Dodaj do ulubionych

Ciąża a ibs

05.12.11, 09:49
Witam wszytkich
Drogie kobietki, jestem ciekawa jak znosiłyście ciążę jednocześnie mając naszą dolegliwość.
Podobnież zmiany hormonalne też wpływają na dolegliwości ze strony ibs.
Byłabym wdzięczna za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • ingalill23 Re: Ciąża a ibs 08.12.11, 11:44
      Ja slyszalam ze ciaza podobno leczy IBS, to znaczy ze podczas ciazy nie masz objawow bo dzialaja hormony i wszystko reguluja., Jak jest po ciazy to nie wiem, nie wiem tez czy to co slyszalam jest prawda...
      • niobe25 Re: Ciąża a ibs 09.12.11, 10:51
        A ja słyszałam, że tak jest ale w biegunkowej. Na razie w ciązy jestem nie jestem i w sumie najblizszym czasie tez nie zamierzam zachodzic ale kiedys bys chciala już:).
        Wiadomo ze plod daje chyba nacisk na jelita a czasami zdrowe ciezarane maja kolki.
    • werooo Re: Ciąża a ibs 09.12.11, 22:43
      w obu ciążach miałam minimalne dolegliwości. U mnie przyczyną jest tylko stres chyba, w ciązy wiedziałam, że leku nie wezmę żadnego i jakoś dałam radę. Nie wiem czy to potęga mojej podświadomości ;) czy cudowne działanie ciąży :)
      • gastrologija Re: Ciąża a ibs 21.02.12, 12:22
        Chyba coś w tym jest. Po tym, jak skonczyły się nudności w pierwszym trymestrze, przestały mi dokuczać flaki. Nawet osławiona zgaga nie dawała się bardzo we znaki, może kilka razy poczułam palenie w przełyku. Oczywiście, zamiast biegunek miałam zaparcia, ale z tym dało się żyć.

Hormony, wzrost ciśnienia w jamie brzusznej - nie ma miejsca dla gazów, które powodują sensacje w naszym przypadku (taką teorię usłyszałam od lekarza, ktory wykonywał u mnie badanie). A ciążę miałam trudną, dużo lęku o dziecko, lądowałam w szpitalu na podtrzymaniu - więc stresory działały na maxa. Cholera, dziwne.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka