Dodaj do ulubionych

Symbole a historia

29.06.04, 17:09
Tworzenie historii zwiazane jest, oprocz sznurka faktow roznie
interpretowanych, z wydarzeniami symbolicznymi. Jednym z takich symboli byly
niedawne ceremonie zwiazane z rocznica d-day.
I watek obok, o odszkodowaniach, dal mi do myslenia o obecnosci weteranow
niemieckich ubranych w swoje hitlerowskie mundury, z odznaczeniami, usciskami
rak, obcalunkami i to wszystko...
Wiem, to wszystko "juz bylo", teraz jest dobrze, budujemy inny swiat...
Niemniej jednak przyjaciele tych wlasnie weteranow, w takich samych mundurach
odkrecali kilkakrotnie w ciagu dnia kurki z gazem w komorach gazowych.
Uwazam ze sa granice nie do przekroczenia!
lucja7.
Obserwuj wątek
    • don2 Re: Symbole a historia 29.06.04, 17:59
      Zgadza sie .jestem dokladnie tego samego zdania.To jest jakas surrealistyczna
      symbolika ,gdy pozostali przy zyciu nawzajem sie mordujacy podaja sobie rece.
      Ich potomkowie powinni to uczynic.To jest zrozumialym gestem.A gentlemenskie
      podanie sobie raczek i stwierdzenie,ze dobrze sie zabijalismy i slowa szacunku
      dla przeciwnika to hipokryzja rodem z powiesci rycerskich turniejow.ciekawe
      komu by oddawali hold niemcy gdyby oni wojne wygrali? Poza oddaniem honorow
      wlasnym poleglym.ja bym raczej uwazal za normalne gdyby niemieccy weterani
      jednoglosnie i na miejscu zawolali: mielismy kurwa pecha.gdyby nie kilka bledow
      naszego dowodzenia ,to byscie tu nie przyjechali na obchody ,a w tej ziemi
      gnili zasrane yankesy :))
      • ertes Re: Symbole a historia 29.06.04, 18:12
        Ja mysle ze nie tylko niemieckich zolanierzy tam nie powinno byc ale rowniez
        tych ktorzy byli kolaborantami i ochoczo poddali swoj kraj.
        • don2 Re: Symbole a historia 29.06.04, 18:14
          No powiedzmy nie ochoczo a oportunistycznie.
          • ertes Re: Symbole a historia 29.06.04, 18:16
            Jak zwal tak zwal ale wypraszam sobie uczestnictwo kolaborantow w obchodach D-day.
            • starypierdola Re: Symbole a historia 29.06.04, 18:20
              No a ci co zwiali ze swego kraju, zeby nie pomagac i (przy okazji) sie
              wzbogacic, powinni tam byc czy nie??

SP
              • don2 Re: Symbole a historia 29.06.04, 18:22
                zwiali by nie pomagac w czym? i wzbogacic sie na czym?
                • starypierdola Re: Symbole a historia 29.06.04, 18:25
                  Spytaj sie Ertesa czemu zwial ... A jak Ty sie znalazles tam gdzie jestes??

SP
                  • ertes Re: Symbole a historia 29.06.04, 18:27
                    Chlopie, ty lepiej skoncz z tymi narkotykami bo kiepsko widze twoja przyszlosc.
                    • starypierdola Przyszlosc .. 29.06.04, 18:36
                      ... u mnie wyglada cala rozowo! Jak w buduarze! Czemu wiec konczyc? Zeby znowu
                      martwic sie o Irak? Juz ponad 850 Amerykanow zabitych.

Udalo Ci sie zes nie amerykan, ale moze za kilka przyjda nastepne "wyzwolenia",
                      akurat jak Twoje chlopaki dorosna do wieku poborowego...

SP
                      • ertes Re: Przyszlosc .. 29.06.04, 18:44
                        Nie tylko jestes przyparty do muru ale zapedzony w kozi rog stad to miotanie sie
                        w postaci pisaniny bez sensu.

Jakbys nie wiedzial to w USA nie ma poboru. (i daruj sobie teksty ala gdyby
                        babcia miala wasy to by byla dziadkiem)
                        • don2 Re: Przyszlosc .. 29.06.04, 18:55
                          SP. jak by to cynicznie nie brzmialo to tych 850 USA wojakow nie ginelo
                          innaczej jak ginie ilus tam wystrzelonych w kosmos specjalistow itp lub
                          gornikow pod ziemia.Nikt nie ginal " za sprawe " tylko ponosil skutki wyboru
                          zawodu.taki wybrali zawod i mieli pecha.otrzymywali zaplate i " pracowali"
                          w warunkach niebezpiecznych dla zycia.pozostali zlozyli skarge na kierownictwo
                          i zwiazki zawodowe sie tym zajely by zmniejszyc ryzyko wykonywanego zawodu.
                          na sile ich tam nie posylano.Gloryfikowac ani tragizowac nie ma powodu.
                          • starypierdola Zgoda, tylko ze .. 29.06.04, 18:58
                            ...ich smierc to czysta strata ktora nikomu nie pomogla, wielu zaszkodzila, a
                            spowodowana zostala osobistymi ambicjami i niedouctwem rzadzacych.

SP
                            • don2 Re: Zgoda, tylko ze .. 29.06.04, 19:08
                              starypierdola napisał:

> ...ich smierc to czysta strata ktora nikomu nie pomogla, wielu zaszkodzila, a
                              > spowodowana zostala osobistymi ambicjami i niedouctwem rzadzacych.
                              >
                              > SP

HMMM !! dziwny to kraj ,gdzie o wojnie decyduja osobiste ambicje i niedouctwo?
                              takie to proste? i taki posluszny parlament ( jak by go nie nazywac)
                              znaczy sie :Krol wnerwil sie na krola innego panstwa,machnal berlem i zastepy
                              wojow ruszyly do obcej krainy.I tak mozna plesc bajki dzieciom przed snem.
                              • starypierdola Lo siento, hermano 29.06.04, 19:11
                                ... pero esto es exactamente lo que paso

Sp
                                • don2 Re: Lo siento, hermano 29.06.04, 19:26
                                  creo que no es tan facil.politica tjene razones legales i motivos ocultos.
                                  cada guerra es solo unos de herramientos.los soldados solo eran peones i un
                                  juego.Una vida no vale mucho.El mundo es loco !
                          • ertes Re: Przyszlosc .. 29.06.04, 19:00
                            pierdola jak juz nie wie co pisac to wali o tych zolnierzach bez zwiazku z
                            tematem. Przerabialismy jak miales urlop forumowy.
                        • starypierdola Spoko, spoko ... 29.06.04, 18:56
                          >>> Jakbys nie wiedzial to w USA nie ma poboru.<<<

Bedzie, bedzie, wprowadza akurat jak Twoi synowie dojda do wieku poborowego i
                          beda mieli obywatelstwo.

Ale nie martw sie. Zapraszam do Calavasito - u nas wolnosc totalna. Tylko
                          musisz je znalezc na Google ...

SP

• ertes Re: Spoko, spoko ... 29.06.04, 18:59

>
                            > Bedzie, bedzie, wprowadza akurat jak Twoi synowie dojda do wieku poborowego i
                            > beda mieli obywatelstwo.

(i daruj sobie teksty ala gdyby
                            babcia miala wasy to by byla dziadkiem)

• starypierdola he, he, he ... 29.06.04, 19:02
                              Wolnoc Tomku w swoim domku!

SP
                            • don2 Re: Spoko, spoko ... 29.06.04, 19:03
                              A co ,jeszcze nie maja obywatelstwa? To ile musza czekac?
                              • starypierdola Nie wiem ... 29.06.04, 19:06
                                ... gdzie Ertes "stoi" ale pewno z jakies 5 do 8 lat?
                                W tym roku pewno konczy mu sie H1B, jest sprytny to pewnie wniosek o zielona
                                karte zlozyl w zeszlym roku (2003), ze dwa lata czekania (2005) i piec lat
                                dalszego czekania na obywatelstwo, znaczy kolo 2010??

SP
                                • ertes Re: Nie wiem ... 29.06.04, 19:10
                                  No, no co jeszcze sie dowiem ? Juz mam dwoje maloletnich dzieci, wize h1b i
                                  nawet wniosek o zielona karte. hahaha
                                  Co jeszcze wymyslisz? Podpowiem ci: dodaj mi jeszcze jedna zone tylka tym razem
                                  szczupla i mila.
                                  • starypierdola Ja tam .. 29.06.04, 19:25
                                    ... wole kobiety o ksztaltach rubensowskich i w wieku balzakowskim...

SP
                          • i.p.freely Re: Spoko, spoko ... 30.06.04, 01:32

ertes napisal
                            > >>> Jakbys nie wiedzial to w USA nie ma poboru.<<<

starypierdola napisal:
                            > Bedzie, bedzie, wprowadza akurat jak Twoi synowie dojda do wieku poborowego i
                            > beda mieli obywatelstwo.
                            >
                            > Ale nie martw sie. Zapraszam do Calavasito - u nas wolnosc totalna. Tylko
                            > musisz je znalezc na Google ...
                            >
                            > SP

Tez chce wierzyc, ze do poborow nie dojdzie a tu masz ci babo placek.... <sic>
                            trwaja prace nad zmiana prawa.
                  • don2 Re: Symbole a historia 29.06.04, 18:37
                    starypierdola napisał:

> Spytaj sie Ertesa czemu zwial ... A jak Ty sie znalazles tam gdzie jestes??
                    >
                    > SP

he he he he dobre, masz u mnie SP flache.nigdy bym nie przypuszczal ,ze mam
                    cos wspolnego ze zdobyciem plazy Omaha.By nie bylo niedomowien gdy bedzie czas
                    na rocznice bitwy pod Stalingradem,to przyjm do wiadomosci ,ze nie uciekalem.
                    nawet mi nie przyszlo do glowy,ze sie wzbogace ( i dobrze myslalem )orginalnie
                    to podsumowales :)))))
    • maria421 Re: Symbole a historia 29.06.04, 18:48
      Lucjo, przyznaje Ci racje!

P.S. zanotuj to w kalendarzu, bo to dosc wyjatkowa sprawa....))))
    • jutka1 Re: Symbole a historia 29.06.04, 20:58
      Tutafe dakor.

J.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka