sorrowm 02.05.04, 10:29 Mnie w tej chorobie najbardziej denerwuje moj glosny brzusio. Kiedy np ide spac nie moge leżec na wznak bo od razu sie odzywa:( Czy Wy tez macie taki problem? Jesli tak to co wtedy robicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kanoka Re: glosny brzusio:( 02.05.04, 10:47 Witaj wśród nas. Na ten temat, już sie skarżyliśmy na tym forum forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13008&w=11251375 ale chyba nie ma na to sposobu - nasze brzuszki sa niestety rozmowne ;(. Może pomocny byłby węgiel (Carbo medicinalis), ale to często skutkuje zaparciem i bólami. pozdrawiam knk Odpowiedz Link
sorrowm Re: glosny brzusio:( 02.05.04, 14:32 Troche mnie to zaskakuje ze tak wielu ludzi na to cierpi ale "ciesze sie" ze wkoncu wiem co mi dolega. W kazdym razie dziekuje za odp. Ja nie zauwazam kiedy jest gorzej jak cos zjem, u mnie to ma chyba wiekszy zwiazek ze stresem. Czy dobra dieta ma naprawde taki wpływ na to ze mozna sie czuc lepiej lub gorzej mająć IBS? Odpowiedz Link
marialudwika Re: glosny brzusio:( 02.05.04, 16:50 Wegiel pomaga to fakt,ale te "gorsze" nastepstwa sa malo przyjemne.MNie czesto pomaga espumisan lub po prostu krople zoladkowe..Pozdrawiam ZJD-owcow ml-tez na to "cierpiaca Odpowiedz Link
kanoka Re: glosny brzusio:( 02.05.04, 17:02 Jeżeli masz wątpliwości, czy i jakie jedzenie Ci szkodzi - zapisuj sobie, co jadłaś i czy miałaś jakieś objawy. ZJN=IBS, to i nasza codzienna dieta, która nam zaczęła szkodzić i nasza nieprawidłowa reakcja na stres. Dlatego w naszej chorobie pomaga zarówno dieta, jak wpływ na psychikę:hipnoza, autohipnoza,leki psychotropowe. O diecie poczytaj np. tutaj: ang. - mój ulubiony www.helpforibs.com/diet/how_to_eat.asppolski www.resmedica.pl/zdart10981.html knk Odpowiedz Link
kanoka Re: glosny brzusio:( 02.05.04, 17:04 Ups, znowu mi się przykleiło, może teraz www.helpforibs.com/diet/how_to_eat.asp Odpowiedz Link
sorrowm Re: glosny brzusio:( 02.05.04, 17:29 Bede teraz uwazala co jem i co mi szkodzi. Ta choroba wiąze sie ze stresem i w sytuacjach nerwowych wszystko sie nasila(przynajmniej u mnie tak jest) wiec jakie są zalecane leki(uspakajające)przy IBS? Odpowiedz Link
kanoka Re: glosny brzusio:( 02.05.04, 18:20 Te, które naprawdę działają, to prawdziwe leki psychotropowe:(, zapisywane wyłącznie przez lekarza. Nie wiem, czy od tego należy zaczynać, bo wiadomo, ze nie są nieszkodliwe. Spróbuj może leków ziołowych: Neospasmina lub Pasispasmina, Nervosol, Deprim - spytaj w aptece, napewno cos Ci poradzą.Kup i wypróbuj, co na Ciebie zadziała. Jeżeli uważasz, że u Ciebie yo głównie psychika, to może dobry psycholog- psychoterapeuta, tylko skąd go wziąść? Pozdrawiam knk Odpowiedz Link
sorrowm Re: glosny brzusio:( 02.05.04, 18:55 Mam przepisany od lekarza Milocardin ale on nie zawsze na mnie dziala. Biore tez Valused. Nervosol i Deprim tez bralam. U mnie wlasnie glownie chodzi o psychike:( ale nie poszlabym raczej z tym do psychologa. Jeśli ktos ma przepisane leki uspakajające to prosze o podanie ich nazwy i dzialania. Z góry dziekuje:) Wypróbuje chyba jeszcze inne leki. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
marialudwika Re: glosny brzusio:( 02.05.04, 19:08 Mam przepisany Oxazepam,ale bioro go sporadycznie bo boje sie uzaleznic,mimo,ze jest to dawka tzw. dziecinna. ml Odpowiedz Link
marialudwika Re: glosny brzusio:( 02.05.04, 19:15 Masz racje Kn,trzeba prowadzic tzw. dziennik odzywiania z opisami reakcji na posilki.Najbardziej frustrujace przy ZJW jest ,ze raz cos szkodzi,potem nie szkodzi i odwrotnie,uff!!! ml Odpowiedz Link
sorrowm Re: glosny brzusio:( 02.05.04, 19:20 ML a kto ci przepisal ten lek psycholog czy inny specjalista? Czy chodzisz do lekarza regularnie w zwiazku z IBS? ale ja Was wszystkich mecze dzisiaj:) Odpowiedz Link
marialudwika Re: glosny brzusio:( 02.05.04, 20:48 Domowa mi przepisala,mozesz "meczyc"!!Po to mamy forum!! ml Odpowiedz Link
sorrowm Re: glosny brzusio:( 02.05.04, 22:33 Dzikeuje za wszystkie odp. Moze i ja pomoge komus na forum:) Zdrówka życze Odpowiedz Link
lucyna42 Re: glosny brzusio:( 03.05.04, 16:11 spróbuj Lexotan 3 mg. mnie pomagał ,bardzo uspokajał jelitka i nie uzależnia.Brałam go jak miałam potrzebę raz częściej raz rzadziej ,a teraz nie muszę bo na razie nie mam takiej potrzeby,czuję się w dalszym ciągu ok. czego i Wam wszystkim życzę.Lucyna Odpowiedz Link
sorrowm Re: glosny brzusio:( 03.05.04, 18:04 Czy ten Lexotan jest na recepte czy nie? i ile on kosztuje? Wlasnie muszem je jakos je uspokoic:( Odpowiedz Link
asia23bb Re: glosny brzusio:( 05.05.04, 15:02 Uwazaj na Lexotan, poniewaz uzaleznia i nie jest zbyt bezpiecznym lekiem - po przyjeciu wysokiej dawki nie powinno sie prowadzic samochodu przez ok 4-6 godzin. Poza tym 'Stosowanie benzodwuazepin i leków im podobnych może prowadzić do rozwoju uzależnienia fizycznego i psychicznego od tych leków. Ryzyko pojawienia się uzależnienia jest tym wyższe, im wyższa jest dawka i czas trwania kuracji; rośnie również u pacjentów , u których stwierdzono nadużywanie alkoholu, lub innych leków' www.roche.pl/pharma/lek.php?lid=23 Pzdr Odpowiedz Link
lucyna42 Re: glosny brzusio:( 04.05.04, 21:28 Lexotan jest na receptę,ale może go zapisać Tobie lekarz domowy,kosztuje ok.20 zł. 30 tabletek.Ja brałam po pół tabletki, jest Lexotan 3mg.i 6mg. mnie pomagał ten słabszy. Wskazania:między innnymi:czynnościowe zaburzenia przewodu pokarmowego,włącznie z objawami drażliwego jelita,colitis ulcerosa,bólami w nadbrzuszu,skurczami,wzdęciami i biegunkami;itp.Lucyna Odpowiedz Link
sorrowm Re: glosny brzusio:( 05.05.04, 16:17 Pójde do lekarza i on zadecyduje czy powinnam to brac czy nie ale wydaje mi sie ze to jest lek który w dużym stopniu może mi pomoć. Po rozpoznaniu ze jest to IBS lekarz przepisal mi kropelki uspakajające ale moje jelitka i tak sie odzywają:( Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link