Dodaj do ulubionych

AI kłamie! Prawnik ma kłopoty

30.05.23, 09:32
Adwokat Steven Schwartz wykorzystał ChatGPT, aby ułatwić sobie pracę. To, że poszedł na skróty, wyszło na jaw dopiero w sądzie. Teraz przez wymysły sztucznej inteligencji 30-letnia kariera prawnika wisi na włosku.

Jak pisze "New York Times", prawnik postanowił ułatwić sobie nieco życie i - przygotowując się do rozprawy - poprosił ChatGPT o znalezienie podobnych spraw pasażerów, którzy zdecydowali się pozwać linię lotniczą. AI spisała się znakomicie. Chatbot znalazł wiele podobnych przypadków, w których pozwani zostali przewoźnicy z całego świata - m.in. China Southern Airlines, KLM czy United Airlines. Schwartz bezgranicznie zaufał sztucznej inteligencji i postanowił wykorzystać te sprawy w sądzie jako podparcie swoich argumentów. Problem w tym, że każda z tych spraw została całkowicie zmyślona przez ChatGPT.

Teraz kariera Schwartza wisi na włosku. Prawnik stanie w przyszłym miesiącu przed sądem za wykorzystanie podczas rozprawy sfałszowanych spraw. Nie jest jasne, jaka dokładnie kara grozi nieostrożnemu adwokatowi.
Obserwuj wątek
    • perla_z_roztocza Re: AI kłamie! Prawnik ma kłopoty 30.05.23, 12:40
      AI koncertowo oblała tegoroczną maturę.
      W ogóle ten cały szum to trochę na wyrost, AI może wspomagać ludzi ale jak nas wkurzy to wystarczy wyciągnąć wtyczkę z gniazdka właśnie.
      • oleg3 Re: AI kłamie! Prawnik ma kłopoty 30.05.23, 13:26
        Nie wchodząc w kwestie techniczne, o czym nie mam bladego pojęcia. Obejrzałem kilkanaście filmików na YT w tej sprawie. Ten CHAT GPT rzeczywiście jest czatem. Generatorem słów. Nie potrafi przestać generować ... .
        • perla_z_roztocza Re: AI kłamie! Prawnik ma kłopoty 30.05.23, 16:53
          oleg3 napisał:

> Nie wchodząc w kwestie techniczne, o czym nie mam bladego pojęcia. Obejrzałem k
          > ilkanaście filmików na YT w tej sprawie. Ten CHAT GPT rzeczywiście jest czatem.
          > Generatorem słów. Nie potrafi przestać generować ... .

generuje bo tak ma napisane algorytmy.
          Bardzo łatwo jest napisać pętlę, która będzie coś tam generować aż komputer padnie.
          Jednak programowanie AI to wyższa szkoła jazdy.
          Rzecz w tym, że nie wiem jak doskonale stworzyć algorytmy to i tak AI nie będzie miała samoświadomości.
          Należy wyraźnie odróżnić świadomość od samoświadomości.
          Samoświadomość mogą mieć tylko ludzie.
          Przykład:
          Nie potrafimy zdefiniować co to jest czas czy co to jest piękno, niemniej intuicyjnie to pojmujemy i czujemy.
          Nie wyobrażam sobie jak maszyna bez samoświadomości mogłaby ocenić czy coś jest piękne albo, że postarzała się o rok właśnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka