ertes 18.06.04, 18:09 Ktory kraj w EU jest najlepszym do zamieszkania? Odpadaja wszystkie ktore maja zime ;) Jesli mozna by wybrac to ktory? I dlaczego? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xurek Ja bym wybrala Portugalie 18.06.04, 18:12 Mieszkalam tam kiedys przez prawie rok i bardzo mi sie podobalo. Mili ludzie, ladny kraj a zima co prawda troche za duzo leje (na polnocy) ale nie jest zimno. Nastepne w kolejnosci to Grecja (ja baaardzo lubie wyspy) a nastepne pd. Wlochy. Hiszpanii specjalnie nie lubie, pd. Francji (zasciankowej chrancuzkiej mentalnosci) tez niespecjalnie. A reszta niestety ale ma zime. Xurek Odpowiedz Link
maria421 Re: Europa - zamieszkanie 18.06.04, 18:24 Europejskie kraju , ktore nie maja zimy to: Cypr Malta Azory (Portugalia) Wyspy Kanaryjskie (Hiszpania). I innych zima jest albo bywa. Ostatnio nawet Akropol byl pod sniegiem. Odpowiedz Link
ertes Re: Europa - zamieszkanie 18.06.04, 18:25 Brak zimy nie jest najwazniejszy. Gdzie jest najlepiej mieszkac w EU biorac nie tylko czynnik klimatyczny pod uwage. Odpowiedz Link
xurek Ertes, Ty cos krecisz :)))) 18.06.04, 18:26 najpierw bylo ze nie moze byc zimy, teraz, ze zima moze byc. Jakby sie mialo okazac, ze EU tez nie musi byc to oczywiscie i wylacznie w Szwajcarii :))))). Xurek Odpowiedz Link
ertes Re: Ertes, Ty cos krecisz :)))) 18.06.04, 18:34 Wydaje mi sie ze za duzy nacisk na ta zime postawilem. Jestem po prostu ciekaw gdzie moznaby zamieszkac gdy ma sie wybor. Odpowiedz Link
xurek gdybym miala wybor, 18.06.04, 18:35 czylli odziedziczyla badz wygrala w totolotka to juz bym byla na Karaibach :))). Xurek Odpowiedz Link
ertes Re: gdybym miala wybor, 18.06.04, 18:37 A bez totka? Gdybys mogla wybrac wiedzac ze bedziesz tam miala prace. Praca to podstawa przy tego typu przeprowadzkach. Odpowiedz Link
xurek gdybym miala prace 18.06.04, 18:41 to Szwajcaria nadal pozostalaby jednym z faworytow. Potem bylyby Wlochy, potem Portugalia. Ja zdecydowanie mam bardziej "poludniowoeuropejskie" upodobania a co mi sie podoba w CH to niesamowita wygoda, rownie niesamowita natura i ludzie tez sa calkiem OK. Ale gdybym mogla, to mieszkalabym we Wloskiej badz Francuskojezycznej czesci. Xurek Odpowiedz Link
starypierdola Karaiby... 20.06.04, 05:52 ... nie brzydkie. Ale jest wiele ladniejszych miejsc. A przy tym bardziej praktycznych. Na przyklad Calavasito ... SP Odpowiedz Link
emre_baran Re: Karaiby... 22.06.04, 10:00 Nadaja sie do zamieszkanie przeze 3 do 6 miesiecy w roku w zaleznosci o polozenia. No chyba ze kto ma ochote byc wydmuchany do Kansas. Dorothy? Odpowiedz Link
xurek jestem przekonana, 22.06.04, 10:06 ze Szwajcaria jest praktyczniejsza od Calvasito a Karaiby ladniejsze. Wiec co najwyzej spedze w Calvasito urlop :))) Xurek Odpowiedz Link
maria421 Re: Europa - zamieszkanie 18.06.04, 18:29 ertes napisał: > Brak zimy nie jest najwazniejszy. > > Gdzie jest najlepiej mieszkac w EU biorac nie tylko czynnik klimatyczny pod uwa > ge. Co jest dla Ciebie wazne? Co Ci jest potrzebne do tego zebys sie dobrze czul? W Niemczech jest czysto, porzadnie, wszystko swietne funkcjonuje, zreszta sam wiesz. Jezeli natomiast wolisz troche chaosu, balaganu, luznej atmosfery to tylko kraje poludniowe. Zalezy , co kto lubi. Odpowiedz Link
ertes Re: Europa - zamieszkanie 18.06.04, 18:36 Zgadzam sie. Poludniowe Niemcy ktore znam sa wlasnie takie ale jak samam piszesz az za porzadne. Odpowiedz Link
starypierdola Maria,... 20.06.04, 05:54 ... ja mysle ze Ty Ertesa nie zupelnie zrozumialas. Jestescie chyma "na innej fali"..... SP Odpowiedz Link
jutka1 Re: Europa - zamieszkanie 18.06.04, 18:56 Andaluzja, jakies male miasteczko na poludniowy-zachod od Sewilii. Nie ma zimy. Tanio. Pieknie. Pola oliwne jak okiem siegnac. Tylko goooraaacoooo latem. Kiedys idiotka pojechalam na urlop w sierpniu i myslalam, ze w Sewilii zejde. Ale nad oceanem juz bylo OK. Odpowiedz Link
maria421 Re: Europa - zamieszkanie 18.06.04, 19:25 Ertesie, jest jeden kraj, w ktorym absolutnie warto zamieszkac i w ktorym prawie ze nie ma zimy: Ksiestwo Monaco. A jezeli nie tam, to moze troche za zachod? Francuskie Lazurowe Wybrzeze? Cannes? Szwajcaria tez nie do pogardzenia. W Szwajcarii na pierwszym miejscu oczywiscie okolice Lugano. Potem moze Genewa. W zadnym wypadku Bazylea. No a Wlochy? Jakies urocze nie za duze miasto? Moze Bergamo na podnozu Alp? Verona? Albo cos z toskanskich perelek? Ponizej Rzymu jednak lepiej nie... Ertesie, jest tego do wyboru, do koloru. Embarasse de richesse, jak to mowia (czy podobnie) Francuzi. Odpowiedz Link
lucja7 Re: Europa - zamieszkanie 19.06.04, 14:22 Embarras du choix, powiedzial(a) dawno juz temu Georges Sand. Embarrasse de richesse nie jest nam znane, no bo kto moze byc zaambarasowany bogactwem... Zeby zyc z sensem we Francji trzeba bardzo duzo z siebie dac. Poczawszy od jezyka, precyzyjnego do rozpaczy, ale gdy zaczyna sie nad nim panowac, staje sie to przyjemnoscia orgazmiczna. Jest to kraj bardzo bogaty, bardzo otwarty, bardzo piekny i wszystko odwrotnie. I bardzo postepowy i bardzo reakcyjny. Bardzo generalnie i bardzo ogolnie (wiec o ile ma to wogole sens) to co moze przecietnego Polaka interesowac, we Francji istnieje, ale jest niedostrzegalne dla przechodnia na ulicy. Jacys wylacznie idioci typu Kieslowscy czy Polanscy i im podobni szukaja finansow we Francji dla swoich filmow, kiedys Kantory czy Grotowscy i im podobni dla ich teatrow. Sa tez w tym kraju polscy architekci ktorzy kupili mieszkanie w paryskim przedmiesciu pod "lokatorem" arabskim zarzynajacym barany na balkonie i odkryli pozno ze zle kupili. Samo piekne zycie. Zeby tu zyc jest obowiazkiem nienawidzic bandytow typu Bush, czyli zlodziei grosza publicznego, bo co publiczne w tym kraju, to swiete. Jak mowia Anglicy, zabili krola, to teraz robia sobie boga z kazdego prezydenta. Jest to kraj rolniczy o 5cio procentowej liczbie rolnikow wsrod ludnosci aktywnej. Jest to kraj goscinny gdzie cie wyrzucaja z baru gdzie pytasz o droge a nic nie pijesz (obraza wyzszego rzedu). Jednym slowem musisz dac sie poznac zeby moc zyc. Kraj proponuje bardzo duzo regionow i miejsc. Zeby moc miec pretensje do jakiejkolwiek identyfikacji i odnalezienia sie w tym kraju, trzeba znac to wszystko, czyli te wlasnie "miejsca" czyli jak mowia francuzi, les pays. Le pays to po polsku kraj, co nie oddaje bardzo lokalnego "miejsca". A kto mowi miejsce, mowi wino. Bo kazde miejsce ma oczywiscie swoje wino. Nie ma wiekszej manifestacj przyjazni ze strony Francuza niz: wpadnij do mnie, posmakujemy mojego wina. Tzn albo produkuje, albo wybiera takie a nie inne i przez to sie "odkrywa". Nie dziwmy sie wiec ze byle jaki Francuz nie rozumie gdy ktos mu opowiada np o winach kalifornijskich czy chilijskich, bo on wie ze sa to jego cudowne winorosle, cépages, wychodowane w jego kraju, czyli cabernet, pinot i inne. Wszystko to jest trudne i wymaga duzej kultury. Piekny kraj, gdzie nic nie ma za darmo. lucja7. Odpowiedz Link
lucja7 Francja 19.06.04, 14:28 Ertes, tak na powaznie, gdybys cos tu szukal, postaram sie ci odpowiedziec, ale to zalezy duzo od statusu jaki sobie proponujesz w Europie. Pomoge w razie czego uniknac ci sasiedztw zarzynajacych barany hodowane na balkonach. Caluje, lucja7, jade do narzeczonej. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Francja 19.06.04, 15:04 lucja7 napisała: > jade do narzeczonej. ********* Chérie, ile Ty masz tych narzeczonych? Tak tylko pytam... :) Odpowiedz Link
maria421 Re: Francja 19.06.04, 15:11 jutka1 napisała: > lucja7 napisała: > > > jade do narzeczonej. > ********* > Chérie, ile Ty masz tych narzeczonych? Taz ma chyba embarasse de richesse (pardon, du choix!).....)))) Odpowiedz Link
lucja7 Re: Francja 19.06.04, 15:12 Tylko ciebie, doskonale o tym wiesz i nie udawaj glupiej! Pisze ci o moich rozterkach na innym watku, otwartym wlasnie, mruczku moj. mru mru lucja7. Odpowiedz Link
ertes Re: Europa - zamieszkanie 19.06.04, 16:56 Dzieki Lucja. Nie, nie zamierzam sie przeprowadzac chociaz kto wie, moze kiedys. Mam za soba 5 krajow w ktorych mieszkalem i mieszkam. Lubie sie ruszac. Z Grubsza zesmy sobie dyskutowali co by bylo gdyby nam sie tu znudzilo ;) A u Chrancuzow moglbym zamieszkac jako Chrancuz. Odpowiedz Link
swiatlo Łucjo, ... 20.06.04, 06:28 .. a co by Francuz zrobił jakbym mu na to wszystko co opisałaś mu po prostu nalał na jego francuski zakuty łeb? Odpowiedz Link
starypierdola Re: Europa - zamieszkanie 20.06.04, 05:48 Campione. Szukaj na Internecie. W teorii Wlochy ale na prawde Szwajcaria; wszedzie blisko a i zima nie sroga. No i bedziesz miedzy kilkuset tysiacami ..... Jak juz sie przeprowadzisz to zapros mnie na kawe i ciastka. Ja dostarcze likier. SP Odpowiedz Link
ertes Dentysci w Szwajcarii? 22.06.04, 03:30 W Szwajcarii sa chyba klopoty z dentystami: sport.gazeta.pl/euro2004/2079469,55380,2128906.html?x=5 W Szwecji chyba nie umieja prostowac zebow: sport.gazeta.pl/euro2004/2079469,55380,2128906.html?x=25 Anglia wyglada ciekawie: sport.gazeta.pl/euro2004/2079469,55380,2128906.html?x=17 A Francuzi pokazuja swoj prawdziwy stosunek do Europy: sport.gazeta.pl/euro2004/2079469,55380,2128906.html?x=16 Odpowiedz Link