Dodaj do ulubionych

Nowa "Nowa Fantastyka"

IP: 81.210.23.* 05.05.03, 11:04
Kupiłem "Nową Fantastykę", otwieram, a tam... kolor (całe mnóstwo)!!!
Zupełnie nowy lay-out, ładny papier... Jeszcze jestem w szoku...
Tylko cena niestety trochę podskoczyła :-(
Druss
Obserwuj wątek
    • jolajola1 Re: Nowa 'Nowa Fantastyka' 05.05.03, 17:49
      a wydawcą już n ie jest Prószyński, teraz wydaje firma-córka Prószyńskiego

a papier rzeczywiści sliczniutki, miło sie czyta i druk łapek nie brudzi
    • bogumilka Papier lepszy ale zawartośc dalej mizerna, w sumie 05.05.03, 21:52
      sieczka na niskim poziomie.
      • Gość: Druss Re: Papier lepszy ale zawartośc dalej mizerna, w IP: 81.210.23.* 06.05.03, 09:36
        bogumilka napisała:

> sieczka na niskim poziomie.

A opowiadania Teda Chianga (HUGO), Bartka Świderskiego i galeria Bagińskiego
        to sieczka????? Niektórych trudno zadowolić. I tyle.
        Ukłony,
        Druss
        • vanin Re: Papier lepszy ale zawartośc dalej mizerna, w 06.05.03, 10:17
          Gość portalu: Druss napisał(a):

>
          > A opowiadania Teda Chianga (HUGO), Bartka Świderskiego i galeria Bagińskiego
          > to sieczka????? Niektórych trudno zadowolić. I tyle.
          > Ukłony,
          > Druss

Kolor kosztował nas jakieś 70 gr, o ile dobrze policzyłem, a nie wniósł nic
          ciekawego. Galeria z Bagińskim owszem ciekawa, ale Bagginsa pokazywali już w
          grudniu. Cyżby we wrześniu miał się pojawić znowu?
          Chianga przeczytałem już parę miesięcy temu i z przyjemnością do niego
          wróciłem, ale reszta jest dość mizerna (choć zaznaczam, że wszystkich opowiadań
          jeszcze nie przeczytałem) Nowe działy: co by było gdyby i nauka są pod względem
          zawartości baaardzo mizerne. Publicystyka się nie zmieniła. A szkoda. Od
          dłuższego już czasu jedynie Hołyński się broni.
          Wracając do opowiadań, zwłaszcza polskich. Bardzo podobało mi się to o pakcie z
          diabłem (nie pamiętam tytułu), ale szkoda że tylko jedna strona. Polskie
          opowiadania to IMHO raczej porażka. "Madagaskar" to nieporozumienie. Konia z
          rzędem temu, kto wskaże jakiś sens czy myśl, która przyświecała autorowi. No i
          Świderski. Facet powoli staje się etatowym wypełniaczem kolumn w NF. Czy
          rzeczywiście nie ma bardziej obiecujących autorów, którzy nie byliby krewnymi i
          znajomymi rednacza? Przykład konkurencji - Science Fiction, pokazuje że jednak
          dla chcącego nic trudnego. Na całe szczęście za kilka dni będzie nowy numer.
          • Gość: Druss nie przeginajmy... IP: 81.210.23.* 06.05.03, 10:43
            OK. Poniekąd masz rację, że zawartość (zwłaszcza publicystyka) pozostawia
            nieco do zyczenia. Nazywanie jednak całości "sieczką" to jednak spore
            nadużycie (zważywszy choćby na kilka ciekawych tekstów). Poza tym - nie
            wsyzscy mieli okazję przeczytać wcześniej "Hell Is the Absence of God"... :-)))
            Ukłony,
            Druss
            • vanin Re: nie przeginajmy... 06.05.03, 11:28
              Gość portalu: Druss napisał(a):

> OK. Poniekąd masz rację, że zawartość (zwłaszcza publicystyka) pozostawia
              > nieco do zyczenia. Nazywanie jednak całości "sieczką" to jednak spore
              > nadużycie (zważywszy choćby na kilka ciekawych tekstów)

Hmm ja nie stwierdziłem, że zawartość majowego numeru to sieczka. Faktem jest
              jednak, że od wielu miesięcy NF nie oferuje praktycznie niczego ciekawego,
              dlatego zrezygnowałem z prenumeraty a kupuję sobie okazyjne numery.

> Poza tym - nie
              > wsyzscy mieli okazję przeczytać wcześniej "Hell Is the Absence of God"... :-
              )))
              > Ukłony,
              > Druss

Fakt. Ja dorawłem legalną wersję elektroniczną po angielsku. Dla
              zainteresowanych www.fictionwise.com rozdaje czasami darmowe e-booki,
              zwłaszcza autorów nominowanych do Hugo i Nebuli.
              • Gość: Druss Re: nie przeginajmy... IP: 81.210.23.* 06.05.03, 13:07
                vanin napisał:
                > Hmm ja nie stwierdziłem, że zawartość majowego numeru to sieczka.

Zagapiłem się ździebko - to Twoja przedmówczyni... Sorry za gafę :-)

> Fakt. Ja dorawłem legalną wersję elektroniczną po angielsku. Dla
                > zainteresowanych www.fictionwise.com
                rozdaje czasami darmowe e-booki,
                > zwłaszcza autorów nominowanych do Hugo i Nebuli.

Wielkie dzieki za link - już sobie ściągnąłem Landisa :-)))
                Pozdr,
                Druss
    • Gość: fan? Re: Nowa 'Nowa Fantastyka' IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.03, 16:14
      jako wierny czytelnik "Fantastyki" a potem "Nowej Fantastyki" stwierdzam ze w
      koncu redakcja poczyniła jakies pozytywne kroki.Nie tylko nowy papier ale i
      jakosc opowiadań sie poprawiła (oczywiscie wg mojego skromnego zdania).Pismo
      trzyma poziom i zawsze znajdziw sie cos wartego przeczytania.Nawet chyba skusze
      sie na prenumeratę.
      p.s.
      I okładki trzymaja związek z treścia ,nie jak u konkurencyjnej(tez jestem jej
      wiernym czytelnikiem) SF,która potrafi dać na okładke bitwe gwiezdnych okretów
      a w srodku wszystkie opowiadania to pogranicze horroru i kryminału.
    • ignatz Re: Nowa 'Nowa Fantastyka' 07.05.03, 19:08
      Mój Boże, tamtego numeru nie mogłem się namacać, a ten to już w ogóle brak
      słów :-) Najpierw naciesze się papierem, kolorem, formą, potem przyjdzie czas
      na treść. Mała rzecz, a cieszy :-) Dziękuję Ci, Redakcjo!
    • Gość: mirekk Re: Nowa 'Nowa Fantastyka' IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.03, 23:58
      Niestety, upodobiła się do SFery - kolorowy chłam w miejsce dobrych tekstów?
      Nie, dziękuje... wolę Science Fiction.
      • ignatz Re: Nowa 'Nowa Fantastyka' 09.05.03, 09:37
        A widzisz, wejście koloru niekoniecznie oznacza spadek jakości - otóż po
        nasyceniu zmysłu dotyku poczytałem sobie (na razie jeno felietony i recenzje),
        że spadek poziomu nie nastąpił.
        • morgrist Re: Nowa 'Nowa Fantastyka' 09.05.03, 18:40
          Poziom ten co zawsze, A jednak mam take dziwne niczym być może nie uzasadnione
          odczucie, że jest gorzej.A wszystko przez ten papier, nienawidzę czytać tekstów
          literackich na ślizgim papierze , W ogóle ten kolor, atrakcyjna szata
          graficzna, przejrzysty układ itd , ja po prostu mam wstręt do takich rzeczy,
          • ignatz Re: Nowa 'Nowa Fantastyka' 09.05.03, 18:53
            Rozumiem. Po prostu kolrowe bajery nastrajaja CIę podejrzliwie - nie martw się,
            też tak mam, ale NF zaufałem. Niemniej mam już jedno "ale" - papier, choc miły
            w dotyku jak skóra młodego dziewczęcia, nie jest jednak tak samo mocny, w
            związku z czym już przy pierwszym złozeniu okładkami do wewnątrz, środkowy
            arkusz wyskoczył ze zszywaczy - papier bezpośrednio pod zszywaczem po prostu
            rozszedł się.
      • sir_fred Re: Nowa 'Nowa Fantastyka' 13.05.03, 10:47
        Może jestem minimalistą, ale na dobrą sprawę w NF wystarczyłaby mi kolorowa
        Galeria i tyle.
        Co do poziomu, to bywa różnie - z felietonistów tylko Sobota coś mądrego pisze,
        ale już chyba temat "idiotyzmu" powoli się kończy.

SF jest przyjemne, ale chyba szwankuje selekcja, bo drukują sporo banalnych
        tekstów, a dodatkowo puszczają je raczej bez redakcji ... Na szczęście są
        perełki w rodzaju Kosika czy Ziemiańskiego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka