22.11.04, 19:28
to jest MOJE forum, prosze mi stad wszyscy spierniczac ale juzzzzzzz!!!!!!
Obserwuj wątek
    • don2 Re: uzurpacja 22.11.04, 19:41
      A moge dostac to na pismie ,adresowanym do mnie?
      • sabba a po co?:) 22.11.04, 19:44
        to nie bylo szczegolnie do kogos ale do masy. co, juz nawet pouzurpowac sobie
        nie oge bezkarnie?:) cos taki nagle powazny don...
        • ani-ta saaaabbcia:))) 22.11.04, 19:47
          ales mnie w pierwszym rzucie oka na forum (cichcem kabel podpielam:P)
          wystraszyla!!!
          noszzzzzzz... nie ma to jak marzenie o zdechlym forum!!!
          :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

ale to tylko... uzurpacja... uuuuffffffffff... tak to se mozesz:PPPPPPPP

NIE BOJEM SIEM CIEM!

a.:)))))))
          • sabba boj sie boj:) 22.11.04, 19:48
            nigdy nic nie wiadomo. ale kurcze mam problem i oto efekty frustracji. Zna sie
            ktos na photoshopie???
            • don2 Re: boj sie boj:) 22.11.04, 19:51
              Nie znam sie ,znam sie na innych rzeczach-moze byc?
              • sabba moze byc moze, a 22.11.04, 19:54
                co propnujesz?
            • ani-ta no to masz problem!:) 22.11.04, 19:51
              ja mam dobre duszki od TYCH programow;))))

moj max. to word, exel i powerpoint;)
              wiecej nawet nie ryzykuje rozgryzc!:))))

a.:)))))
              • sabba chyba zle zaczelam watek:) 22.11.04, 19:55
                powinnam napisac kochani forumowicze jestescie wspaniali pomozcie mi z
                photoshopoem:)
                • ani-ta Re: chyba zle zaczelam watek:) 22.11.04, 20:46
                  zdecydowanie jstesmy i kochani i wspaniali...
                  ale tez cos mi sie zdaje... ze nie tyle chetnych do pomocy brak... co
                  brak "chetnych":)))))
                  i tu bynajmniej o pomoc chodzi:))))))

a.:)))))
                  • sabba a o co?:) 23.11.04, 07:48
                    mam wrazenie ze moze ktos mogl wziasc moj okrzyk na serio choc nie sadze.
                    Najlepiej jakby wszyscy olali sprawe, w koncu to byl wyskok bez sensu, niemniej
                    jednak miala taka potrzebe krzyku...ot, to wszystko...
            • ro-bert Re: boj sie boj:) 23.11.04, 00:50
              sabba napisała:

> nigdy nic nie wiadomo. ale kurcze mam problem i oto efekty frustracji. Zna sie
              > ktos na photoshopie???

"Zna sie" to moze troche przesadzone ale zajmowalem sie tym programem tez.
              Jesli masz jakies konkretne pytania to dawaj na maila.
              Na forum odpowiadac to juz wlasciwie ryzyko. Tutaj tylko sama yntelygencja i
              czlowiek sie boi napisac cos niestosownego.
              • sabba ee tam:) 23.11.04, 07:47
                ja sie tam nie przejmuje. jak Tobie to nie przeszkadza to zapytam tutaj. No i
                dzieki za gotowosc pomocy:)
                jak mozna w photoshopie np wyeliminowac wszytkie kolory a zostawic tylko jednen?
                Majac za podklad czarne biale zdjecie przykladowo? Jak wlaczam funkcje auswahl
                (lasso) to powierzchnia wychodzi poszarpana bo reka mi sie trzesie (choc nie
                pilam) a jak wybieram po "powierzchniach) to tez nie do konca wybierze wszytko
                co chce. Potem funkcja Fläche füllen tez nie wypelnia wszytkiego dokladnie. Tzn
                moze i wypelnia ale mnie to wychodzi wszytko po sztubacku. Mam cwiczyc dalej czy
                jest jakis inny trick? Drugi problem to kompozycja tekstu w grafike. Czy jedny
                amozliwa funkca to ta lterka "T"? Strasznie zmudnie sie z nia pracuje...
                Mam photoshop wersje 7 a ksiazke opisowa z wersji 4 i tam niewiele na ten temat
                znalazlam...:(
                • wkrasnicki Re: ee tam:) 23.11.04, 12:52
                  Lassa udaje się użyć tylko wtedy, gdy granice selekcji są wyraźnie wyodrębnione
                  (różne/kontrastowe). Czasem łatwiej jest stworzyć selekcję tylko na jednym
                  kanale np. czerwonym (w RGB). W prostych grafikach stosunkowo skuteczne jest
                  Magnetic Lasso Tool (oczywiście jego odpowiednik w niemieckim), a nawet Magic
                  Wand Tool (W), wciskane z shiftem dodaje selekcje.
                  Przy grafice skomplikowanej gdzie selekcja musi być dość dokładna należy już
                  użyć narzędzia Pen Tool (P), gdzie rysuje się ścieżkę Baziera (jak w programach
                  do grafiki wektorowej - Illustrator, Freehand, inne) za pomocą myszki i
                  zazwyczaj jest to wystarczające i dość szybkie narzędzie. Selekcję stworzoną
                  jako ścieżkę warto zapisać, bo może jeszcze być potrzebna (save path) i
                  zakotwiczyć jeśli kiedyś trzeba będzie do tej pracy wrócić (clipping path). Żeby
                  użyć ścieżki jako pola selekcji nateży ja zamienić na selekcję - w polu paths-
                  make selection. Selekcję można odwrócić, select>inverse, zwykle jest taka
                  potrzeba.
                  Bardzo dokładna selekcja tworzona jest na masce pędzlami, ale to już dluuugie
                  opowiadanie, zresztą potrzebna w wypadku, gdy trzeba zachować drobne detale jak
                  np. pojedyńcze kosmyki włosów, żeby głowa nie wyglądała jak hełm.

Problemu z tekstem nie rozumiem ponieważ edycja jest łatwa, mobilna. Być może
                  to niedostatek pamięci RAM, którą Photoshop pożera w każdej ilości. :-)
                  • sabba dzieki 23.11.04, 13:39
                    poprobuje wieczorem i wtedy bede mogla powiedziec wiecej. Z pismem mam problemy
                    bo grafika jest mocno kolorowa na jasnym tle i zle to pismo widac. POza tym jest
                    ona mala i nie moge dobrac odpwiedniego rodzaju pisma zeby dobrze wygladalo. A
                    jesli moge to sie yptam jak to jest z tymi "powierzchniami" alsbo "strefami" nie
                    wiem jak to w pl wersji phshopa sie nazywa. Kiedy z nimi pracujem?
                    • wkrasnicki Re: dzieki 23.11.04, 14:26
                      sabba napisała:

poprobuje wieczorem i wtedy bede mogla powiedziec wiecej. Z pismem mam problemy
                      bo grafika jest mocno kolorowa na jasnym tle i zle to pismo widac.
                      Style - cienie, wypukłości etc.

POza tym jet ona mala i nie moge dobrac odpwiedniego rodzaju pisma zeby dobrze
                      wygladalo. A jesli moge to sie yptam jak to jest z tymi "powierzchniami" alsbo
                      "strefami" nie wiem jak to w pl wersji phshopa sie nazywa. Kiedy z nimi pracujem?
                      Na końcu warstwy można spłaszczyć, czyli sprowadzić do jednej ( w oknie Layers›
                      Flatten Image, co zmniejsza rozmiar pliku.
                      Jeżeli obrazek jest mały można go zresamplować (zmienić jego rozmiar,
                      rozdzielczość) w polu Image›Image Size, gdzie w osobnym oknie, które się ukaże
                      dla zachowania najlepszej jakości należy zaznaczyć pole Resample Image i
                      rozwinąć opcję Bicubic.
                      Powodzenia.
                  • sabba Magnetic Lasso Tool 23.11.04, 20:27
                    to jest to!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                    swietna rzecz:))) dzieki!
                    • wkrasnicki Re: Magnetic Lasso Tool 23.11.04, 21:17
                      sabba napisała:

> to jest to!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                      > swietna rzecz:))) dzieki!
                      _________

Zawsze do usług. Tam wszystko jest świetne, ten program po prostu nie ma wad,
                      podobnie zresztą jak ja. ;-)
    • jutka1 Re: uzurpacja 23.11.04, 07:58
      Sabbo, tak sie przestraszylam, ze az sobie poszlam...
      (spac... ;-)))))))

PS. Zastanawiam sie nad etymologia slowa w tytule. Musze sobie kupic slownik
      etymologiczny.
      • sabba slowniki mowia 23.11.04, 08:07
        uzurpacja
        zagarnięcie władzy wbrew prawu, przywłaszczenie sobie prawa do czegoś
        <fr. usurpation, z łac. usurpatio w szerokim zn. używanie, użytkowanie; wzięcie
        do użytkowania>

uzurpować
        1. bezprawnie zagarniać władzę
        2. przywłaszczać sobie prawo do czegoś, rościć niesłuszne pretensje do czegoś
        <fr. usurper, z łac. usurpo biorę w użytkowanie, używam, użytkuję>

uzurpator
        osoba, która nielegalnie zagarnęła władzę lub przywłaszczyła sobie prawa do czegoś
        <fr. usurpateur, z p.-łac. usurpator biorący w użytkowanie>
    • wkrasnicki Kurde... 23.11.04, 14:28
      mam chyba brata bliźniaka. Czy jakiś admin z niższym niż mój numerem mógłby go
      skasować?
      :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka