Dodaj do ulubionych

kilka pytan

16.06.08, 10:39
jak się rozpoznaje, że dziecko nosuje?
2. jakie logopedyczne cwiczenia wykonywaliscie
3.jak wasze dzieci po rozszczepie p.miękkiego mówią?
Obserwuj wątek
    • micra Re: kilka pytan 16.06.08, 11:59
      > jak się rozpoznaje, że dziecko nosuje?
      słychać, ew. można u foniatry/logopedy - nie wiem która specjalność - na takim
      aparacie przeznaczonym do tego właśnie celu zmierzyć nosowanie (przypuszczam, że
      ciśnienie powietrza w nosie).

> 2. jakie logopedyczne cwiczenia wykonywaliscie
      takie, które zlecała logopeda w przedszkolu i szkole.

> 3.jak wasze dzieci po rozszczepie p.miękkiego mówią?
      Bez nosowania.
    • marzena123marzena Re: kilka pytan 17.06.08, 08:22
      Jak nosuje, nie wiem moje dziecko tego nie robi.Mówi pięknie.No nie wymawia
      jeszcze niektórych trudniejszych głosek.Logopeda to konieczność i dostosuje
      ćwiczenia do konkretnego pacjenta. U nas było masowanie buzi wewnątrz i na
      zewnątrz, ćwiczenie języka poprzez kląskanie (jak robi konik?), wypychanie
      językiem policzków.Ćwiczenie buzi poprzez naprzemienne mówienie głosek a,u, lub
      i,e.Zwróć uwagę,że raz buzia szeroko się otwiera raz zamyka.Robić to przed
      lustrem. Teraz powtarza różne słowa, wierszyki itp. Ma 4 lata,duży rozszczep
      wszystkiego operowana przez prof. Dudkiewicz.
      • tylkoty0 marzenko 17.06.08, 10:27
        kiedy zaczeliscie robic te cwiczenia które wypisałas?
        • marzena123marzena Re: marzenko 17.06.08, 14:39
          Do logopedy zaczęłam chodzić jak mała miała chyba półtora roku. Najpierw
          masowanie.O pierwszym masowaniu mówiła pani prof. jak już buziak się zagoił po
          operacji. Stopniowo jak zaczęła córka współpracować dokładało się nowe
          zajęcia.Jeszcze duży nacisk był na naukę dmuchania.Zwracała uwagę logopeda,żeby
          mała nie dmuchała przez nos tylko buzią. To musi być zabawa nic na siłę! Mi za
          bardzo pediatra nie chciała dać skierowania do logopedy dla tak małego
          dziecka.Nie daj się zwieść to się należy, tylko znajdź dobrego logopedę.I
          cierpliwości, od razu córa nie mówiła tak ładnie.
      • tylkoty0 pyt- 17.06.08, 20:00
        czy to prawda ze im wiekszy rozszczep tym dziecko lepiej mówi (po operacji)
        czy jesli dziecko przed zabiegiem miało słuch o.k to czy moze sie po zabiegu
        zepsuc/?
        • marzena123marzena Re: pyt- 20.06.08, 07:16
          Większy rozszczep może powodować gorszą mowę (tak mi się wydaje) bo trudniej
          może być prawidłowo zespolić podniebienie.Dużo zależy jak dobrze chirurg naprawi
          buziaka. Co do słuchu, jeśli masz wątpliwości to poproś o skierowanie do poradni
          audiologicznej(lub jeśli tam byłaś zadzwoń i poproś o nową wizytę) i wtedy
          rozwieją się twoje wątpliwości. Na każdym etapie życia można wykryć niedosłuch
          (nie tylko u dzieci z rozszczepem).Czym prędzej się wykryje tym lepiej, bo można
          zastosować jakąś pomoc. U nas badania przesiewowe noworodków wyszły
          nieprawidłowo a w poradni audiologicznej było ok.Jedno badanie przed operacja a
          drugie po zamknięciu rozszczepu. Pani z poradni powiedziała sama,że mam przyjść
          jeszcze jak mała będzie po operacji.Moja mała po zamknięciu rozszczepu (2
          operacje z miesięczną przerwą)przestała się odzywać i tak było przez rok.Też
          myślałam,że coś stało się ze słuchem.Było ok. Wtedy zaczęliśmy przygodę z
          logopedą. Głowa do góry.Będzie dobrze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka