Dodaj do ulubionych

Czy jest sens budowania muzeum holocaustu

28.11.08, 16:51
akurat w tym miejscu gdzie moga byc pochowane ofiary KL Warschau ?
Nie mozna go wybudowc gdzies indziej. Jak pamietam sprawe Jedwabnego to byla
afera z tego tytulu ze ma byc naruszony spokoj zmarlych.
Rowniez ewentualne ekshumacje moga przesunac termin jego wybudowania w daleka
przyszlosc.

www.zw.com.pl/artykul/2,310332_Szczatki_pod_muzeum_.html
Obserwuj wątek
    • pozarski Re: Czy jest sens budowania muzeum holocaustu 28.11.08, 16:56
      Jestem troche skonfundowany. Czy chodzi o ten oboz?

www.holocaustresearchproject.org/othercamps/gesiowka.html
      • xenocide Re: Czy jest sens budowania muzeum holocaustu 28.11.08, 17:06
        pozarski napisał:

> Jestem troche skonfundowany. Czy chodzi o ten oboz?
        >
        > www.holocaustresearchproject.org/othercamps/gesiowka.html

Tak, na zalaczonej mapce przy artykule jest pokazany rzut.
        www.zw.com.pl/galeria/2,1,310332.html
        • w248 Nie ma sensu budowania museum holocaustu 28.11.08, 17:23
          Auschwitz jest najwiekszym muzeum holocaustu na swiecie.
          Po co robić bezsensowne podrobki?
          Jeżeli by zydom zależało na prawdzie historycznej ,to by
          protestowali na temat kłamstw o polskich obozach koncentracyjnych.
          Poprzez milczenie, żydowskie media rozpinają parasol ochronny nad
          nazizmem.
          • pan.scan Tam ma być "Muzeum Historii Żydów Polskich". 28.11.08, 17:31
            www.jewishmuseum.org.pl/
            • xenocide Wlasnie dlatego pytam czy jest to godne miejsce 28.11.08, 17:50
              pan.scan napisał:

> www.jewishmuseum.org.pl/

"Zgodnie z tradycją żydowską, nie wolno chować dwóch osób w tym samym miejscu,
              jak również nie wolno po kilkudziesięciu latach uważać miejsca pochówku za
              nadające się do ponownego zagospodarowania. Nadrzędna zasada mówi: jeśli ktoś
              został pogrzebany, to grób jest nienaruszalny na wieki, bowiem ciało zmarłego
              zamienia się w proch i czeka na przyjście Mesjasza, który wzbudzi je do życia.
              Biorąc pod uwagę prawa tradycji żydowskiej, mówiące o nienaruszalności zwłok
              pochowanych w grobie, nie powinno się również przeprowadzać ekshumacji, bowiem
              stanowi ona naruszanie spokoju prochów"

www.cpt.org.pl/teksty.php?subaction=showfull&id=1152051406&archive=&start_from=&ucat=32&
              • pan.scan Spytaj najbliższego ci administracyjnie rabina, 28.11.08, 18:05
                mnie to interesuje. Może są jakieś porady mejlowe dla ortodoksów i
                starozakonnych - spróbuj coś wyguglać, podpytaj nicka Caromina, ona
                zna się na waszych tradycjach.
              • dana33 Re: Wlasnie dlatego pytam czy jest to godne miejs 28.11.08, 18:37
                masz niedokladne informacje, xenocide..... nie mozna grobu uzyc do
                ponownego zagospodarowania, jak sie wyraziles, ale mozna pochowac w
                tym samym grobie druga osobe, po przejsciu odpowiedniej ilosci lat,
                zdaje sie ze 15.
                • xenocide Re: Wlasnie dlatego pytam czy jest to godne miejs 28.11.08, 18:57
                  dana33 napisała:

> masz niedokladne informacje, xenocide..... nie mozna grobu uzyc do
                  > ponownego zagospodarowania, jak sie wyraziles, ale mozna pochowac w
                  > tym samym grobie druga osobe, po przejsciu odpowiedniej ilosci lat,
                  > zdaje sie ze 15.

Jednak to nie jest problemem, nikt tam nie bedzie robil pochowkow.
                  Zagospodarowanie moze miec rozne formy.
                  Jednak czulbym dyskomfort chodzac po muzeum majac swiadomosc ze ono stoi na
                  szczatkach ofiar.
                  • pozarski Re: Wlasnie dlatego pytam czy jest to godne miejs 28.11.08, 19:09
                    A chodzac po Muranowie,czy w ogole po Warszawie,nie masz tego uczucia? Wszedzie
                    leza zabici,a na terenie bylego getta jest ich odpowiednio wiecej.
                  • dana33 Re: Wlasnie dlatego pytam czy jest to godne miejs 28.11.08, 19:10
                    zagospodarowc cmentarza nie mozna.
                    ale najpierw trzeba znalezc tam stare groby. jak znajda, to pewnie i
                    nie zagospodaruja... chociaz wladze polskie robia inaczej... wiem o
                    zydowskich cmentarzach, na ktorych dzisiaj sa boiska... i jakos nikt
                    nie protestowal....
    • rycho7 lepiej praktykowac codziennie? n/t 28.11.08, 17:33
      • off_nick Codziennie a może i częściej, 28.11.08, 17:59
        po to,aby wreszcie dotarło do prymitywnych umysłów,że tworzenie kultury Polski jest domeną nie tylko Polaków.
        Czekam na inicjatywę polskiego rządu w kwestii budowy muzeów historii innych narodowości,tych,które zamieszkiwały Rzeczpospolitą od stuleci.
        • rycho7 dziekuje, nie zycze sobie 28.11.08, 18:01
          off_nick napisała:

> po to

Bismarck: "..., z Polakami nie da sie nic zrobic"
          • off_nick Charles-Maurice de Talleyrand 28.11.08, 18:25
            rycho7 napisał:

> Bismarck: "..., z Polakami nie da sie nic zrobic"

"Człowiek obdarowany został mową po to, aby ukryć swoje myśli."
            Każdy człowiek...
            • rycho7 forumowe judki to nie ludzie? 28.11.08, 20:40
              off_nick napisała:

> "Człowiek obdarowany został mową po to, aby ukryć swoje myśli."

Gleboko skrywana polonofobia.
        • marouder.eu No tak, ale wtedy Rychujkowi upomna sie o.. 28.11.08, 18:03
          ...swoje Wojwodiny, jako macierz korzeniowa kultury polskiejuncertain

off_nick napisała:

> Czekam na inicjatywę polskiego rządu w kwestii budowy muzeów historii innych na
          > rodowości,tych,które zamieszkiwały Rzeczpospolitą od stuleci.
          >
          • rycho7 Re: No tak, ale wtedy Rychujkowi upomna sie o.. 28.11.08, 18:09
            marouder.eu napisał:

> ...swoje Wojwodiny, jako macierz korzeniowa kultury polskiejuncertain

Moja reakcja byla wprost przeciwna.

Nie znasz mnie.

Nie masz takze pojecia o korzeniach polskiej kultury. Judki juz tak maja. Ale to
            nie moj problem. Nie bede Ci wykladal o Bialej Chorwacji.
            • marouder.eu A za coz mialbys mnie karac Rychujku... 28.11.08, 18:10
              ...wykladem o pozniejszej Malopolsce?
              • rycho7 Re: A za coz mialbys mnie karac Rychujku... 28.11.08, 20:36
                marouder.eu napisał:

> ...wykladem o pozniejszej Malopolsce?

Glupota karze stfurzec. Kudy mi do niego.
            • pozarski Re: No tak, ale wtedy Rychujkowi upomna sie o.. 28.11.08, 18:14
              W czasie wizyty jp2 bylem w Zagrzebiu. W ksiegarni kupowalem sobie jakas
              ksiazke,kiedy pani ksiezarna zapytala mnie skad jestem.Odpowiedzialem,ze z
              Polski i ze mam interes do polskiego papy. Na co ona,jaki polski papa? On jest
              nasz,bialochorwacki! Ty nie wiesz,ze Krakow to byla kolebka Bialej Chorwacji?
              Czy to aby nie byla jakas twoja ciotka,rychu.jku? Na to wyglada.smile
              • belgijska Re: No tak, ale wtedy Rychujkowi upomna sie o.. 28.11.08, 18:20
                pozarski napisał:

> W czasie wizyty jp2 bylem w Zagrzebiu.

Ja tez!!! Naprawde!!! wink))

• pozarski Re: No tak, ale wtedy Rychujkowi upomna sie o.. 28.11.08, 18:27
                  Niesamowite! Ale ty pewnie jeszcze w wozeczku,co? Z niania i guwernantka?wink
              • rycho7 Re: No tak, ale wtedy Rychujkowi upomna sie o.. 28.11.08, 20:34
                pozarski napisał:

> Ty nie wiesz,ze Krakow to byla kolebka Bialej Chorwacji?

Grod ksiecia Krk. Podobnie jak dobra Rawicza imieniem Wrsz - czyli wies
                Wyrszowa. Odimienna nazwa grodu zalozonego przez rod Poznan - wlascicieli ziemi
                nitrzanskiej, poplecznikow ksiecia Vajka, pozniejszego Sw. Stefana. Dynastja
                noszacych imiona Misco (dokladnie tak zapisywano w sredniowiecznych kronikach) -
                Miscovcy z Miszkolc, ktorzy opanowali szlak handlowy z Przemysla do
                Leitzkau/Magdeburga.

Co do kolebki koczownikow to jako potomek Sarmatow mam zdanie odrebne. Juz w
                czasach Scytow byla to cywilizacja na wozach. Ostatni praktykowali to Cyganie.
                Grodziska to byly "parkingi strzezone".

Kolebka braci Hrv i Srb ojca Pasztuna byla w Sarasvati na wspolczesnej pustyni
                Thar, hinduski Radzastan, 3500 pne.

Judki sadza, ze pokonaja Pasztunwali. Juz raz opisaliscie to w Torze.

> Czy to aby nie byla jakas twoja ciotka

Koczownicy rozsiewali swe plemniki wszedzie. U kobiet ktore przetrwaly najazd
                Scytow na ziemie Kanaan takze. Ciotki mam wszedzie.
                • pozarski Re: No tak, ale wtedy Rychujkowi upomna sie o.. 28.11.08, 21:13
                  Twoj pierwszy koherentny post od jak zywa. Co prawda nie wierze w te bajki,ale
                  kto cie tam wie? Jak ty w to wierzysz,to tez dobrze. Co prawda slyszalem,ze
                  Misco jest od Mojsze. Taka hybryda nie wiadomo skad.wink
                  • rycho7 nie udawaj potomku bandytow 29.11.08, 08:52
                    pozarski napisał:

> Misco jest od Mojsze. Taka hybryda nie wiadomo skad.

Ja napisalem wyraznie "zdobywcy" szlaku handlowego. Z delikatnosci nie
                    napisalem, ze handlowano glownie niewolnikami. Za wyraznym i niezbednym
                    posrednictwem Zydow. Praha nad Vltavou byla glownym rynkiem handlu niewolnikami
                    i siedziba zydowskich handlarzy.

Handel niewolnikami byl zakazywany zarowno przez chrzescianstwo jak i islam.
                    Wynajmowano do tego genetycznych bandytow.

Czechy jako kraj cywilizowany utrzymywal populacje bandytow na najnizszym
                    mozliwym poziomie. Jakims cudem Pozi przezyl do naszych czasow. Ale rachunek
                    prawdopodobienstwa do dopuszcza.
                    • pozarski Re: nie udawaj potomku bandytow 29.11.08, 08:59
                      Tym cudem,ktory sprawil,ze przezylem, byl fakt niespotkania na mojej drodze
                      takich typkow jak ty, potomek bandytow swiezszej daty,niz handlarze niewolnikow
                      w Pradze. Inni pewnie nie mieli tyle szczescia,co ja.
                      • rycho7 Re: nie udawaj potomku bandytow 29.11.08, 09:19
                        pozarski napisał:

> Tym cudem

1. Judek na Morawach to byl towar rzadki.
                        2. Judkow nie bylo w okolicach moich przodkow.
                        3. Judki nie wchodzily w szkode interesow moich przodkow.
                        4. Moi przodkowie w zetknieciu z janczarami mieli szanse przezycia, judki zadnej.
                        5. O ile znam historie to moi przodkowie mieli szanse wyrznac nie jedna
                        populacje obleganych miast. Filosemitami mogli byc jedynie dzieki zerowej
                        populacji judkow przed oblezeniem. Gwarantujesz to Czechoslowaku?

> potomek bandytow swiezszej daty

Niestety nie jestem potomkiem Josipa Jalaczicia. Ale znam dokonania hajdukow,
                        huzarow i szajkaszy. Dzieki tym dokonaniom istnieje. Ty wolalbys Europe imperium
                        Ottomanskiego. Pracowalbys w ich CzeCe? Slyszales o jakimkolwiek judku
                        janczarze? Arafat?

Nie mam najmnieszych problemow z okreslaniem przez wspolczesnych moich przodkow
                        bandytami. O ile mialem jakichkolwiek przodkow pieknoduchow, pacyfistow to zaden
                        z nich nie dozyl starosci. Mordowano ich rowno. A judki nie fetuja ich
                        holocaustowo. Wiec stosuje zasade wzajemnisci.
                        • belgijska Rychu, bisurmanie, 29.11.08, 09:21
                          A ladnie to tak od rana pale zalewac?
                          • rycho7 Re: Rychu, bisurmanie, 29.11.08, 09:35
                            belgijska napisała:

> A ladnie to tak od rana pale zalewac?

Analizujac niespojnosc Twojego tekstu nie rozumiem dlaczego nie piszesz do siebie.

Bisurmanom nie wolno niezaleznie od pory dnia. Jak wytrzezwiejesz to moze uda
                            Cie sie to zrozumiec. Dobra na to jest ciepla woda z miodem.

Slowianie z Balkanow nie musza pic. Maja zacier we krwi.

Kiedys we Francji bylo ograniczenie 0,8 promila. Winko do sniadanka dawalo
                            lagodnosc (klid) za kierownica. Obecnie trudno to praktykowac.
                            • belgijska Re: Rychu, bisurmanie, 29.11.08, 09:48
                              rycho7 napisał:

> Bisurmanom nie wolno niezaleznie od pory dnia.

I na tym polega caly ten twoj obodrycko - bisurmanski paradoks.
                              • rycho7 Re: Rychu, bisurmanie, 29.11.08, 10:30
                                belgijska napisała:

> I na tym polega caly ten twoj obodrycko - bisurmanski paradoks.

To jedynie Twoje urojenia. Jaki paradoks? Ze mnie goja nie lubisz? A po co?
                    • belgijska Dyskalkulia?? 29.11.08, 09:02
                      rycho7 napisał:
                      Ale rachunek
                      > prawdopodobienstwa do dopuszcza.

Pamietasz ten rachunek podobienstwa, ktorego nie potrafiles obliczyc (przy
                      trzech wartosciach)?
                      • rycho7 Re: Dyskalkulia?? 29.11.08, 09:28
                        belgijska napisała:

> Pamietasz ten rachunek podobienstwa, ktorego nie potrafiles obliczyc (przy
                        > trzech wartosciach)?

1. Nie pamietam, bo nie zaprzatam sobie glowy takimi bzdurami.
                        2. To czy potrafie nie ma zadnego zwiazku z tym czy zamierzalem lub zamierzam.
                        Mam zasade nie wykonywania polecen dupkow z forum. Nawet gdy maja inne zdanie o
                        sobie. Nie dam sie zamulic.
                        3. Statystyke z trzech wartosci zalecam Tobie. Ja sie nie zajmuje takimi
                        idiotyzmami.
                        4. Ostatnio pamietam trzy wartosci jako 356. Ale to ja "rozwiazalem" ten niby
                        "problem".
                        5. Dobra terapia belgijskiej depresji jest plywanie po morzu 10 km od brzegu w
                        wodzie o temperaturze 4 stopnie Celsjusza bez kombinezonu. Hartuje ducha.
            • belgijska Re: No tak, ale wtedy Rychujkowi upomna sie o.. 28.11.08, 18:19
              rycho7 napisał:

> Nie masz takze pojecia o korzeniach polskiej kultury.
              On jest taki .....niekorzenny ale ja go tam lubie wink)))

Nie bede Ci wykladal o Bialej Chorwacji.

Wyloz, bedzie ludycznie! wink). Ja ci za to opowiem o Srebrzystej Dalmacji wink)
              • marouder.eu Re: No tak, ale wtedy Rychujkowi upomna sie o.. 28.11.08, 18:24
                Ja moge o Vejach, Volsinii lub Caere..jak tam Rychujek sobie zachcesmile
                • off_nick Re: No tak, ale wtedy Rychujkowi upomna sie o.. 28.11.08, 19:26
                  marouder.eu napisał:

> Ja moge o Vejach, Volsinii lub Caere..jak tam Rychujek sobie zachcesmile

Wolę muzykę,Bracie Maroudny:

nz.youtube.com/watch?v=UNg498CnewY
                  krásná píseňsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka