Dodaj do ulubionych

Polityka oparta tylko na potrzebie pozyskania

23.03.10, 14:53
wiekszosci.

"Sometimes a majority only means that all the fools are on the same side."

Tlumaczenie chyba niepotrzebne. smile
Obserwuj wątek
    • oleg3 Oooo czyżby demokracja 23.03.10, 15:03
      straciła jednego zwolennika?

Demokracja, by mogła funkcjonować w dłuższej perspektywie, musi wyłączyć sporo zagadnień ze sfery demokratycznych rozstrzygnięć. Demokracja to tylko sposób wyłaniania egzekutywy i określania preferencji. Gdy wychodzi poza te obszary degeneruje się.
      • manny-jestem Re: Oooo czyżby demokracja 23.03.10, 15:23
        1. W tym powiedzeniu waznym wyrazem jest "sometimes" smile

2. Demorkacja moze jest koslawa ale nie ma nic lepszego wink
        • taziuta Re: Oooo czyżby demokracja 23.03.10, 15:33
          manny-jestem napisał:

> 2. Demorkacja moze jest koslawa ale nie ma nic lepszego wink

Jest, na przykład demokracja. smile
          • manny-jestem Re: Oooo czyżby demokracja 23.03.10, 15:35
            Szczegolnie w ubeckim ludowym wydaniu co Ziutus? smile
            • taziuta Re: Oooo czyżby demokracja 23.03.10, 18:19
              manny-jestem napisał:

> Szczegolnie w ubeckim ludowym wydaniu co Ziutus? smile

Nie wiem o czym piszesz, bo u nas czegoś takiego nie ma. smile
              • manny-jestem Re: Oooo czyżby demokracja 23.03.10, 18:25
                Ale bylo i wciaz chwalisz. wink
                • taziuta Re: Oooo czyżby demokracja 23.03.10, 18:46
                  manny-jestem napisał:

> Ale bylo i wciaz chwalisz. wink

Chwalę socjaldemokrację, czyli cuś co zbudowało Skandynawię.
                  Potrza łepetynę mieć nieźle zindoktrynowaną aby to nazwać chwaleniem
                  ubecji... uncertain

I wiesz, zdecydowanie wolałbym aby Polska była drugą Skandynawią,
                  a nie drugimi Stanami, w których Murzyna dopiero było trzeba aby dać
                  zwykłym Białasom szansę na ubezpieczenia zdrowotne... smile
                  • manny-jestem Re: Oooo czyżby demokracja 23.03.10, 18:49
                    ja mam ubezpiecznie zdrowotne i miliony innych bialasow. Glupis Ziutus jak bucik smile
                    • taziuta Re: Oooo czyżby demokracja 23.03.10, 19:43
                      manny-jestem napisał:

> ja mam ubezpiecznie zdrowotne i miliony innych bialasow.
                      > Glupis Ziutus jak bucik smile

O, to jakich 30 milionów ludzi, dzięki Obamie, te ubezpieczenia
                      otrzyma? Sami kolorowi, Maniusiu the Mądry? smile
                      • manny-jestem Re: Oooo czyżby demokracja 23.03.10, 20:00
                        W ogromnej wiekszosci tak wlasnie.

A co jesli ja nie chce miec ubezpieczenia? Dlaczego niby musze miec i dlaczego
                        panstwo mysli ze moze mnie karac jesli mial nie bede?
                        • hummer Jak w stanach rozwiązano sprawę OC 23.03.10, 20:16
                          manny-jestem napisał:

> W ogromnej wiekszosci tak wlasnie.
                          >
                          > A co jesli ja nie chce miec ubezpieczenia? Dlaczego niby musze miec i
                          dlaczego
                          > panstwo mysli ze moze mnie karac jesli mial nie bede?

W Europie OC pokrywa koszty spowodowania całkiem poważnego karambolu.
                          A jak jest w Stanach. Ogłosisz upadłość?
                          • manny-jestem Re: Jak w stanach rozwiązano sprawę OC 23.03.10, 20:23
                            U nas tez jest OC. CO to ma to ubezpieczenia zdrowotnego?
                            • hummer Re: Jak w stanach rozwiązano sprawę OC 23.03.10, 20:25
                              manny-jestem napisał:

> U nas tez jest OC. CO to ma to ubezpieczenia zdrowotnego?

Nic nie napisałeś o tym, że dyskusję o ubezpieczeniach ograniczasz do
                              ubezpieczeń zdrowotnych.
                              • manny-jestem Re: Jak w stanach rozwiązano sprawę OC 23.03.10, 20:34
                                Chodzi o uprawnienia rzadu federalnego. Ubezpieczenia samochodowe sa wymagane na
                                poziomie stanu. rzad federalny nie narzuca obowiazku ubezpieczenia
                                samochodowego. Wymog posiadania ubezpieczenia zdrowotnego pod grozba kary jest
                                uznawany przez wielu za niekonstytucyjny. Glownie z powodu 10 poprawki do
                                konstytucji.

Sa stany ktore maja wymog ubezpieczenia zdrowotnego. Prawa stanow w tej kwestii
                                nie sa dysputowane.
                                • hummer Świat się zmienia :) 23.03.10, 20:59
                                  manny-jestem napisał:

> Chodzi o uprawnienia rzadu federalnego. Ubezpieczenia samochodowe sa wymagane n
                                  > a
                                  > poziomie stanu. rzad federalny nie narzuca obowiazku ubezpieczenia
                                  > samochodowego. Wymog posiadania ubezpieczenia zdrowotnego pod grozba kary jest
                                  > uznawany przez wielu za niekonstytucyjny. Glownie z powodu 10 poprawki do
                                  > konstytucji.

Rok 1791

W owym czasie i Papież był omylnym. Albo SZA są wspólnotą albo nie. Weźmy taką
                                  Kalifornię. Jak się wszystko dobrze kręciło, to ludzie w Stanach emigrowali ze
                                  innych Stanów do Kalifornii, bo zapewniała im bezpieczeństwo. Jak się źle
                                  zaczęło dziać, to 10 poprawka do Konstytucji SZA. Gdzie tu naród amerykański?
                                  • manny-jestem Re: Świat się zmienia :) 23.03.10, 21:02
                                    Jest odpowiedni proces do zmiany konstytucji. Swiat mzoe sie zmieniac, ale niech
                                    sie zmienia legalnie i ewolucyjnie.
                                    • marouder.eu Maniek, Hummer nie pojmuje podstawowej rzeczy.. 23.03.10, 21:18
                                      ..w skrocie, ze Konstytucja USA odnosi sie m.in do raw i obowiazkow rzadu
                                      federalnego. Roli legislatyw stanowych hummer w ogole nie rozumiesmile
                                      • manny-jestem Nie doluj tak Hummera 23.03.10, 21:20
                                        Marudo. Nasz prezydent i wiekszosc w Kongresie takze tej roli nie pojmuje...
                                      • taziuta Re: Maniek, Hummer nie pojmuje podstawowej rzeczy 23.03.10, 21:23
                                        marouder.eu napisał:

> ..w skrocie, ze Konstytucja USA odnosi sie m.in do raw
                                        > i obowiazkow rzadu federalnego. Roli legislatyw stanowych hummer w
                                        > ogole nie rozumiesmile

Komu Ty to tłumaczysz? Przeca to dla Maniusia za trudne. wink
                                        • manny-jestem Re: Maniek, Hummer nie pojmuje podstawowej rzeczy 23.03.10, 21:27
                                          Ziutus jak juz chcesz byc komiczny to rob to komicznie.
                                          • taziuta Re: Maniek, Hummer nie pojmuje podstawowej rzeczy 23.03.10, 22:42
                                            manny-jestem napisał:

> Ziutus jak juz chcesz byc komiczny to rob to komicznie.

Nie spodobał Ci się mój żart? No to przepraszam. smile
                        • split_u Re: Oooo czyżby demokracja 23.03.10, 20:20

13 AGs Sue, Health Care Reform Unconstitutional
                          Posted on Tuesday, 23 of March , 2010 at 12:17 pm
                          By June Maxam

TALLAHASSEE, FLA—Virtually as soon as President Obama signed the
                          controversial healthcare bill into law Tuesday, Republican attorneys
                          general from 13 states filed a lawsuit in federal court against the
                          federal government to stop the implementation of the law, claiming
                          that it’s unconstitutional.

The mandate to buy insurance is at the core of the controversy.

www.northcountrygazette.org/2010/03/23/unconstitutional_reform/

===================================================================
                          A co jesli ja nie chce miec ubezpieczenia? Dlaczego niby musze miec
                          i dlaczego panstwo mysli ze moze mnie karac jesli mial nie bede?

• manny-jestem Re: Oooo czyżby demokracja 23.03.10, 20:23
                            Widzisz Split. Sa tacy co sie zajmuja tym co naprawde nalezy.
                          • manny-jestem A widziales to? 23.03.10, 21:12
                            newledger.com/2010/03/exempted-from-obamacare-senior-staff-who-wrote-the-bill/
                            A Ty pieprzysz o grajdolku.
        • oleg3 Re: Oooo czyżby demokracja 23.03.10, 15:45
          manny-jestem napisał:

> 1. W tym powiedzeniu waznym wyrazem jest "sometimes" smile

W tym sęk, że dla wyznawców demokracji jest ona wszystkim. Zastępuje i logikę i
          etykę. Sam byłbym demokratą gdyby demokracja była formą nomokracji, a nie formą
          totalizmu.
          • manny-jestem Re: Oooo czyżby demokracja 23.03.10, 15:56
            Bo demokracja powinna byc forma nomokracji.

Ja widzisz tak naprawde to jestem konstytucjonalista. Uwazam ze konstytucja USA
            tworzy w miare dobrze dzialajacy system polityczny. Problem w tym ze nawet jesli
            praktyka trzyma sie litery prawa--tez nie zawsze, intepretacja commerce clause
            nie ma nic wspolnego z oryginalna intencja
    • taziuta Re: Polityka oparta tylko na potrzebie pozyskania 23.03.10, 15:12
      manny-jestem napisał:

> wiekszosci.
      >
      > "Sometimes a majority only means that all the fools are on the
      same side."

Tak mamy dzisiaj w Polsce. Większość popiera PO... wink
    • marouder.eu Jakby takiego Ziute zeslac do jego ukochanej.. 23.03.10, 20:07
      ..Skandynawii na rok, gdzie nawet poglady i formy ich wypowiadania musialby
      podciagnac "pod sznurek" i nie smiec sie wychylac ze wzgledu na grozace mu
      sankcje administracyjne i karne, raz-dwa mielibysmy liberalasmile
      • taziuta Re: Jakby takiego Ziute zeslac do jego ukochanej. 23.03.10, 21:00
        marouder.eu napisał:

> ... raz-dwa mielibysmy liberalasmile

Ależ ja jestem liberałem. To Wy jesteście zadulszczoną konserwą! smile
        • manny-jestem Taki z Ciebie ZIutus liberal 23.03.10, 21:02
          jak ze Stalina. wink
        • marouder.eu Trabka:) 23.03.10, 21:07
          Z ciebie, Ziutka liberal jak Kapciszka pupki trabkasmile
          • taziuta Co Wy tam wiecie... 23.03.10, 21:22
            marouder.eu napisał:
            Re: Trabkasmile

> Z ciebie, Ziutka liberal jak Kapciszka pupki trabkasmile

Przeca Ty nie rozumiesz znaczenia słowa liberał...
            Ciesz się, że zrozumiałeś co to trąbka i pupka, i tego się trzym. smile
            • marouder.eu Poleam ci wiec Kapciuszka, aka Placzusia, vel.. 23.03.10, 21:28
              ..polskiego_francuza jako dyskutanta, gdy pelnicie wobec siebie wymiennie role
              trabkismile
              Placzus to nie byle kto, wykladowca! Francuski akademik znecajacy sie nad
              mlodzieza na uczelni Lille2.
            • manny-jestem No rozumiemy rozumiemy 23.03.10, 21:28
              Dla Ciebie uosobieniem liberala jest Stalin Ziutus. My to wiemy. Po co ta
              sprzeczka? smile
              • taziuta Re: No rozumiemy rozumiemy 23.03.10, 22:40
                manny-jestem napisał:

> Dla Ciebie uosobieniem liberala jest Stalin Ziutus...

Mówisz, że jak sobie je tak kilka razy dziennie powtórzysz, to Twe
                kłamstwo stanie się prawdą? Ty, Ty zapatrzony w Goebelsa Mańku! smile
                • marouder.eu Ty sie Ziutka do Manka nie przysrywaj, bo.. 23.03.10, 22:44
                  ..wiadomo, ze odkad jako tako dorosles, to zawsze byles "z partia".
                  Pieprzony kogucik na dachu!
                  • taziuta Chiba mylisz pojęcia... 23.03.10, 23:22
                    marouder.eu napisał:
                    Re: Ty sie Ziutka do Manka nie przysrywaj, bo..

> ..wiadomo, ze odkad jako tako dorosles, to zawsze byles "z partia".
                    > Pieprzony kogucik na dachu!

Koguciki to raz są w AWS a raz w PiS lub PO, w zależności kto tam
                    aktualnie u żłoba - patrz Sikorski. Ja moją partię kocham szczerze,
                    od zawsze. smile
                    • marouder.eu Paradygmat, siermiego? 23.03.10, 23:34
                      Ile razy od czasow nieboszczki PZPR twoja Partia zmieniala go?
                      Wylozyc, co paradygmat?
                      • taziuta Re: Paradygmat, siermiego? 23.03.10, 23:43
                        marouder.eu napisał:

> Ile razy od czasow nieboszczki PZPR twoja Partia zmieniala go?
                        > Wylozyc, co paradygmat?

Wal!
                        • marouder.eu Re: Paradygmat, siermiego? 23.03.10, 23:49
                          Najogolniej wzorzec lub model. Ile modeli hierarchii wartosci, sposobow
                          dzialania i antagonizmow miedzy tymi jakosciami juz lyknales bez zaksztuszenia,
                          Ziutka?
                          Wew czasie swojego zycia?
                          • taziuta Re: Paradygmat, siermiego? 24.03.10, 00:06
                            marouder.eu napisał:

> Najogolniej wzorzec lub model. Ile modeli hierarchii wartosci,
                            > sposobow dzialania i antagonizmow miedzy tymi jakosciami juz
                            > lyknales bez zaksztuszenia, Ziutka?
                            > Wew czasie swojego zycia?

Czy ja wiem? We w młodości byłem socjalistą, by na starość nie
                            zostać taką zgryźliwą świnią(*) jak Ty, Marudo. smile

(*) Ty zapewne wiesz z czego to parafraza, ale tak na wsiakij
                            pożarnyj słuczaj podaję źródełko/autora - Otto von Bismarck. smile
                            • marouder.eu Jak bylem na studiach..wiec prawie.. 24.03.10, 00:26
                              ..30 lat temu, to sie spodziewalem, ze owczesny model skandynawski jest
                              rozwiazaniem dla Polski. Mozna mnie zdefiniowac jako owczesnego socjaldemokrate.
                              Ty w tym czasie, Ziuto, byles obrzydlym kouchem, ktory probowal mnie wsadzic na
                              3.5 roku do wiezienia za pisarstwo i kolportaz. Nie bylem wtedy swiadom
                              zaleznosci m.in miedzy modelem rozwoju historycznego spoeczenstwa a osiagalnym
                              typem tzw demkracji. W ciagu nastepnych lat wiele z teorii przejadlo mi siesmile
                              • taziuta Ależ wierzę Ci, wierzę... ;) 24.03.10, 00:29
                                marouder.eu napisał:
                                Re: Jak bylem na studiach..wiec prawie..

> ..30 lat temu, to sie spodziewalem, ze owczesny model skandynawski
                                > jest rozwiazaniem dla Polski. Mozna mnie zdefiniowac jako
                                > owczesnego socjaldemokrate...

Ależ Marudo, wcale nie musisz mi się tłumaczyć. To był żart. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka