ertes 27.04.04, 21:37 news.bbc.co.uk/2/hi/europe/3645451.stm 9/10 - :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan.kran Sie stestowalam. 27.04.04, 21:48 Znam na tyle angielski zeby odpowiedeziec. I jestem z tego dumna:-)))) Ajka Ty wypadles Ertes? K. Odpowiedz Link
ertes Re: Sie stestowalam. 27.04.04, 21:57 Przeca napisalem: 9/10. Nie wiedzialem dla kogo ten teatr wybudowali. Odpowiedz Link
pawel_z_melb Re: Sie stestowalam. 29.04.04, 02:47 to samo. ale jakby np. napisali 'first theatre in Gdansk' to mozna by sie domyslic... Odpowiedz Link
jan.kran Re: Konkurs wiedzy o Polsce 27.04.04, 22:33 Twoja sygnaturka mnie tak rozprasza, ze nie zwrocilam uwagi na wyniki :-ppp Ja mialam osiem na dziesiec, teatr i przyslowie (number 3). Jestem tak dobra jak Ty , bo zblizylam sie do wyniku Ertesa mimo minus angielski :-DDDD Ale ciekawe jak to rozwiazali Ludzie Zachodu? K. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Konkurs wiedzy o Polsce 28.04.04, 15:52 You got 10 right! Excellent. Eat some bigos to celebrate ******** Glab 1 wygral, hehehe Bigos zjedzony, ale celebracje odbede jak przyjdzie wlasciwy moment :))) BTW, w sobote w ramach celebracji rozszerzenia Unii, obywatele krajow przystepujacych maja darmowy przejazd barkami po Sekwanie. Nie to ze zaluje paru eurosow, ale wybieram sie z przyjaciolmi nacji roznorakich srodkowoeuropejskich zeby zasmakowac obchodow i okazji. :))) Odpowiedz Link
ertes Re: Konkurs wiedzy o Polsce 28.04.04, 15:57 Congrats. To teraz zdradz historie tego teatru. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Konkurs wiedzy o Polsce 28.04.04, 16:53 Prosze bardzo, ponizej. Pamietalam te ciekawostke, bo gdzies na necie mi sie rzucila w oczy, a jestem od lat fanka Baranczaka i sledze "szekspiralia". International Shakespearean Festival mid-August The Shakespearean Festival has been organised since 1997, the year of the Gdańsk Millennium celebrations. The event refers to the Renaissance tradition when English theatrical troupes would visit the city. Ambitious and interesting, the festival provides an overview of the most precious productions of the works by the Master of Stratford. Shakespeare turns out invariably fashionable, up to date, and inspiring. The most valuable core of his output, i.e. the universal truths and human emotions, has remained untouched throughout the ages. Hence, keen interest in the festival among the spectators and its high position in the theatrical circles. The Gdańsk "Golden Yoricks" are a valued trophy. Most probably, as of 2007 Shakespeare's spirit will take rule of the reconstructed 17th century Elizabethan theatre the city used to have in his days. The interesting cultural event will gain a magnificent setting. The organiser: Theatrum Gedanense Foundation www.teatr-szekspir.gda.pl Odpowiedz Link
pani-i-toto sto na sto 28.04.04, 19:53 na stu ludzi wiedzacych wszystko najlepiej -piecdziesieciu dwoch niepewnych kazdego kroku -prawie cala reszta gotowych pomoc o ile nie potrwa to dlugo -az czterdziestu dziewieciu dobrych zawsze bo nie potrafia inaczej -czterech moze pieciu sklonnych do podziwu bez zawisci -osiemnastu zyjacych w stalej trwodze przed kims albo czyms -siedemdziesieciu siedmiu uzdolnionych do szczescia -dwudziestu kilku najwyzej cedeen Odpowiedz Link
pani-i-toto cedeen 28.04.04, 19:57 niegroznych pojedynczo dziczejacych w tlumie -ponad polowa na pewno okrutnych kiedy zmusza ich okolicznosci -tego lepiej nie wiedziec nawet w przyblizeniu madrych po szkodzie -niewielu wiecej niz madrych przed szkoda niczego nie bioracych z zycia oprocz rzeczy -czterdziestu chociaz chcialabym sie mylic skulonych obolalych i bez latarki w ciemnosci -osiemdziesieciu trzech predzej czy pozniej godnych wspolczucia - dziewiedziesieciu dziewieciu Odpowiedz Link
pani-i-toto smiertelnych 28.04.04, 19:58 -stu na stu Liczba ktora jak dotad nie ulega zmianie. Odpowiedz Link
pani-i-toto zenada moi drodzy 28.04.04, 20:33 zamiesc pan piekny wiersz Wiselki i nic. Wszyscy morda w sloj z korniszonami i cisza. Ale zamiesc pan garsc debilnych idiotyzmow i wycieczek osobistych i hoho. Akcja wre i sie gotuje. st ok rotka Odpowiedz Link
basia553 Re: zenada moi drodzy 28.04.04, 20:51 siedz cicho i sie ciesz: myslalam, ze to Twoje dzielo! Odpowiedz Link
chris-joe Re: zenada moi drodzy 28.04.04, 21:07 ja takze wiersz chcialem ci przypisac, a ze mi sie spodobal, to martwilem sie nieco, zes strasznie a la szymborska. Ale juz dobrze. Daj wiecej, bo nie mam nic nowego wislawy. Odpowiedz Link
chris-joe ps. 28.04.04, 21:12 ale sie pochwalem, ze tez dyche zaliczylem, choc o teatrze strzelalem, bo nie mialem pojecia. Natomiast strasznie d..y dalem przy innych nowych czlonkach. (u know what i mean). Odpowiedz Link
jutka1 Re: ps. -- Chris!!!!! :))))))))) 29.04.04, 10:43 chris-joe napisał: > Natomiast strasznie d..y dalem przy innych nowych czlonkach. > (u know what i mean). ******* wybacz, ale sie oplulam. :)))))))) jedna ze smieszniejszych rzeczy, ktore ostatnio przeczytalam, hahahahaha big kiss!! J. :) Odpowiedz Link
pani-i-toto uchowajboze dobrzy ludzie 28.04.04, 21:12 o co Wy mnie posadzacie, ze padlam ofiara szalejacej na forumie szajby pt. bede poeta spiewajacym, bede leczyc ludzi? Ta Wiselka nie jest taka nowa, tomik Chwila z 2002. st ok rotka Odpowiedz Link
chris-joe Re: uchowajboze dobrzy ludzie 28.04.04, 21:32 "Ta Wiselka nie jest taka nowa, tomik Chwila z 2002" chyba, ze ktos (ja!) ma jedynie "Nothing Twice/Nic dwa razy- selected poems/wybor wierszy" (dwujezyczny) z roku 1997... Odpowiedz Link
xurek podaj namiar na te wycieczki i debilizmy :))))) 29.04.04, 08:43 wierszyk z Wiselki bardzo ladny, ale o co sie w nim klocic :))))? Wycieczka osobista to caaaalkiem cos innego :)))) Xurek Odpowiedz Link
tos.ka Re: zenada moi drodzy 30.04.04, 11:42 miedzy chrzaszczem (robalem) a korniszonem istnieje scisly zwiazek przyczynowo skutkowy. w miedzyczasie mozna rowniez sie porzygac i/lub zaspiewac wiersz noblistki. zeby wsze wiedzialy ze my to a i zwlaszcza z glebi polskiej dupy, przepraszam duszy. t. Odpowiedz Link
swiatlo 10 na 10: prawdziwy Polak patryjota 29.04.04, 00:39 Trochę musiałem zgadywać przy teatrze, ale można to było wziąść na logikę: Miller nie mógł być bo w Polsce niepopularny, więc został Czechow i Szekspir. No ale Gdańsk ma opinię światowego miasta, więc został Szekspir. Odpowiedz Link