Dodaj do ulubionych

liceum zaoczne dla mlodej matki

18.12.15, 14:27
dzien dobry. chcialam panstwa o cos spytac. moja corka przerwala nauke w klasie maturalnej z powodu ciazy. teraz ja juz jestem babcia, a ona matka. ma nasze pelne wsparcie, ale chcialabym, zeby chociaz zdala mature. skonczyla juz 18 lat wiec do zwyklego liceum juz nie wroci raczej. chcialabym zapytac jakie ma teraz mozliwosci nauki i zdania matury. Czy liceum zaoczne musi zaczac od poczatku 3 klasy, od września? czy takie liceum w ogole przygotowuje do matury? ile kosztuje? bede wdzieczna za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • tortellini75 Re: liceum zaoczne dla mlodej matki 21.12.15, 11:22
      ale twoja corka z tego co rozumiem chodzila do normalnego liceum tak? to jest przygotowana do matury, ten ostatni rok to i tak w sumie samodzielna nauka przede wszystkim. jak to formalnie zalatwic, nie wiem niestety.
    • lod.krakow Re: liceum zaoczne dla mlodej matki 22.12.15, 14:59
      Córka matury niestety w tym roku nie napisze, ponieważ deklarację maturalną trzeba było złożyć do 30 września i musiałaby od września chodzić na semestr piąty. Jeżeli chodzi o zdanie matury ? oczywiście jest to możliwe, ale szkoła zaoczna w znacznie większym stopniu wymaga samodzielnej pracy ucznia ? zajęcia odbywają się w trybie weekendowym i siłą rzeczy nie można poświęcić na realizację programu tyle czasu co w ?zwykłym? liceum. Koszty nie są szczególnie wysokie ? różnią się w zależności od szkoły, u nas jest to 100 zł miesięcznie. Jak wybrać szkołę dla dorosłych możesz poczytać tutaj:www.lod.krakow.pl/jak-wybrac-dobra-szkole-dla-doroslych W razie pytań ? chętnie odpowiem.
    • miskaiks Re: liceum zaoczne dla mlodej matki 22.12.15, 23:47
      bardzo dziekuje. a czy jest jakas rekrutacja? jak wyglada przyjecie kogos do takiej szkoly?
    • lod.krakow Re: liceum zaoczne dla mlodej matki 23.12.15, 12:01
      Potrzebne są wszelkie dokumenty świadczące o ukończeniu szkoły niższego poziomu (w zależności od systemu edukacji, w jakim kończyło się szkołę ? w przypadku Pani córki zaświadczenie o ukończeniu gimnazjum). Jeżeli nie zaczynamy nauki od początku, należy przynieść także świadectwa ukończenia poprzednich klas i arkusze ocen (które czasami szkoły przesyłają między sobą). Do wyrobienia legitymacji szkolnej potrzebne będzie oczywiście także zdjęcie :)
    • wroclaw_sokrates Re: liceum zaoczne dla mlodej matki 13.04.16, 10:35
      Witam serdecznie, prowadzimy aktualnie szkołe dla dorosłych liceum ogólnokształcące. Zajęcia odbywają co co drugi weekend całkowicie bezpłatnie, bez egzaminów wstępnych. Jeśli ukończyła Pani szkołę zawodową to zapisujemy na 3 semestr czy li jest to druga klasa....maturę piszemy na 6 semestrze. Nauka trwa dwa lata :) Już niedługo rozpoczniemy projekt "Mamo, wróć do szkoły" Podaję link do naszej strony, zachęcamy do kontaktu sokrateswroclaw.wix.com/liceum
    • wachnikpp96 Re: liceum zaoczne dla mlodej matki 01.10.20, 17:24
      Można zdać maturę ucząc się w lo zaocznym i osiągnąć zadowalający wynik, sam tak zrobiłem, więc wiem, że da się. Polecam cosinusa ze szkół, bo tam dodatkowo jest to darmowe i na pewno da się wejść na wyższe semestry, od tego w którym przerwało się naukę starczy przynieść świadectwo
      • kryst15 Re: liceum zaoczne dla mlodej matki 06.10.20, 16:29
        Ja również skończyłem LO w Cosiunsie, w tym roku zawałem maturę, odważyłem się na rozszerzony polski i matematykę. Poszło lepiej niż sądziłem, złożyłem dokumenty na studia i dostałem się na administrację na UZ
        • malgoniew Re: liceum zaoczne dla mlodej matki 08.10.20, 10:16
          Co do opinii na temat LO w Cosinusie, to zgadzam się z tobą. Skończyłam je i jestem zadowolona. Maturę zdałam bez poprawek.
    • zwierznikoli Re: liceum zaoczne dla mlodej matki 06.10.20, 09:10
      Nie ma problemu z podjęciem nauki w takiej sytuacji. Chodzę do Cosinusa, do Liceum zaocznego dla dorosłych i uczy się ze mną dziewczyna, która jest w podobnej sytuacji. Przerwała naukę po pierwszej klasie. W Cosinusie uznali jej ten rok i zaczęła od drugiej klasy.
    • klaudiawolfram Re: liceum zaoczne dla mlodej matki 19.10.20, 12:34
      Byłam w nieco podobnej sytuacji. Miałam długą przerwę w nauce i po latach postanowiłam dokończyć szkołe. Zrobiłam to w Cosinusie. Miałam niecałe dwa lata nauki w szkole dziennej, więc musiałam zacząć od drugiej klasy, czyli trzeciego semestru. Ale wszystko poszło bez problemu. Trzeba mieć tylko świadectwo. No a potem trzeba było się uczyć :-), ale opłacało się. Zdałam maturę. A teraz robię tam drugi kierunek w szkole policealnej. Szkoła uczy bezpłatnie.
    • sylwia876 Re: liceum zaoczne dla mlodej matki 15.12.20, 15:50
      Najlepsze liceum zaoczne to Cosinus :) Szkoła wspiera uczniów, którzy znajdują się w różnych sytuacjach życiowych, pozwala zaliczać sprawdziany z opóźnieniem i wydłuża czas na złożenie prac. Polecam takie rozwiązanie każdemu, kto chce się kształcić, ale nie ma czasu żeby w 100% skupić się na nauce.
    • ag.miszczynska Re: liceum zaoczne dla mlodej matki 27.01.21, 21:23
      Polecam w cosinusie LO. Zajęcia w weekendy i bezpłatnie.
    • tytusek67689 Re: liceum zaoczne dla mlodej matki 15.02.21, 12:18
      COSINUS KOSZALIN -> www.cosinus.pl/koszalin
    • klaudiawolfram Re: liceum zaoczne dla mlodej matki 19.04.21, 09:46
      Ja chodzę do Cosinusa i bardzo sobie chwalę tę szkołę, zwłaszcza w czasie koronawirusa. Wszystkie zajęcia są w trybie on-line. Nauka nie koliduje przez to absolutnie z nauką. I jest bezpiecznie. Sądzę więc, że jeśli można spokojnie pracować ucząc się w Cosinusie, to bez problemu będzie można w tej szkole połączyć naukę z macierzyństwem.
    • aleksandra.kowalska123 Re: liceum zaoczne dla mlodej matki 04.01.22, 14:56
      Ja jestem po LO w Cosinusie w Skierniewicach. Przeszłam z dziennego technikum, miałam zaliczone, zaczynałam od 3 semestru. Naukę zaczynałam od końca lutego, bo w szkołach dla dorosłych są właśnie 2 nabory, zimowy i wiosenny o ile dobrze pamiętam te nazwy. Maturę zdałam bardzo dobrze, dopiero tam bez problemu docierało do mnie to co nauczyciel miał do przekazania, umieli przekazać tą wiedze w czytelny dla mnie sposób, miałam super grupę (mieszaną wiekowo, ja miałam 18 lat, najstarsza osoba 58) ale naprawdę super sie to sprawdzało. Z większością osób mam kontakt do chwili obecnej. Zmiana szkoły na to liceum to w moim przypadku strzał w dziesiątkę.. nic nie musiałam płacić, bo nauka tam jest całkowicie bezpłatna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka