Dodaj do ulubionych

Powrót do pracy

28.01.07, 17:41
Cześć. We wrześniu urodziłam synka , za tydzień wracam do pracy.Mały zostaje
z nianią. Poradźcie jak poradzić sobie z poczuciem winy i strachem , że
małemu stanie się coś złego.
Obserwuj wątek
    • hanunia2 Re: Powrót do pracy 28.01.07, 20:02

Witaj trzeba myśleć pozytywnie i nie umartwiać się na zapas. Twojemu synkowi
      napewno będzie dobrze. Pozdrawiam
    • linda6 Re: Powrót do pracy 31.01.07, 14:34
      Nie zamartwiaj się, postaraj się zadzwonić w czasie pracy do niani, podpytać co
      porabiają, jak im mija dzień. Rano przed wyjściem koniecznie żegnaj się z
      Maleństwem, nawet jeśli musisz je obudzić. Wracaj uśmiechnięta i nie rzucaj się
      od razu na Dziecko:)
      Powodzenia, nie będzie tak żle:)
    • agamamaani Re: Powrót do pracy 14.02.07, 17:32
      hej hej.. ja też urodziłam podobnie jak ty (30 sierpnia) i 1szego lutego wracam
      do pracy.. teraz posiedziałam z młodym dłuzej bo pól roku.. po urodzeniu córki
      wróciłam do pracy po 3,5 miesiąca .. da sie.. wszystko trzeba sobie
      zroganizowac/ a poczucie winy.. odpuść sobie.. jeżeli masz dobrą opiekę dla
      dziecka zapewnioną ( mozęsz przeciez jeden cały dzień spędzić z nianią i
      dzieckiem obserwując jak się zajmuje maleństwem) to .. wyluzuj :D
    • kaja3004 Re: Powrót do pracy 15.02.07, 09:38
      Gdy ponad rok temu wróciłam do pracy i zostawiłam mojego rocznego malucha z
      nianią, równiez miałam poczucie winy i ciągle bałam się, że coś mu się stanie,
      gdy mnie przy nim nie będzie. W miarę upływu czasu było coraz lepiej, a teraz
      gdy widzę jak dobrze mu z nianią, nie mam już żadnych wyrzutów sumienia.

Początki są zawsze najtrudniejsze, ale jeśli niania jest osobą kompetentną i
      godną zaufania, to nie powinnaś się zamartwiać.
    • demonsbaby Re: Powrót do pracy 15.02.07, 12:53
      Do pracy wróciłam po macierzyńskim. Przeżywam to do tej pory. Na dzień obecny -
      opiekę nad moim synkiem sprawuje mąż. Jednak jest mi przykro, że widze małego
      rano i wracam, kiedy juz marudzi "do cyca" i idzie spać. Wynagradzam sobie
      stracony tydzień roboczy w weekendy. Rozwój i nowe postępy oglądam na zdjęciach
      i filmach. CIęzko mi tym bardziej, że mój synuś trafi pod opiekę niani w
      przyszłym tygodniu, a dopiero skończył pół roczku. Na samą myśl, że nie będzie
      przy nim chociaz taty chcę wyć. Niestety nei ma rady. Nie mogę sobie pozwolić
      na wychowawczy. Jest mi strasznie przykro i mam poczucie winy, ale zdaje się,
      że ta pępowina, którą i tak kiedyś trzeba odciąć bardziej wiąże mnie do
      maluszka niż odwrotnie. Skoro nie ma rady - to niestety trzeba wszystko przyjąć
      jak jest i wierzyć, że będzie dobrze.
    • marta2424 Re: Powrót do pracy 16.02.07, 13:00
      Ciężka sprawa, ale myślę że każda z nas przez to przechodzi...nie powinnaś się
      jednak zadręczać jeśli w pełni ufasz swojej niani... Ja martwiałam się pomimo że
      dziecko zostawiałam z dobrą koleżanką, także domyślam się co teraz czujesz...
      Myślę że dobrym pomysłem jest zakup mini kamerki ukrytej w zabawce, moi znajomi
      tak zrobili. Obserwowali w pracy co dzieje się w mieszkaniu i byli dużo, dużo
      spokojniejsi widząc że niania bardzo dobrze zajmuje się ich pociechą.
      • natkare Re: Powrót do pracy 16.02.07, 16:22
        Witajcie:)
        Mnie też niedługo , bo już we wrześniu czeka powrót do pracy.
        Miałam długą przerwę bo ponad czteroletnią(licząc ze zwolnieniami ciążowymi).
        W tym czasie urodziłam dwoje dzieci, z różnicą 18 mc.
        W tym rokub we wrześniu mój Maciuś idzie do drugiej klasy, Dominisia do 4-
        latków a najmłodszy 2,5 letni Mikołajek do grupy 3-latków.
        Teraz staram się jak najlepiej ten pozostający mi czas wykorzystać.
        Postanowiłam nie wracać na cały etat tylko 3/4, będzie to w przeliczeniu ok.10
        dyżurów 12 godzinnych w miesiąu.
        Pozdrawiam wszystkie pracujące mamusie:)
        Mama Maćka 1999, Dominisi 2003 I M ikołajka 2005

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka