egidia 08.03.09, 12:13 Poprzednie wątki zostały już zarchiwizowane (ewentualnie coś przeoczyłam), a ja bardzo chciałabym poznać świeże opinie na temat tego imienia. Od bardzo dawna chodzi za mną ten Syriusz. Kilka dni temu na dodatek obejrzałam z bratankiem bodajże piątą część Harry'ego Pottera i moja miłość do imienia Syriusz osiągnęła swoje apogeum. Pierwszy raz w życiu jestem w jakimś imieniu tak bezwarunkowo zakochana! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Syriusz 08.03.09, 12:20 Mnie się podoba, ale (jak już wcześniej pisałam) nie przychodzą mi do głowy fajne zdrobnienia, a ja zdrobnienia lubię. U kogoś byłabym zachwycona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: Syriusz IP: 193.120.137.* 08.03.09, 12:37 mnie jedyne zdrobnienia jakie przychodza do glowy to ''syrek'', ''syra''- a taka pewnie dostanie ksywe w szkole. Zastanowilabym sie jeszcze.... Moze podobne: Sergiusz ale juz nie takie skojarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: Syriusz 08.03.09, 13:14 Mi się podoba bardzo. Lubię imiona bez oczywistych zdrobnień. Zresztą do mnie wszyscy zawsze zwracali się pełnym imieniem i było ok, a ksywę w szkole miałam nie od imienia . A mały Syriusz zawsze może mieć ksywę Łapa . Odpowiedz Link Zgłoś
egidia Re: Syriusz 08.03.09, 13:45 Hahahaha! Ilianno, z Łapą to naprawdę świetny pomysł! Odpowiedz Link Zgłoś
egidia Re: Syriusz 08.03.09, 13:47 nie, Sergiusz już tak silnie na mnie nie oddziałuje... Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Syriusz 08.03.09, 15:41 Ładnie. Kojarzy mi się tak astronomicznie, więc miło. Sergiusz już nie tak ładny. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Syriusz 08.03.09, 15:55 Mnie się ono podoba - astronomiczne, wymaga rzeczywiście dobrego zdrobnienia. Sądzę, że miałoby wśród dzieci doskonały odbiór, ze względu na Harry'ego Pottera. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Syriusz 08.03.09, 15:57 Ps. poza tym uważam, że należy nadawać imiona, do których nagła, bezwarunkowa i wyłączna miłość przychodzi w czasie ciąży (sama tak zrobiłam). No, chyba że stoi temu na przeszkodzie płeć dziecka ;-] Odpowiedz Link Zgłoś
egidia Re: Syriusz 08.03.09, 17:31 Gaudencjo, a czy można poznać imię (imiona) Twojego dziecka? Przez wiadomość prywatną oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Syriusz 08.03.09, 20:15 Napisałam - przy okazji sama też mam pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
egidia Re: Syriusz 08.03.09, 18:00 Mąż zaproponował bardzo ciekawe zdrobnienie, mianowcie: Syriak. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Syriusz 08.03.09, 20:18 Spójrz na staropolskie zdrobnienia dla imion z podstawą Sy- - myślę, że niektóre świetnie nadają się do wykorzystania. Odpowiedz Link Zgłoś
egidia Re: Syriusz 08.03.09, 21:17 Mój mąż czytając te zdrobnienia aż zaklaskał. Jego szkolny pseudonim brzmi bowiem Syku, a że Syriusza moglibyśmy zdrabniać właśnie do: Syczek, Syczko, to mój współmałżonek jak najbardziej się zgadza na wybór tegoż imienia. Dzięki, Gaudencjo, w ten sposób pomogłaś mi przekonać mojego męża do Syriusza! Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Syriusz 08.03.09, 22:27 Mój odkurzacz ma tak na imię. Ale przez to jeszcze bardziej mi się podoba. Ale z HP to mnie zupełnie inne imię zafascynowało. Odpowiedz Link Zgłoś
egidia Re: Syriusz 09.03.09, 16:06 Hahaha! A które imię Cię tak zafascynowało, hę? Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Syriusz 09.03.09, 17:25 Myśmy się zastanawiali nad Remusem Ale to trochę tak, jakby wymalować dziecku na czole błyskawicę - wyraźny znak, co rodzice czytali, co im sie podobało i skąd się imię wzięło. Tak, Syriusz zdrabniany do Łapy byłby uroczy Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: Syriusz 09.03.09, 18:02 A mi mimo wielkiej miłości do HP Remus nadal najpierw przywodzi na myśl Romulusa i wilczycę, a dopiero potem Lupina . Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Syriusz 09.03.09, 18:17 Egidio mianowicie Sewer. Bo tak brzmi podobno w naszej strefie czasowej. Aczkolwiek mnie podoba się wersja Sewerus, która jest niepoprawna. Z drugiej strony czemu T. Kotula użył jej w tytule swojej książki? Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Syriusz 10.03.09, 07:41 Brat mojego dziadka, Ambrożego, miał na imię Sewer (nie Seweryn). Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Syriusz 10.03.09, 18:03 Bardzo je polubiłam, ostatnio na okładce Chłopów znalazłam pana Sewera Salomona. Edytor graficzny czy jakoś tak. Ale jakbym teraz miała syna to powalczyłabym w USC o wersję dłuższą. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Syriusz 11.03.09, 14:13 pluskotka napisała: > Aczkolwiek mnie podoba się wersja Sewerus, która jest niepoprawna. Z drugiej > strony czemu T. Kotula użył jej w tytule swojej książki Nie znał poprawnej wersji? Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Syriusz 11.03.09, 18:23 gaudencja napisała: > Nie znał poprawnej wersji? W sumie właśnie taka jest spolszczona w najprostszy sposób, jak Jessica do Dżesika. No cóż... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Syriusz 12.03.09, 00:31 Najprostszy sposób spolszczenia z łaciny imion na -us polega na obcięciu -us; chyba że mamy -ius, które może przejśc w -jusz lub - iusz. Albinus to Albin, Longinus to Longin, Rufinus to Rufin. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Syriusz 11.03.09, 11:44 Mnie się kojarzy zdecydowanie gwiezdnie w pierwszej linii. Zdrobnienia syczące bardzo ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Syriusz 12.03.09, 09:57 Mi się Syriusz ogromnie podoba. Również ze względu na HP. Chociaż na nadanie własnemu dziecku bym się nie odważyła, za wyraźnie potterowsko się kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulla Re: Syriusz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.09, 18:23 świetnie brzmi. w dobie Nikoli, Oliwiera i Brajana byłoby miłym urozmaiceniem. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś