Gość: kaska uk Re: ACCA to oszustwo !!! (brak pracy) IP: *.dsl.easynet.co.uk 06.12.10, 18:22 nie dziwi mnie to. praktycznie na calym swiecie ACCA jest uznawana i otwiera drzwi, ale nie w Polsce, bo tu niestety nadal bardziej liczy sie kogo znasz i jakie szerokie masz plecy a nie co potrafisz!!! ot nasza niezmienna polska rzeczywistosc :) Pozdtawiam z Wyspy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: ACCA to oszustwo !!! (brak pracy) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.11, 13:22 Jak chcesz ja dam Ci pracę - za 5,000 zł. - zainteresowany ? Jak się ma ambicje na 50,000 zł - to jeszcze trzeba się umieć sprzedaż! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etam Re: ACCA to oszustwo !!! (brak pracy) IP: *.acn.waw.pl 30.11.11, 00:04 Skończyć wszystkie egzaminy a stać się posiadaczem tytułu CCA to nie jest to samo. Trzeba po zdaniu egzaminów dopełnić kilka formalności, m.in. 3 letni staż i poświadczenie od szefa, że jest się w stanie sprostać pewnym wyzwaniom. Dopiero wtedy można używać tytułu po nazwisku. Na rynku pracy ceni się lepiej tych co maja już tytuł a mniej tych co ledwo zdali egzaminy. Na koniec dodam, że za posiadanie tytułu musisz płacić organizacji haracz w wysokości ponad 200 funtów szterlingów rocznie pod groźbą wykluczenia. Podobnie jest w innych organizacjach nadających tytuły jak CFA czy CIMA. ( Choć są też organizacje, w których nie trzeba płacić rocznej składki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamari Re: ACCA IP: *.110.127.3.static.crowley.pl 19.12.11, 12:59 Cześć, Miała mam pytanie nie mogę nigdzie na stronie ACCA znaleść czy jeśli chce otrzymać zwolnienie z pierwszych egzaminów to potrzebuje przedstawić tylko dyplom ukończenia studiów tłumaczony na język angielski czy również suplement? Ja co prawda dopiero zaczynam pracę w finansach ale znam co najmniej 3 firmy które dofinanowują kursy ACCA, a w tej w kórej sama pracuje niestety ich nie finansują ale przynajmniej wiedzą co to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nicole Re: ACCA IP: 80.50.79.* 02.08.12, 11:58 Z tego co wiem trzeba również dołożyć suplement dyplomu, przetłumaczony na j. angielski, a także skan dowód. Robiłam to kilka lat temu ale już dokładnie nie pamiętam. Ogólnie ACCA bardzo mi pomógł w pracy tz dlatego ze zaczelam kwalifikacje to dostałam ta prace:) Robie sobie spokojnie po 1 max 2 egzaminy i daje rade, firma mnie dofinansowywuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student ACCA - Cala prawda IP: 194.246.16.* 11.06.13, 16:23 NIe wiem czy zauwazyliscie ze ceny egzaminow rozna szybciej nic cena zlota a podobno toorganizacja majaca dac dostep do wiedzy ksiegowej, nie wiem czy wiecie ze zeby zobaczyc dlaczego nie zdaliscie egzaminu musicie zaplacic 50 GBP, nie wiem czy wiecie jak dwuznaczne zawsze sa pytania przy egzaminach "professional" przec co tak naprawde jest je ciezko zdac kiedy poczatkowe egzaminy to pestka- wszystko to poto aby dobrze zarobic, jestem studentem ACCA, jestem nawet przy koncowce ale rezygnuje, stracilem kawal zycie na teorie a nie praktyke jak to opisuje ACCA i jestem za bardzo sflustrowany podchwytliwymi, niezrozumialymi pytaniami gdzie byc moze napisz co od ciebie chce egzaminator a moze nie i zaplacisz kolejce 500PLN za egzamin. Oczywiscie szacun dla tych ktorzy zdali ale oni sami dobrze wiedza jak to wszystko dziala i pewnie sie ze mna zgodza ze tam nie chodzi o wiedze tylko o szczescie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Almost ACCA done Re: ACCA - Cala prawda IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 05.04.14, 18:06 Ja wlasnie koncze ACCA. Zostal mi ostatni egzamin. Nie oblalam zadnego, ale...nie mieszkam w Polsce. Mieszkam w UK i tutaj po prostu kazdy to robi. Nawet osoby ktore nigdy nie daly rady isc na studia daja rade zdawac ACCA egzaminy. Mysle, ze problem moze byc w znajomosci jezyka i roznicy pomiedzy tym co robisz na codzien a tym czego sie uczysz. Ja pracuje w UK jako ksiegowa i z mojego punktu widzenia te egzaminy nie sa trudne. Zeby zdac musisz miec smieszne 50%. Nie chodze na kursy, ale wszystkie egzaminy robilam w systemie self studying. Pracowalam jako ksiegowa w Polsce i wiem ze na poczatku mialam klopot z przestawieniem sie na UK myslenie. Normalnie studiujac zajmuje ci to 3 lata, wiec nie tak strasznie dlugo. I odkad jestem part qualified mniej wiecej raz w tygodniu dostaje oferty pracy od roznych head hunters wiec naprawde nie rozumiem rozgoryczenia. Moze w Polsce nie jest do rozpoznawalne przez firmy przecietnych Kowalskich ale na pewno jest uznawane przez firmy miedzynarodowe, notowane na gieldzie. Takie oferty tez dostaje, wiec wyglada na to ze w Warszawie nie powinno byc problemem znalezienie pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
grazy.na89 ACCA - Cala prawda 01.05.14, 10:58 Hello, czy mozesz mi podpowiedziec gdzie studiujesz i jakie szkoly polecasz w UK? interesuje mnie studiowanie on line. Bede wdzieczna za podpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ACCA IP: *.centertel.pl 16.06.13, 17:19 Kupię używane podręczniki do ACCA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ACCA IP: *.centertel.pl 16.06.13, 17:21 Kupię używane podręczniki do ACCA, mail: olka_9876@onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: not-yet-accountant Re: ACCA to oszustwo !!! (brak pracy) IP: *.toya.net.pl 07.03.12, 17:48 [/b]ACCA TO NIE JEST OSZUSTWO !!![/b] ACCA jest organizacją, która sprawdza twoje umiejętności oraz wiedzę teoretyczną z zakresu księgowości (bo tak naprawdę praktyczne umiejętności i tak sprawdza się w pracy). To, że nie dostałeś pracy jako rewident/księgowy to nie zależy od ACCA, to zależy od rynku i logicznie myśląc można powiedzieć, że lepiej jest jak tej pracy nie ma akurat w tej branży na daną chwilę niż żeby była zawsze i w dodatku jeszcze gwarantowana. Wówczas zaręczam ci, że z rynkiem byłoby coś co najmniej dziwnego i wcześniej czy później to czego nauczyła cie ACCA można byłoby zużyć ewentualnie jako podpałkę do grila. Bardzo łatwo jest zniszczyć reputację jednej z lepszych (jeśli nie najlepszej) organizacji finansowo-księgowej na świecie a o wiele trudniej jest tą reputację obronić i podtrzymać jej pozytywne znaczenie. Dlatego też uważam, że mimo, że ukończyłeś szereg egzaminów i wiem że są one ciężkie, powinieneś bronić ACCA i od czasu do czasu czytać lub powtarzać materiał, robić zadania itp. To się nazywa dążeniem do tzw. celu pomimo, że rynek usług finansowych bardzo się zmniejszył i to paradoksalnie przez te osoby, które naukę ACCA nie wzięły sobie faktycznie do serca i nie stosowały jej w praktyce. ACCA oferuje ci stosowanie się do pewnych zasad, których należy przestrzegać w prowadzeniu działalności gospodarczej jak i zwykłego domowego budżetu (nie mówiąc już o budżecie państwa). W sumie to tyle, więc sobie przemyśl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiaB Re: ACCA to oszustwo !!! (brak pracy) IP: *.toya.net.pl 01.11.12, 15:28 Witam! Skoro ACCA jest uznawanym dyplomem w UK, czy ktoś z osób zorientowanych może wie jaki jest ekwiwalent na Francję lub też frankofońskie kraje jak np. Szwajcaria, Belgia? Jakie są najbardziej uznawane certyfikaty, egzaminy z rachunkowości w tych regionach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksandra Re: ACCA to oszustwo !!! (brak pracy) IP: *.play-internet.pl 04.04.12, 20:59 Bardzo marnie platna prace za 3 tys zl brutto w jakims zalosnym centrum ksiegowym w Polsce mozna znalezc bez kwalifikacji ACCA. Oni tam udaja, ze nie widza, ze robisz dyplom. Ale sprobuj dostac naprawde dobrze platna prace. Wtedy wszyscy z ACCA Cie przebija. Mnie interesuje praca za min 8 tys zl brutto. Nawet za 5 tys zl n ie chce mi sie pracowac. W EU bez ACCA mozesz wogole nie znalezc pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cimaisbetter Re: ACCA to oszustwo !!! (brak pracy) IP: *.play-internet.pl 20.09.12, 10:39 ...nie dziwie sie ze nikt ci nie chce dac pracy..przeczytaj sobie to głuptasie .......Młodzi profesjonaliści ukierunkowani na rozwój kariery w finansach i rachunkowości moją do wyboru wiele certyfikatów i tytułów zawodowych, o które mogą się ubiegać. Przyznawane są przez różne instytucje, a ich uzyskanie daje specyficzne uprawnienia. Za najbardziej prestiżowe i umożliwiające najbardziej dynamiczny rozwój uchodzą tytuł biegłego rewidenta, przyznawany przez Krajową Izbę Biegłych Rewidentów, oraz brytyjski ACCA (The Association of Chartered Certified Accountants). Jednak, zgodnie z polskim prawem, tylko ten pierwszy uprawnia do wydawania opinii o sprawozdaniach finansowych na terenie Rzeczypospolitej Polskiej. Daje więc niezbędne kwalifikacje dla osób prowadzących własną działalność, a także specjalistów i ekspertów w podmiotach uprawnionych do badania sprawozdań finansowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ACCA to oszustwo !!! (brak pracy) IP: *.as13285.net 17.01.13, 15:51 To sa pewne wybory, ktore nie do konca maja przelozenie na zycie. Pracuje za granica i skonczylam aat , opecnie robie acca. Zgadzam sie ze jest to rozpoznawalne i doceniane za granica, ale nie kazdy chce zyc i mieszkac za granicami kraju. Ja chce niedlugo wrocic. Nie jest latwo, system jest inny i trudno sie przyzwyczaic ponownie. Znajoma ktora pracowala za granica wrocila do kraju po wielu latach. Powiedziala mi jedno ze dyplomem acca w polsce bede sie moga pochwalic za 10 lat i to sie zgadza. Nasz system nadal jest gdzies w polu, nadal nie chcemy zaakceptowac to co zachodnie, nadal chcemy udowodnic ze jestesmy lepsi. Mysle ze w wielu kwestiach jestesmy ale o wielu sprawach nie mamy pojecia. Wszystko musimy kompliowac. Nie rozzumiem tego. I pamietajcie praca to nie wszystko-nie warto dla samej pracy zmieniac kraj. to jest tylko moja opinia ale oparta na 7 latach doswiadczenia za granica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: accamember Re: ACCA to oszustwo !!! (brak pracy) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.13, 12:00 ACCA jest bardzo dobrze rozpoznawalne wśród pracodawców!!! Sam mam ten certyfikat i będąc na rozmowie kwalifikacyjnej powiedziawszy, że jestem członkiem ACCA więcej pytań nie było na temat kompetencji czy znajomości tematu finansów - pracę dostałem ale muszę powiedzieć, że była to firma z kapitałem zagranicznym. Z tego co wiem to również w wielu spółkach z kapitałem polskim również rozpoznawalny jest ten certyfikat, kraj jednak się zmienia i idziemy w kierunku standardów jakie obowiązują w bardziej rozwiniętych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: ACCA to oszustwo !!! (brak pracy) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.13, 16:32 tak jak kiedyś MBA, kosztuje majątek i tak naprawdę nie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: accamember Re: ACCA to oszustwo !!! (brak pracy) IP: *.stansat.pl 04.04.13, 21:16 Sorry, ale jak ktoś jest debilem to ani ACCA, ani CIMA czy BIEGŁY, ani żadne MBA mu nie pomogą a raczej znajdą za niego pracy... Firmy szukają osobowości, a kwalifikacje czy wykształcenie jest dodatkiem, który jest bardzo ważny przy wyborze ale nie najważniejszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: ACCA to oszustwo !!! (brak pracy) IP: *.dynamic.chello.pl 05.04.13, 10:14 w konkurencji z kumplem Zdzicha i Rycha, to i po Harvardzie nie masz szans :) Odpowiedz Link Zgłoś
lejdi.oprych Re: ACCA to oszustwo !!! (brak pracy) 06.04.13, 16:08 Gość portalu: accountant napisał(a): > Ukończyłem cały program (14 trudnych egzaminów) i nie mogę znaleść pracy czego nie możesz znaleŚć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: księgowy Re: ACCA to oszustwo !!! (brak pracy) IP: *.play-internet.pl 12.04.13, 19:29 Czytać nie potrafisz, czytelniku GazWybu? To jest forum Praca, więc pomyśl, jeśli w ogóle potrafisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuczek Re: ACCA to oszustwo !!! (brak pracy) IP: *.19-2.cable.virginmedia.com 20.04.13, 14:34 To ze zaliczyles 14 egzaminow wcale nie uprawnia cie do bycia czlonkiem ACCA, bo jeszcze musisz miec 3 lata doswiadczenia w ksiegowosci. Skoro nie mozesz znalezc pracy znaczy ze jeszcze nie jestes czlonkiem co nie uprawnia cie do podpisywania sie, ze masz ACCA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: ACCA to oszustwo !!! (brak pracy) IP: *.capgemini.de 03.07.13, 14:21 Kupie uzywane podreczniki do ACCA najchetniej F1-F6 Prosze o kontakt: joueur@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esu Senior Associate (private equity, ACCA) IP: *.jmdi.pl 22.07.13, 16:28 Opis stanowiska: the likelihood of working on some high profile transactions for strategic investors and private equity funds; The candidate will be responsible for: Independently executing financial due diligence assignments Effective project delivery Contributing to business development and sales process Supervising work of junior colleagues Requirements: strong accounting / financial analysis background and experience in financial due diligence projects ACCA (or reasonably close to finishing) 3- 4 yrs of experience in Financial Advisory/Audit Excellent report writing skills Fluent in English Zainteresowanych, zapraszam do kontaktu: e.sul@eagleeyestaffing.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ACCA to oszustwo !!! (brak pracy) IP: *.centertel.pl 16.06.13, 17:15 Kupię używane podręczniki do ACCA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taurida Re: ACCA to oszustwo !!! (brak pracy) IP: *.devs.futuro.pl 30.05.14, 13:20 Wszystko zależy od tego gdzie szukasz pracy? Niestety Twój wybór nie był dokładnie przemyślany. Dlatego warto nie poświęcać czasu i pieniędzy na ACCA. Uważam, ze znaczenie CIMA wzrasta właśnie kosztem ACCA. Wiadomo, ze istnieją pewne różnice merytoryczne obu kwalifikacji, ale to CIMA, daje znacznie szersze możliwości rozwoju zawodowego, począwszy od prowadzenia finansów i księgowości firmy po prace w korporacji. Prócz tego członkowie CIMA mają szanse skorzystać z narzędzi, które umożliwiają znalezienie pracy (specjalnie dedykowana strona internetowa) oraz liczne spotkania w gronie własnym (networking). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinKieszczyński Re: ACCA to oszustwo !!! (brak pracy) IP: *.rev.snt.net.pl 03.06.14, 14:53 Reprezentuję ACCA, więc przez niektórych od razu zostanę skreślony (prawda czasu, prawda Internetu), ale wolę "z otwartą przyłbicą" wejść w dyskusję. Parafrazując klasyka: opinie o "śmierci" ACCA wydają się przedwczesne :) Pozwolę sobie przytoczyć poniżej w wygodnej formie pewne prawdy i mity dotyczące kwalifikacji: PRAWDA - obydwie kwalifikacje się różnią - to banał, ale warto o tym pamiętać, że tak jak masło i margaryna się różnią i każde ma swoich zwolenników, tak ACCA i CIMA się różnią MIT - ACCA jest węższe - bliższa analiza podstaw programowych pokazuje, że ACCA zawiera w sobie obszerny program rachunkowości zarządczej (będącej podstawą CIMY) dodatkowo rozbudowany o tematy techniczne (m.in. podatki, audyt, rachunkowość finansowa), co oznacza szerszą wiedzę o finansach współczesnych przedsiębiorstw PRAWDA - nie ma uniwersalnej kwalifikacji - jakkolwiek nie chciałbym się z tym zgodzić, to trzeba sobie powiedzieć wprost, że każdy zainteresowany powinien sam określić swoje potrzeby i pod nie dopasować kwalifikację (nie na odwrót) tak, by mieć motywację do jej kontynuowania i inwestowania w nią swojego czasu MIT - CIMA daje szersze możliwości rozwoju - ACCA dzięki szerszemu zakresowi tematycznemu daje potencjalnie możliwości kariery, oczywiście pod warunkiem, że obrana ścieżka kariery jest spójna z tematyką kwalifikacji, a pracodawca widzi potencjał pracownika, a pracownik jest zaangażowany i chętny, by się rozwijać - to wszystko razem dopiero kształtuje pełne możliwości rozwoju kariery W Polsce ACCA zrzesza ponad 5000 członków i studentów. 3/4 członków pracuje na stanowiskach od analityka wzwyż aż do dyrektora finansowego / CFO, co świadczy o dużej rozpiętości stanowisk, na których ta kwalifikacja jest przydatna, jak również o perspektywach, jakie otwiera przed jej posiadaczami. Na koniec tylko dodam, że ACCA również organizuje regularne spotkania dla członków w Warszawie, a ponadto w Krakowie, Wrocławiu, Poznaniu i Gdańsku, jak również oferuje członkom i studentom dedykowany portal ACCA Careers poświęcony wszystkim tematom związanym z karierą, w tym również z ofertami pracy. W razie pytań zachęcam do kontaktu i ich zadawania! Odpowiedz Link Zgłoś
onainnaa Re: ACCA 28.09.14, 20:11 Hej. Od jutra mam zacząć na uczelni specjalizację Rachunkowość i Zarządzanie Finansami ACCA. Ktoś może mi podpowiedzieć przez kogo są układane i sprawdzane egzaminy na uczelni ? Czy na prawdę tak ciężko jest je zdać studentom ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: controlli Re: ACCA to oszustwo !!! (brak pracy) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.15, 18:11 Poszukujemy specjalisty ds. controllingu. Osoby szukające pracy zapraszamy na stronę oferty.pracosfera.com oferty.pracosfera.com/_offer/AUDIT_Doradztwo_Personalne/Specjalista_ds._Controllingu/2240.html Odpowiedz Link Zgłoś
naiwny60 Re: ACCA to oszustwo !!! (brak pracy) 24.01.16, 16:37 Czy nie wiesz, że to kolejna ściema firm szkoleniowych. W Polsce występuję nadprodukcja księgowych i biegłych, a zarabiają na tym Ci Sami wykładowcy z wyższych uczelni, co opanowali Stowarzyszenie Księgowych i wykładają, także na kursach dla kandydatów dla biegłych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: ACCA to oszustwo !!! (brak pracy) IP: 194.36.227.* 08.04.16, 13:07 Stowarzyszenie ACCA jest jednym z rodzajów grup, zrzeszen czy jakkolwiek by to nazwac. Celem takiego przedsiébiorstwa jak kazdego jest stowrzenie organizacji zrzeszajacej specjalistow w danej dziedzinie I rozpowszechnienie faktu, ze osoby majacej certyfikat tej organizacji sa najlepsi w danej dziedzinie. ACCA byl na topie 10 lat temu, ale obecnie skoro osoby na stanowiskach Junior Accountant maja juz taki certyfikat, ( 10 lat temu byli to tylko czlonkowie zarzadu ), nie jest on wiele wart. Podobnie jak kiedys MBA byl ceniony. Dzis to tylko kawalek papieru. ACCA jest drogim kursem I moim zdaniem w polskich warunkach nie warto tracic czay I pieniedzy na to. Znam kontrolerow finanasowych ktorzy nie potrafia zrobic Vlookup w Excelu, zaksiegowac faktury ani zrobic platnosci. Osobiscie nie zatrudniam z ACCA. nie jest to wyróznik dla mnie. Mysle, ze pomysl na siebie jest czyms lepszym niz kopiowanie rozwiazan, Odpowiedz Link Zgłoś
soul85 Re: ACCA to oszustwo !!! (brak pracy) 09.04.16, 16:30 Moze mi Pan wyjasnic jak osoba na stanowisku Junior Accountant moze posiadac certyfikat ACCA , skoro osoba taka nie jest w stanie posiadac odpowiedniego doswiadczenia zeby chociaz spelnic wymogi by zostac czlonkiem ACCA ?? Skoro ACCA nie jest wiele wart (choc w krajach Europy zachodniej jest bardzo duzo wart i z pewnoscia duzo duzo wiecej niz jakiekolwiek kwalifikacje z Polski co z przykroscia stwierdzam jest niestety faktem..) to co jest warte w 'polskich' warunkach. Pytam z czystej ciekawosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: ACCA to oszustwo !!! (brak pracy) IP: 194.36.227.* 13.07.16, 12:12 ACCA to bzdura, taki angielski sposób na biznes. Otworzyli sobie zwiázek zawodowy zrzeszajácy kilka osób I dajácy potwierdzenie ukończenia kursu. Po kilku latach to rozszerzyli poprzez dostęp do Instytucji Finansowych I zrobił się taki " certfikat potwierdzajaćy nie wiadomo co ". Anglia uciekła z EU I robienie brytyjskich uprawnień naprawdę mija się z celem. Za pare lat będzie to tyle samo warte co MBA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AP Re: ACCA to oszustwo !!! (brak pracy) IP: *.dynamic.chello.pl 07.12.17, 17:40 Czy ktoś dziś zdawał F6? Odpowiedz Link Zgłoś