Dodaj do ulubionych

operacja podniebienia

03.10.03, 20:38
Napiszcie coś Rodzice o operacji podniebienia u Waszych dzieci. Jak czuło się
dziecko, po jakim czasie doszło do siebie, jak długo przyjmowało laki i co
jeat istotne po operacji. Myslę, że przyda się to także do poradnika. Dzięki.
Obserwuj wątek
    • mimarzena Re: operacja podniebienia 03.10.03, 21:30
      Moja córcia miała operację podniebienia twardego i miękkiego w wieku 5-ciu
      miesięcy. Operację przeprowadziła pani doc. Dudkiewicz z IMiDz w W-wie.
      Podniebienie jest b. ładne:))-tak twierdzą pediatrzy. Niestety po operacji nie
      było dobrze. Iza dostała krwotoku z nosa i całą noc się męczyła a z nią ja i
      cały dyżurny personel. Po kilku godzinach krwotok opanowano, ale powstały
      skrzepy. Dziecko nie mogło oddychać.Ja ją pilnowałam i jak przestawała
      oddychać-szturchałam i tak do rana. Potem wymiotowała kilka razy, nie chciała
      jeść. Cały czas dostawała leki przeciwbólowe. Na szczęście krwotok nie miał
      wpływu na podniebienie. Po dwóch dniach Iza doszła do siebie, zaczęła jeść i w
      5-tej dobie wypisano nas do domu.Teraz ma 3 lata i pięknie mówi. Jak ktos nie
      wie, to się nie domyśli, że miała rozszczep.
      • asia.mama.marcelego Re: operacja podniebienia 07.10.03, 11:28
        Ojej! Właśnie operacji podniebienia obawiałam sie najbardziej. I chyba mam
        czego!!!
        • mimarzena Re: operacja podniebienia 07.10.03, 13:29
          To co się Izuni przytrafiło nie jest regułą. Nam było ciężko, ale to nie
          znaczy że zawsze tak jest. I jeszcze jedno mi się przypomniało. Po operacji
          trzeba bardzo pilnować, żeby dziecko nie wkładało paluszków ani nic twardego
          do buzi.
          • asia.mama.marcelego Re: operacja podniebienia 08.10.03, 10:35
            Aby zabronić dziecku wkładania paluszków do buzi w wieku 5 miesięcy to trzeba
            byc chyba szamanem!! Wyobrazam sobie jak musiało byc Wam trudno. My mamy
            operację podniebienia kwiecień, maj, ale pewnie tez będzie źle - zresztą jak po
            operacji wargi.
            POZDRAWIAMY :)
            • mimarzena Re: operacja podniebienia 08.10.03, 22:09
              Wargi też musieliście na pewno pilnować, więc teraz powinno być łatwiej:))
              Chociaż inaczej. Nasza Iza przestawiła się z palców na szeroki, gruby gryzak,
              którego nie mogła sobie głęboko włożyć do buzi, a dziąsełka masował skutecznie.
      • iwona73 Re: operacja podniebienia 14.10.03, 11:09
        Przerazilam się. Mam Kubusia, który będzie operowany w styczniu lub lutym
        (podniebienie miękkie i twrde)i bardzo boję się, że może wdać się później jakaś
        infekcja, a co za tym idzie porobią się szczeliny w podniebieniu. Czy kładziono
        nacisk na ten problem w IMiDz? Mój synek będzie operowany po skończeniu 18
        miesięcy. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w karmieniu takiego bączka po
        operacji? Kiedy będzie mógł jeść coś bardziej konkretnego? Operacja będzie
        przeprowadzona w Katowicach i byłabym wdzięczna gdyby ktoś mógł się podzielić
        ze mną doświadczeniami związanymi z tą placówką ( z szczycia wargi jesteśmy
        bardzo zadowoleni).
        • mimarzena Re: operacja podniebienia 21.10.03, 17:49
          Nie chciałam nikogo przerazić, pisząc o operacji mojej córci. Myślę, że po
          prostu każde dziecko reaguje inaczej na narkozę. Moze być dobrze, może być nie
          za bardzo. Ważny jest spokój rodziców i zaufanie do lekarza.
          Pozdrawiam wszystkich.
    • kaskazuza Re: operacja podniebienia 15.10.03, 11:48
      Piszę jeszcze nie z własnego doświadczenia, ale z obserwacji dwójki dzieci ,
      które miały operacje podniebienia w czasie gdy Zuzka miała operację wargi.
      Oboje byli dwulatkami i po pierwszym dniu po operacji bawili sie i zachowywali
      właściwie normalnie. Tylko ten pierwszy dzień był taki bardzo byle jaki. Troche
      problemów nastręczało płukanie ust, bo po prostu nie umieli tego robić.
      Oczywiście mieli podawane środki przeciwbólowe itd.
      Pozdrawiam
      kaska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka