niobe25 05.12.11, 09:49 Witam wszytkich Drogie kobietki, jestem ciekawa jak znosiłyście ciążę jednocześnie mając naszą dolegliwość. Podobnież zmiany hormonalne też wpływają na dolegliwości ze strony ibs. Byłabym wdzięczna za odpowiedź. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ingalill23 Re: Ciąża a ibs 08.12.11, 11:44 Ja slyszalam ze ciaza podobno leczy IBS, to znaczy ze podczas ciazy nie masz objawow bo dzialaja hormony i wszystko reguluja., Jak jest po ciazy to nie wiem, nie wiem tez czy to co slyszalam jest prawda... Odpowiedz Link
niobe25 Re: Ciąża a ibs 09.12.11, 10:51 A ja słyszałam, że tak jest ale w biegunkowej. Na razie w ciązy jestem nie jestem i w sumie najblizszym czasie tez nie zamierzam zachodzic ale kiedys bys chciala już:). Wiadomo ze plod daje chyba nacisk na jelita a czasami zdrowe ciezarane maja kolki. Odpowiedz Link
werooo Re: Ciąża a ibs 09.12.11, 22:43 w obu ciążach miałam minimalne dolegliwości. U mnie przyczyną jest tylko stres chyba, w ciązy wiedziałam, że leku nie wezmę żadnego i jakoś dałam radę. Nie wiem czy to potęga mojej podświadomości ;) czy cudowne działanie ciąży :) Odpowiedz Link
gastrologija Re: Ciąża a ibs 21.02.12, 12:22 Chyba coś w tym jest. Po tym, jak skonczyły się nudności w pierwszym trymestrze, przestały mi dokuczać flaki. Nawet osławiona zgaga nie dawała się bardzo we znaki, może kilka razy poczułam palenie w przełyku. Oczywiście, zamiast biegunek miałam zaparcia, ale z tym dało się żyć. Hormony, wzrost ciśnienia w jamie brzusznej - nie ma miejsca dla gazów, które powodują sensacje w naszym przypadku (taką teorię usłyszałam od lekarza, ktory wykonywał u mnie badanie). A ciążę miałam trudną, dużo lęku o dziecko, lądowałam w szpitalu na podtrzymaniu - więc stresory działały na maxa. Cholera, dziwne. Odpowiedz Link