tylkoty0 27.10.11, 13:17 Witam! Czy jest możliwość przeoczenia płynu w uszach u małego dziecka? co się stanie jeśli będzie nieleczony zalegał kilka lat w uszkach? bo rodzic moze nie wiedzieć, że on tam jest Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edytas-1 Re: pyt.opłyn w uszach 27.10.11, 13:32 Hej! Jeżeli maluch będzie miał płyn w uszkach to nie ma możliwości tego przeoczyć, bo poprostu przestaje słyszeć( tak było z moim małym). Po 3 mies od zdiagnozowania robiliśmy drenaż bo bił się po głowie samochodami i nie słyszał szeleszczenia reklamówki za sobą. Od zamknięcia rozszczepu do zabiegu minęło 5 mies i mały miał juz galaretowaty płyn więc ciesze sie że szybko miał zabieg bo co by było dalej... Napewno zauważsz zmiany a wtedy szybciutko do lekarza! Odpowiedz Link
senna.lawina Re: pyt.opłyn w uszach 27.10.11, 13:37 przeoczenia przez lekarza ? Tak, oczywiście, my do takiego pielgrzymowaliśmy swego czasu. Zalegający przez dłuższy czas płyn powoduję pogorszenie słuchu, aż do trwałego ubytku, zrosty, kieszonki i inne atrakcje wymagające plastyki błony bębenkowej. Odpowiedz Link
senna.lawina pisałam jednocześnie z poprzedniczką :) 27.10.11, 13:41 u nas za każdym razem ilość płynu była spektakularna, a pogorszenie słuchu - według moich obserwacji, w codziennym życiu - bardzo niewielkie, gdyby syn nie był dzieckiem rozszczepowym to nie wiem czy bym go nie przeoczyła. Odpowiedz Link
marysiarysia1 Re: pisałam jednocześnie z poprzedniczką :) 27.10.11, 21:15 Ja tez przeoczyłabym to, że mój syn ma płyn w uszach. W życiu codziennym nie zauważyłam pogarszającego się słuchu. Dopiero tympanometria i jeszcze jedno badanie potwierdziły, że płyn jest. Przez parę miesięcy próbowaliśmy leczyć płyn farmakologicznie. Jedno ucho udało się wyleczyć, natomiast w drugim płyn nadal jest -pojawiły sie już nawet niewielkie zrosty. Drenaż mamy wyznaczony na 5 listopada. Odpowiedz Link
gosiam25 Re: pisałam jednocześnie z poprzedniczką :) 28.10.11, 09:54 ja też przeoczyłam. W styczniu byłam u siebie z synkiem na tympanometrii i nie wyszła a dr powiedziała że ma zaczerwienione uszka kazała podawać coś na infekcje bo to może być początek jakiejś infekcji ! Później pojechałam do dr Radkowskiej i jeszcze raz mi kazała zrobić badanie - znowu nie wyszło. I tak dopiero na czerwiec trafiłam do Medincusa a tam znowu badanie nie wyszło i kamerka pokazała płyn w postaci galaretowatej i zrosty i tak już w październiku mieliśmy drenaż. I wiesz ufaj tu lekarzom. Niektóre mamy piszą że zauważyły że dziecko nie słyszy - u nas było wręcz przeciwnie. Ja uważam ze on nad wyraz słyszy - bo ja nie mogę nawet nic robić jak on śpi bo wystarczy małe stuknięcie bądź odkręcenie wody w kuchni gdzie do pokoju małego nie jest blisko i od razu się budzi. I tak było od początku jego narodzin. Tylko mowa mu się nie rozwija ale też ciekawe czy to nie wina rozszczepu. Zobaczymy jak teraz będzie z mową po drenażu, cieszę się że mamy już po za sobą kolejne operację. Odpowiedz Link
kasiulkawpk Re: 28.10.11, 10:46 u nas też wyszło przez badanie....bo w życiu codziennym syn słyszy, albo mi się wydaje:( podczas pierwszego drenażu pani doktor powiedział, że na żywo wyglądało gorzej niż podczas badania...wyciągnęła wszystko co tam było.... ale czeka nas powtórka z rozrywki :( Odpowiedz Link
kaskazuza Re: pyt.opłyn w uszach 01.11.11, 20:22 Płyn w uszach dośc długo nie daje wyraźnego niedosłuchu, więc jak najbardziej można go przegapić. Ja długo nie wiedziałam, że córka ma płyn w uszach. Odpowiedz Link
adarn Re: pyt.opłyn w uszach 04.11.11, 21:46 Mam pytanie do mam, których dzieci miały więcej niż jeden 1 raz dreny. Czy po 1 drenach zdecydowaliście się na stale? Czy wasze dzieci wyrosły z wysiekowaego zapalenia ucha? Jeśli tak to w jakim wieku. Odpowiedz Link
senna.lawina Re: pyt.opłyn w uszach 05.11.11, 08:12 Podobno ta możliwość wyrośnięcia pojawia się około 9 roku życia, ale nie dokładnie pamiętam, 14 idziemy na kontrolę drugich zwykłych to mogę zapytać. Po niepowodzeniu, a raczej krótkim powodzeniu ;) pierwszego drenażu trochę intreresowałam się stałymi drenami, ale laryngolog podkreślał, że decyzję o ich założeniu podejmuje chirurg. Znam z opisu natomiast panienkę z 1 stałym i jej mama z pewnością się odezwie. Miłej soboty :) Odpowiedz Link
ulunia_dominiczek Re: pyt.opłyn w uszach 05.11.11, 17:45 Trzeci raz mały ma plyn w uszkach tzn.tym razem w jednym.Raz miał drenaż,za drugim udało się wyleczyć,teraz mam znowu i o dziwo nie po stronie rozszczepu.Do stycznia jest na lekach,potem się okaże ( testujemy inupret ). Odpowiedz Link
adarn Re: pyt.opłyn w uszach 05.11.11, 18:37 Ula czy Imupret dajesz 3 razy dziennie po 10 kropel? Też udało mi się sprowadzić ale to na obkurczenie 3 migdała. Nie koniecznie rozwiąże problemy z uszkami. Odpowiedz Link
kaskazuza Re: pyt.opłyn w uszach 06.11.11, 20:21 Moja córka dwukrotnie miała zakładane dreny zwykłe zanim zapadła decyzja o założeniu drenów stałych. Do jednego ucha (w drugim był w tym czasie działający zwykły). Było to jakieś dwa lata temu. Od tego czasu w drugim uchu wypadł dren, pojawił się płyn i dostała kolejne skierowanie na drenaż. Zanim doczekaliśmy do terminu (nie była to sytuacja bardzo pilna) płyn się cofnął i od ponad roku nie ma wskazań do drenażu. Ma obecnie 9 lat i mam nadzieję, że pozostanie już tylko ten jeden stały dren w prawym uchu, a w lewym nic się nie zdarzy. Odpowiedz Link
ulunia_dominiczek Re: pyt.opłyn w uszach 07.11.11, 09:26 Hej. Podaje 2 razy po 15 kropli. Ja stosuje imupret już drugi raz. Za pierwszym razem udało się,plyn się cofnął. Nie jestem pewna czy akurat on pomógł,bo mały brał tez fixsonase,aerius,eurespal. Co u was?Ćwiczycie już R?Czy jest ?Dominik jest na etapie nauki Sz,bo ma lekkie seplenienie między zębowe. W czw.mamy wizytę u Dudkiewicz w sprawie noska,ponieważ ciągle jest zakatarzony i łapie wszystko,a chodzi do przedszkola.Dominik ma wyjątkowo krzywa przegrodę,aż tak,że zdrowa dziurka noska jest dużo węższa niż powinna.Myślałam,że na razie ominie nas kolejny problem,ale jednak nie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
adarn Re: pyt.opłyn w uszach 09.11.11, 20:17 Hej na "r" mamy jeszcze dużo czasu (do 6 roku) , w sumie to jest zawsze ostatnia głoska u dzieciaków. My walczymy z "t" dalej. Czysta "t" jest bardzo istotna przy wywoływaniu dalszych glosek. Niestety butelka hebermana daje rezultaty. Już nie mówi tylnojęzykowo ale zdarza jej się środkową częścią jezyka. Co niestety niewielu logopedów widzi. No ale ciągle do przodu choć czasem brak mi pomysłów jak nakłonić księżniczkę do ćwiczeń. Odpowiedz Link
strukale Re: pyt.opłyn w uszach 08.11.11, 00:44 Moja córka ma 3 lata, miała 1 dreny w 15 mies życia po 9 mies wypadły, 2 dreny 2,5 roku, teraz jeden wypadł i za miesiąc do jednego ucha ma mieć zakładany dren T w drugim siedzi piston, badanie BERA w normie ale lekarze mówią, że błona wygląda źle jest zapadnięta. Sama nie wiem czy to wszystko jest konieczne może jakaś farmakologia, czy wasze dzieci maja dren T? Odpowiedz Link
angelika.feculak Re: pyt.opłyn w uszach 08.11.11, 11:37 Płyn w uszkach łatwo przeoczyć gdyż dzieci w miare słyszą otoczenie,są jednak takie które nie słyszą rónież co się dzieje dookoła,lecz nie słyszą samych siebie dlatego mają spowolnioną mowe,dlatego tak ważne jest co jakiś czas powtórne badanie słuchu.... Odpowiedz Link