mati Odpowiedz Link Zgłoś