Dodaj do ulubionych

witam i odrazu z prosba

22.06.06, 21:44
Pozdrawiam Wszystkich
i mam pytanie, lekarz stwierdzil tylko na podstawie wywiadu zespol jelita
nadwrazliwego, dostalam lek, ale jak narazie niewiele mi pomaga :( Mam
straszne bole, szczegolnie z prawej strony, taki ostry, klujacy. Miesiac temu
tez tak bylo, ale po okolo tygodniu przeszlo. I teraz znowu tak jest. Czy
ktos z Was ma tak? albo mial? i co Wam pomoglo?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • paszczak44 Re: witam i odrazu z prosba 22.06.06, 21:52
      Ten lekarz to kretyn; nie ma prawa postawić diagnozy o ZJN bez wykluczenia
      chorób organicznych i skierowania cię na badania.
      • kaja3004 Re: witam i odrazu z prosba 23.06.06, 09:27
        Zgadzam się z paszczakiem. Jeśli masz wyłącznie bóle, a nie towarzyszą temu
        problemy z wypróżnianiem (biegunki, zaparcia) i inne objawy typowe dla IBS, to
        może być choroba organiczna.
      • enterol250 Re: witam i odrazu z prosba 23.06.06, 09:28
        paszczak, sie nie nerwuj, bo taka jest rzeczywistosc - o ile pacjent nie mdleje
        lub nie ma biegunki takiej ze s.. dalej niz widzi, to lekarz diagnozuje ibs na
        podstawie wlasnego widzimisie. to i tak lepsze niz wyslanie takiego delikwenta
        do psychiatry (znam z autopsji).

do gabi105 - wymus na lekarzu badz zrob prywatnie gastroskopie oraz posiew kalu
        na bakterie i grzyby. co do bolu sa rozne sposoby, a zaden naprawde skuteczny
        (hehe), mozna probowac rozkurczajacych (no-spa, duspatalin), ja biore teraz lek
        zawierajacy hioscyne (nie podaje nazwy zeby nie robic kryptoreklamy) - w miate
        skuteczny przy bolach spastycznych.

pozdro,
        ent.
        • paszczak44 Re: witam i odrazu z prosba 23.06.06, 12:35
          Kto się nerwuje, ja?

A koleżanka powinna zrobić jeszcze z podstawowych badań: USG jamy brzusznej,
          posiew ogólny kału, badanie krwi na czynność wątroby i trzustki, badania na
          lamblie. Oraz skonsultować się z dobrym lekarzem, bo taki ból dotyczyć np. wątroby.
          • gabi105 Re: dziekuje Wszystkim 23.06.06, 16:31
            hejka
            dzieki za odpowiedzi.
            Za 2 tygodnie bede w Polsce wiec wybiore sie do lekarza i porobie badania. Mam
            nadzieje, ze trafie na dobrego lekarza. Tutaj juz bym nie zdazyla, pewnie,
            zebym poszla znowu to zlecilby mi badania. Mam nadzieje, ze ten bol odpusci,
            dzis jakby troche lepiej. Z objawow oprocz bolu w dole brzucha, mam
            przelewanie, burczenia, a odnosnie wyprozniania tez mam problemy, tylko
            bardziej zaparciowe, dosc czesto mam parcie, ale nic z tego nie wychodzi.
            Jednak najwiekszym moim problemem jest bol.
            Ale dzieki bardzo za te informacje.
            Powiedzcie mi, do jakiego lekarza powinnam sie udac, pojde odrazu prywatnie, bo
            nie mam tam ubezpieczenia, czy do ogolnego, czy gastrologa.
            Ciesze sie, ze istnieje takie forum, pozdrawiam
            • enterol250 Re: dziekuje Wszystkim 24.06.06, 10:54
              gabi, jesli chcesz isc prywatnie do uderzaj od razu do gastrologa (najlepiej
              GASTROENTEROLOGA - TO SA DWIE SPECJALIZACJE) i nie wspominaj o zadnym ibsie -
              mow tylko o objawach, zeby konowala nie zasygerowac :D

trzymaj sie,
              ent.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka