Dodaj do ulubionych

IBS + refluks

13.03.10, 18:22
Witam wszystkich.Choruję na IBS od 7 lat. Od miesiąca mam również
objawy refluksu. Po nieudanej próbie leczenia farmakologicznego,
lekarz gastrolog stwierdził, że podobnie jak IBS, mój refluks może
mieć podłoże emocjonalne(cóż, przyznam, że to chyba odpowiedź
organizmu na dość poważne problemy osobiste) Tylko nie odsyłajcie
mnie proszę na forum o refluksie, bo interesuje właśnie kombinacja
wymienionych chorób.
Obserwuj wątek
    • sulla5 Re: IBS + refluks 31.03.10, 10:58
      U mnie było na odwrót najpierw lekarz twierdził, że moje problemy związane były
      właśnie z nerwami. Potem rozpoczęłam leczenie farmakologiczne. Niestety ze
      skutkiem słabym. Codzienny refluks - u mnie to już zasada. Niedawno czytałam
      wiele pozytywnych opinii i historii leczenia IBS miodem Manuka. Czy ktoś z
      forumowiczów zaglądających tu stosował ten miodzik?
      • eliseu Re: IBS + refluks 31.03.10, 18:31
        ja też mam ten refluks. w nocy muszę 2 razy wstawac (nie jest to
        problemem gdyż mam nerwicę lękową i nie mogę spac spokojnie przez
        kilka godzin) i odpluwac, cala jamę ustną mam w plynach,
        takich "fąflach" kwaśnych, nie daj Boże to łyknąć!!! odpluję, z
        gardła usunę, wypłukę usta i idę dalej spać. w dzień raczej nie mam
        tego. chociaż róźnie z tym bywa, bo coraz częściej mam refluks i
        zgagę. (i muszę uważac, aby dobrze spłukać umywalkę, bo jak za malo
        wody spuszcze a ladunku jest duzo, to to zaschnie na powierzchni i
        brudno jest). okropny ten refluks!!!!
    • agati77 Re: IBS + refluks 06.08.10, 21:35
      Hej!
      Ja mam podobnie,tzn refluks+IBS(?).Tylko,ze u mnie najpierw był refluks,a od
      około roku doszły objawy IBS.
      Również poszukuję informacji na temat kombinacji tych dwóch przypadłości.
      Z refluksem walczę już prawie 10 lat.Mam za sobą 5 gastroskopii,a leków to chyba
      zjadłam już z tonę.
      Generalnie jest tak,że jak u mnie zaczynają się problemy z przewodem
      pokarmowym,to ciągną się od kilku tygodni do kilku miesięcy i nawet jeśli biorę
      leki,to bardzo długo to trwa zanim nastąpi jakakolwiek poprawa.
      Jak mnie dopadną problemy gastryczne to rzadko kiedy kończy się to na
      dolegliwościach tylko żołądkowych.Oprócz objawów typowych dla refluksu zaczyna
      dokuczac mi wszystko-od przełyku do d*** :(
      Mam brzuch jak balon,boli mnie wszędzie:nadbrzusze,podbrzusze,z lewej strony,z
      prawej strony,mam na zmianę:zaparcia,że nie odwiedzam WC przez parę dni,albo
      biegunki takie że potrafię obudzic się w srodku nocy z bólem brzucha i spędzic
      pół nocy siedząc zlana potem na kibelku.MASAKRA!
      Mój gastrolog również stwierdził,że moje objawy maja podłoże psychiczne,a stres
      bardzo nasila takie objawy.Jednak u mnie dolegliwości żołądkowe potrafią się
      pojawic się niespodziewanie w okresie kiedy jestem naprawde wyluzowana i moje
      nerwy nie dają mi się we znaki.
      Jak będziesz miała ochotę pogadac to odezwij się na GG:18603135.
    • seamaster1 nowe badania 15.09.10, 20:58
      Ostatnio widzialem program w TV w ktorym wypowiadali sie specjalisci z USA i mowili, ze reflux jest spowodowany MIEDZY INNYMI cisnieniem wewnatrz brzucha wynikajacym z:
      a) otylosci
      b) gazow
      Mowili i nawet pokazywali takie prezentacje animowane, ze cisnienie powoduje zarzucanie trescia zoladka do gory i stad ten reflux. Bardzo ciekawe. Niestety nie potrafie podac nazwisk, poniewaz nie planowalem robic notatek, ale to byli specjalisci naukowcy z uniwerystetow w USA, czyli chyba sie troche znaja.

Czyli mozliwe, ze najpierw dostalas IBS a teraz reflux. Wspolczuje.

Co do IBS - to sam mialem, wyleczylem i mam spokoj, a na to forum trafilem, bo szukalem materialow dla kogos z rodziny, kto teraz nagle to ma i nie wierzy mi, ze to sie da wyleczyc.
      Myslalem, ze jakies ciekawe linki znajde, albo co, ale nic po polsku nie ma.

IBS w USA jest ostatnio intensywnie badane i czytalem na ten temat sporo rok temu, sa prace naukowe mowiaca o zakarzeniach bakteryjnych i jest cala grupa lekow na to, z czego najlepszy i dopuszczony w Polsce jest ten XIFAXAN, ktorym wlasnie sie wyleczylem.
      Ja chorowalem przez 5 lat. Jak o tym teraz mysle, jak stracilem 5 lat zycia, przez ten cholerny IBS, to mnie krew zalewa. No ale nic, walczcie dzieci i nie poddawajcie sie. Nie warto tracic zycia przez cos, czego nie ma. IBS jest choroba bez sensu. Wedlug mnie nie ma czegos takiego jak jelito wrazliwe. Nie czujecie lekkiej paranoi w tym okresleniu?
      • kunegunda144 Re: nowe badania 18.10.10, 08:48
        Witajcie, dziękuję za odpowiedzi. Nie zaglądałam do tego wątku od dawna, ponieważ w międzyczasie zaszłam w ciążę (jestem w 7 miesiącu) i moje dolegliwości zmieniły swój profil. Biegunkowa postać IBS przekształciła się w zaparcia, a refluks objawia się "tylko" bólem gdzieś w okolicy zamostkowej, który można zwalczyć domowymi sposobami. W zasadzie to podręcznikowe dolegliwości każdej ciężarnej. Co będzie po porodzie - trudno powiedzieć.
        • parvatti7 Re: nowe badania 18.10.10, 11:26
          Witam
          Gratuluję dzidziusia w drodze. Jako dietetyk(gdy trafiła Pani do mnie do gabinetu tak bym poradziła znając Pani objawyz postu na forum) proponuję po porodzie zrobić gastroskopie z biopsją ( biopsja konieczna), a teraz proszę zrobić badania w kierunku :
          •poziomu przeciwciał przeciwko endomysium mięśni gładkich (co najmniej w jednej z klas: IgAEmA i IgGEmA)
          •przeciw transglutaminazie tkankowej (IgAtTG, IgGtTG),
          •w niektórych laboratoriach także są dostępne testy na tzw. "nową gladynę" czyli przeciwciała antygliadynowe GAF
          Gastroskopie proponuję po rozwiązaniu ponieważ do porodu zostało już mało czasu, badanie jest nieprzyjemne i stresujące, dodatkowo "głupi Jasiu" podawany przed badaniem nie dział korzystnie na dziecko. Zespół objawów, które występują mi nasuwają podejrzenie dodatkowo jeszcze jednego schorzenia, do pełnej diagnostyki potrzebne są powyższe badania.
          Jeżeli potrzebuje Pani więcej informacji proszę pisać na gg 9978531

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka