Gość: lilek IP: 80.51.42.* 22.05.09, 13:35 mam na imie Teresa i nie nawidze mojego imienia, wszyscy wymieniaja je tak ironicznie i sie z niego smieja ( a raczej ze mnie ). chciałabym zmienic imie ale troche sie boje jak przyjma to znajomi, rodzina itp. poradzcie mi prosze co mam zrobic i jakie imie wybrac Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pluskotka Re: moje imie 22.05.09, 13:44 Moje drugie imię to Teresa i może dlatego nie będę entuzjastką twojej decyzji o zmianie imienia. Może więc zamień kolejność imion, masz drugie? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: moje imie 22.05.09, 13:55 Skoro chcesz lub planujesz zmianę imienia, to chyba sama powinnaś miec wyobrażenie, jakie inne imię Ci się podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilek Re: moje imie IP: 80.51.42.* 22.05.09, 13:58 mam kilka np. Amelia, Emilia, Julia ale to nie chodzi przede wszystkim o imie tylko o to jak zareaguja znajomi, rodziana nauczyciele???? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: moje imie 22.05.09, 14:23 Gość portalu: lilek napisał(a): > mam kilka np. Amelia, Emilia, Julia ale to nie chodzi przede > wszystkim o imie tylko o to jak zareaguja znajomi, rodziana > nauczyciele???? Tego nikt Ci nie powie. IMO głównie zależy to od faktu, jak Ty przedstawisz fakt zmiany imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: moje imie 22.05.09, 14:38 Piszesz o nauczycielach, czyli jesteś jeszcze bardzo młodziutka. Poczekaj z decyzją o zmianie kilka lat i zastanów się w tym czasie, czy rzeczywiście jej chcesz. Staraj się wymawiać swoje imię pewnie i z dumą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilek Re: moje imie IP: 80.51.42.* 22.05.09, 13:56 pluskotko niestety nie mam drugiego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: moje imie 22.05.09, 14:19 Widzę, że podobają ci się takie miękkie imiona, Teresa jest zbyt ostra w wymowie. Ale nie w tym rzecz jak widać. Dziwi mnie reakcja owych znajomych. Przecież to ładne imię, które ma wiele ciekawych zdrobnień. Anagram Teresy - Estera nie wchodzi w grę? Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: moje imie 22.05.09, 14:29 Moze latwiej zmienic znajomych? Nigdy nie zmienilabym imienia pod wplywem otoczenia, zreszta mam znajoma Tereske i nikomu nigdy do glowy nie przyszlo dziwnie jej z tego powodu traktowac. Chyba, ze Ty tego imienia nie lubisz, ni eakceptujesz i nie chcesz z nim isc przez zycie. Wtedy zmieniaj, ale nie ogladaj sie na innych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gada Re: moje imie IP: *.uznam.net.pl 22.05.09, 14:42 Moja córka tez miała na imię Teresa, ale w III klasie gimnazjum zmieniła kolejność imion i do liceum poszła już jako Marcelina. Nikt się nie dziwił, bo nikt nie wiedział w nowej szkole, ze miała inaczej na imię. Zamienic imię jest bardzo łatwo, laci się cos okolo 60 złotych i nalezy napisac podanie z uzasadnieniem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilek Re: moje imie IP: 80.51.42.* 23.05.09, 19:12 mam jeszcze kilka pytań do Pani, której córka miała na imie Teresa. jakie były przyczyny tego że Córka chciała zmienic imie? miała jakies nieprzyjemnosci w szkole z powodu imienia Teresa czy po prostu Jej sie nie podobało? jak zareagowali na to Jej znajomi, rodzina? czy zmieniały Panie miejsce zamieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: moje imie 23.05.09, 22:30 A ja miałam w liceum koleżankę Marcelinę, która zmieniła swoje imię jak tylko skończyła 18 lat (na dużo bardziej popularne). Co ciekawe, nie wiadomo mi o tym, żeby ktoś się śmiał z jej imienia. Ona go po prostu nie lubiła. Ale ona w ogóle miała problemy z akceptacją samej siebie. Nie wydaje mi się, żeby zmiana imienia dużo pomogła. A jeśli chodzi o otoczenie, to wydaje mi się, że przeszliśmy nad tym gładko do porządku dziennego. Choć przyznam, że byłam jej decyzją zaskoczona i niekoniecznie mi się podobała. Swoje zdanie zatrzymałam jednak dla siebie. Dla autorki mam tę samą radę, którą już ktoś przytoczył - zmień znajomych a nie imię. Ewentualnie ćwicz asertywność i przedstawiaj się z pewnością siebie. Bo naprawdę nie widzę nic śmiesznego w imieniu Teresa. Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: moje imie 22.05.09, 15:33 hm, to są dwie różne sprawy: - nienawidze swjego imienia (bo mi się nie podoba, nie odpowiada brzmienie, nie identyfikuję się z nim) - inni się ze mnie śmieją. Jeśli pierwszy powód - zmień. Pluskotka rzuciła świetną msz propozycję anagramu - Estera Ale oczywiście możesz wybrać jakieś zupełnie niepodobne do obecnego, byle nareszcie w Twoim guście. Jeśli chodzi o głupie reakcje otoczenia - naprawdę, to nie jest powód do zmiany imienia. Raczej otoczenia Odpowiedz Link Zgłoś
belle_amie Re: moje imie 22.05.09, 17:31 nie rozumiem dlaczego się śmieją mi Tereska się bardzo podoba i myślę, że mi trudno by było znaleźć do tego imienia jakieś prześmiewcze skojarzenie..nie znamy się osobiście wiec trudno mi mówić ze 100% przekonaniem ale wydaje mi się, że jak ty się przekonasz do swojego imienia i będziesz je nosić z dumą to inni inaczej na nie spojrzą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lejla81 Re: moje imie IP: *.ip.netia.com.pl 22.05.09, 17:38 Wiesz, radziłabym jeszcze trochę zaczekac z tą zmianą. Ja kiedyś nie lubiłam swojego imienia, chciałam się nazwywac Kasia czy Magda, tak jak większośc koleżanek z mojej klasy, z czasem jednak zmieniałam zdanie, moje imię zaczęło mi się wydawac bardzo ładne i dostojne (Elżbieta). Według mnie to z Twoimi znajomymi jest coś nie tak, jeśli się z Ciebie śmieją (a może tylko Ci się tak wydaje, bo Ty sama nie akceptujesz swojego imienia), wszystkie te imiona, które wymieniłaś jako ładne, są po prostu dośc modne i stąd osłuchane (jak wiadomo podoba nam się to, co już raz usłyszeliśmy). Według mnie Twoje imię jest piękne i szlachetne, spójrz tylko ile było wielkich, mądrych i silnych Teres w historii: Teresa z Avila czy Maria Teresa Habsburg, niekoronowana cesarzowa. Zmiana imienia to bardzo poważna decyzja, zastanów się dobrze, żebyś później nie żałowała. Odpowiedz Link Zgłoś
justii23 Re: moje imie 22.05.09, 17:53 Teresa - tez nie lubie tego imienia, nie podoba mi sie... ale nie widze w nim nic smiesznego, mam znajoma Teresę wszyscy mówią do nie Tessa Odpowiedz Link Zgłoś
ligolka Re: moje imie 22.05.09, 20:35 do zmiany imienia by sie az nie posunela - ale co innego wymyslic jakies sprytne i mile zdrobnienie a Tessa brzmi swietnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gabi1975 Re: moje imie IP: 69.73.209.* 24.05.09, 01:58 justii23 napisała: > Teresa - tez nie lubie tego imienia, nie podoba mi sie... ale nie widze w nim > nic smiesznego, mam znajoma Teresę wszyscy mówią do nie Tessa Miałam dokładnie to samo napisać!!! Tessa bardzo mi sie podoba. Po prostu przedstawiaj się jako Tessa nowym znajomym. W legitymację, czy dowód osobisty nie będą Ci zaglądać. A obecnych przyjaciół popros by używali nowego zdrobnienia. O dlaszych, złośliwych znajomych sie nie martw! Po prostu nie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: moje imie 22.05.09, 20:20 a mnie się podoba zdrobnienia też, zwłaszcza Terenia. ale jeżeli czujesz się z nim nieszczęśliwa, zmień. na jakie? na takie, które Ci się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: moje imie 22.05.09, 23:28 Ja tez bym mysłała o zmianie imienia,bo za Teresą nie przepadam,ale na Julię z uwagi na popularność bym się nie zdecydowała.Może Julianna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilek Re: moje imie IP: 80.51.42.* 23.05.09, 19:06 dziekuje bardzo wam wszystkim za cenne rady Odpowiedz Link Zgłoś
bazia8 Re: moje imie 23.05.09, 21:53 Mam znajomą Teresę, do której zwracamy się Reniu, albo Tereniu - mimo, że nie przepadam za Renatą uważam, że to zdrobnienie ma dużo uroku; a może to jej urok osobisty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: moje imie IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.09, 22:01 Nie rozumiem Twoich znajomych... Wprawdzie imię to nie jest dziś zbyt popularne, ale ja uważam, że Teresa brzmi bardzo fajnie estera natomiast mi sie nie podoba. Słuchaj, skoro ludzie wyśmiewają Twoje imię to na pewno nie są to przyjaciele Przecież to Twoja osobowość decyduje, jakim jesteś człowiekiem. Zastanów się, czy warto zmieniać imię dla innych. Ale jeśli masz się z nim bardzo źle czuć, to rzeczywiście lepiej zmień Nie rozumiem natomiast dziewczyny, która wolała Marcelinę. Imię długie, znajomi potem zwykle wołają na Marceliny 'Cela' a to brzmi fatalnie Odpowiedz Link Zgłoś