Dodaj do ulubionych

glosny brzusio:(

02.05.04, 10:29
Mnie w tej chorobie najbardziej denerwuje moj glosny brzusio. Kiedy np ide
spac nie moge leżec na wznak bo od razu sie odzywa:( Czy Wy tez macie taki
problem? Jesli tak to co wtedy robicie?
Obserwuj wątek
    • kanoka Re: glosny brzusio:( 02.05.04, 10:47
      Witaj wśród nas.
      Na ten temat, już sie skarżyliśmy na tym forum
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13008&w=11251375
      ale chyba nie ma na to sposobu - nasze brzuszki sa niestety rozmowne ;(.
      Może pomocny byłby węgiel (Carbo medicinalis), ale to często skutkuje zaparciem
      i bólami.
      pozdrawiam
      knk
      • sorrowm Re: glosny brzusio:( 02.05.04, 14:32
        Troche mnie to zaskakuje ze tak wielu ludzi na to cierpi ale "ciesze sie" ze
        wkoncu wiem co mi dolega. W kazdym razie dziekuje za odp. Ja nie zauwazam kiedy
        jest gorzej jak cos zjem, u mnie to ma chyba wiekszy zwiazek ze stresem. Czy
        dobra dieta ma naprawde taki wpływ na to ze mozna sie czuc lepiej lub gorzej
        mająć IBS?
        • marialudwika Re: glosny brzusio:( 02.05.04, 16:50
          Wegiel pomaga to fakt,ale te "gorsze" nastepstwa sa malo przyjemne.MNie czesto
          pomaga espumisan lub po prostu krople zoladkowe..Pozdrawiam ZJD-owcow
          ml-tez na to "cierpiaca
        • kanoka Re: glosny brzusio:( 02.05.04, 17:02
          Jeżeli masz wątpliwości, czy i jakie jedzenie Ci szkodzi - zapisuj sobie, co
          jadłaś i czy miałaś jakieś objawy.
          ZJN=IBS, to i nasza codzienna dieta, która nam zaczęła szkodzić i nasza
          nieprawidłowa reakcja na stres. Dlatego w naszej chorobie pomaga zarówno dieta,
          jak wpływ na psychikę:hipnoza, autohipnoza,leki psychotropowe.
          O diecie poczytaj np. tutaj:
          ang. - mój ulubiony
          www.helpforibs.com/diet/how_to_eat.asppolski
          www.resmedica.pl/zdart10981.html
          knk

• kanoka Re: glosny brzusio:( 02.05.04, 17:04
            Ups, znowu mi się przykleiło, może teraz

www.helpforibs.com/diet/how_to_eat.asp

• sorrowm Re: glosny brzusio:( 02.05.04, 17:29
              Bede teraz uwazala co jem i co mi szkodzi. Ta choroba wiąze sie ze stresem i w
              sytuacjach nerwowych wszystko sie nasila(przynajmniej u mnie tak jest) wiec
              jakie są zalecane leki(uspakajające)przy IBS?
              • kanoka Re: glosny brzusio:( 02.05.04, 18:20
                Te, które naprawdę działają, to prawdziwe leki psychotropowe:(, zapisywane
                wyłącznie przez lekarza. Nie wiem, czy od tego należy zaczynać, bo wiadomo, ze
                nie są nieszkodliwe.
                Spróbuj może leków ziołowych: Neospasmina lub Pasispasmina, Nervosol, Deprim -
                spytaj w aptece, napewno cos Ci poradzą.Kup i wypróbuj, co na Ciebie zadziała.
                Jeżeli uważasz, że u Ciebie yo głównie psychika, to może dobry psycholog-
                psychoterapeuta, tylko skąd go wziąść?
                Pozdrawiam
                knk
                • sorrowm Re: glosny brzusio:( 02.05.04, 18:55
                  Mam przepisany od lekarza Milocardin ale on nie zawsze na mnie dziala. Biore
                  tez Valused. Nervosol i Deprim tez bralam. U mnie wlasnie glownie chodzi o
                  psychike:( ale nie poszlabym raczej z tym do psychologa. Jeśli ktos ma
                  przepisane leki uspakajające to prosze o podanie ich nazwy i dzialania. Z góry
                  dziekuje:) Wypróbuje chyba jeszcze inne leki. Pozdrawiam:)
                  • marialudwika Re: glosny brzusio:( 02.05.04, 19:08
                    Mam przepisany Oxazepam,ale bioro go sporadycznie bo boje sie uzaleznic,mimo,ze
                    jest to dawka tzw. dziecinna.
                    ml
                    • marialudwika Re: glosny brzusio:( 02.05.04, 19:15
                      Masz racje Kn,trzeba prowadzic tzw. dziennik odzywiania z opisami reakcji na
                      posilki.Najbardziej frustrujace przy ZJW jest ,ze raz cos szkodzi,potem nie
                      szkodzi i odwrotnie,uff!!!
                      ml
                      • sorrowm Re: glosny brzusio:( 02.05.04, 19:20
                        ML a kto ci przepisal ten lek psycholog czy inny specjalista? Czy chodzisz do
                        lekarza regularnie w zwiazku z IBS? ale ja Was wszystkich mecze dzisiaj:)
                        • marialudwika Re: glosny brzusio:( 02.05.04, 20:48
                          Domowa mi przepisala,mozesz "meczyc"!!Po to mamy forum!!
                          ml
                          • sorrowm Re: glosny brzusio:( 02.05.04, 22:33
                            Dzikeuje za wszystkie odp. Moze i ja pomoge komus na forum:) Zdrówka życze
    • lucyna42 Re: glosny brzusio:( 03.05.04, 16:11
      spróbuj Lexotan 3 mg. mnie pomagał ,bardzo uspokajał jelitka i nie
      uzależnia.Brałam go jak miałam potrzebę raz częściej raz rzadziej ,a teraz nie
      muszę bo na razie nie mam takiej potrzeby,czuję się w dalszym ciągu ok. czego i
      Wam wszystkim życzę.Lucyna
      • sorrowm Re: glosny brzusio:( 03.05.04, 18:04
        Czy ten Lexotan jest na recepte czy nie? i ile on kosztuje? Wlasnie muszem je
        jakos je uspokoic:(
        • asia23bb Re: glosny brzusio:( 05.05.04, 15:02
          Uwazaj na Lexotan, poniewaz uzaleznia i nie jest zbyt bezpiecznym lekiem - po
          przyjeciu wysokiej dawki nie powinno sie prowadzic samochodu przez ok 4-6
          godzin. Poza tym 'Stosowanie benzodwuazepin i leków im podobnych może prowadzić
          do rozwoju uzależnienia fizycznego i psychicznego od tych leków. Ryzyko
          pojawienia się uzależnienia jest tym wyższe, im wyższa jest dawka i czas
          trwania kuracji; rośnie również u pacjentów , u których stwierdzono nadużywanie
          alkoholu, lub innych leków' www.roche.pl/pharma/lek.php?lid=23

Pzdr
    • lucyna42 Re: glosny brzusio:( 04.05.04, 21:28
      Lexotan jest na receptę,ale może go zapisać Tobie lekarz domowy,kosztuje ok.20
      zł. 30 tabletek.Ja brałam po pół tabletki, jest Lexotan 3mg.i 6mg. mnie
      pomagał ten słabszy.
      Wskazania:między innnymi:czynnościowe zaburzenia przewodu pokarmowego,włącznie
      z objawami drażliwego jelita,colitis ulcerosa,bólami w
      nadbrzuszu,skurczami,wzdęciami i biegunkami;itp.Lucyna
      • sorrowm Re: glosny brzusio:( 05.05.04, 16:17
        Pójde do lekarza i on zadecyduje czy powinnam to brac czy nie ale wydaje mi sie
        ze to jest lek który w dużym stopniu może mi pomoć. Po rozpoznaniu ze jest to
        IBS lekarz przepisal mi kropelki uspakajające ale moje jelitka i tak sie
        odzywają:(
        Serdecznie pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka