Dodaj do ulubionych

Pytanie odnośnie ząbków

10.08.11, 21:52
Witam. Pytanie zwracam głównie do rodziców dzieci z obustronnym rozszczepem wargi i podniebieania, otóż bardzo chciałabym wiedzieć jak wyglądają u waszych dzieciaczków ząbki u góry. Mój mały ma już 1, 2, 3, 4 czekamy nadal na 5, i wygląda to następująco jedynki są w miarę równo ale wchodzą na dolne, dwójka z jednej strony jest na szparze rozsczepowej a z drugiej za nią trójki i czwórki wchodzą tak jakby wgłąb są tak pod łukosem idąc w górę (nie umiem dokładnie tego opisać). Proszę o opisanie u was ząbków czy sytuacja wygląda podobnie i kiedy zaczeliście leczenie ortodontyczne.
Obserwuj wątek
    • kryspinek-7 Re: Pytanie odnośnie ząbków 11.08.11, 12:12
      Witaj!
      Mój synek ma wszystkie ząbki (jest po obustronnym rozszczepie wargi i podniebienia).
      Jedynie 1 i 2 urosły nieco pod ukosem (ku podniebieniu), i są bardzo kruche. Wszystkie pozostałe wyrosły proste i ładne.
      Jeśli chodzi o leczenie to jesteśmy pod stałą kontrolą u ortodonty i zwykłych stomatologów od ponad 2 lat (synek ma 3 latka), i prawdopodobnie już w tym miesiącu będziemy przymierzać się do aparatu.
      Pozdrawiam
      • justyna_24 Re: Pytanie odnośnie ząbków 11.08.11, 13:27
        Mam pytanie a czy jesteście już po przeszczepie czy przed i czy wasze dziecko jak się uśmiecha to widać mu wszystkie zęby. Mój synek ma dopiero 17 miesięcy ale jak się śmieje to widać mu praktycznie tylko jedynki bardzo mnie to zastanawia czy po przeszczepie reszta zębów też będzie widoczna.
        • kryspinek-7 Re: Pytanie odnośnie ząbków 11.08.11, 21:58
          Jesteśmy po przeszczepie jednej strony.
          U nas z uśmiechem jest podobnie, tak mi się przynajmniej wydaje, że jest to spowodowane tym, że warga jest za bardzo zrośnięta z dziąsełkiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka