ertes 05.10.05, 02:58 Ostatnio czuje potrzebe ale brak mi pomyslow. Co polecacie? Czy ktos w PL widzial juz "A Man without a country" ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jutka1 Re: Ksiazki 05.10.05, 08:59 To zalezy, co mn.w. masz ochote poczytac. Vonnegut jest dostepny w polskim Amazonie, ale w oryginale - polskiego tlumaczenia nie widzialam (co nie znaczy, ze sie nie ukazalo :-) Odpowiedz Link
sabba Re: Ksiazki 05.10.05, 09:17 no jak to co, przeciez ostatnio wyszla nowa czesc HArrego Pottera! To teraz wszyscy (prawie) czytaja... Odpowiedz Link
jutka1 Re: Ksiazki 05.10.05, 09:19 Kurcze, przyznam bez bicia, ani jednego Pottera nie czytalam. Moze kiedys, jak bede miec czas, zobacze, czy mi "lezy". Odpowiedz Link
sabba Re: Ksiazki 05.10.05, 09:21 ja tez nie. I obserwuje ze wiekszosc doroslych ze tak powiem wpadla w ta ksiazke za posrednictwem dzieci swoich. Ja jakos nie mam ochoty czytac a ni do kina na te filmy chodzic... Odpowiedz Link
maria421 Moda na Harry Pottera 05.10.05, 09:25 W pewnych kregach to trzeba przeczytac, nie dosc ze przeczytac, to trzeba najnowsze wydanie zamowic jeszcze przed jego ukazaniem sie, zamowic dostawe nocnym kurierem, czekac na tego kuriera do 3 w nocy i natychmiast rzucic sie do lektury. Odpowiedz Link
sabba mario ty sie smiej 05.10.05, 09:53 jak bylam kiedys w PL akurat wtedy kiedy miala wyjsc kolejna ksiazka moj chrzesniak mnie w nocy wyciagnal do ksiegarni (bylkam jako opieka) i stalam w grupie dzikich dzieci i jeszcze dzikszych rodzicow za ta ksiazka.atmosfera niczym z jakiegos horroru gdzie umierasz smiercia przez stratowanie. Odpowiedz Link
szfedka Re: Moda na Harry Pottera 05.10.05, 13:25 oczywiscie w oryginale nalezy czytac Odpowiedz Link
jutka1 Re: Moda na Harry Pottera 05.10.05, 13:45 Tylko i wylacznie, nie widze inaczej. Odpowiedz Link
maria421 Re: Ksiazki 05.10.05, 09:22 jutka1 napisała: > Kurcze, przyznam bez bicia, ani jednego Pottera nie czytalam. > Moze kiedys, jak bede miec czas, zobacze, czy mi "lezy". > Ja tez nie. Widzialam jeden film (nie zebym na to z wlasnej woli poszla, w samolocie puszczali) i nie bylam zachwycona. "Wladcy pierscieni" tez nie czytalam, bylam na pierwszym filmie i ziewalam z nudow. Nie czytalam tez niczego Dana Browna i nie mam zamiaru. Wlasnie skonczylam czytac Hirsi Ali "Ich klage an", frakcji niemieckiej serdecznie polecam. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Ksiazki 05.10.05, 09:46 Wladcy pierscieni nie czytalam.Sapkowskiego tez nie. W ogole, to z fantasy ciagle moimi ulubionymi pozostaja Maly Ksiaze i seria z Karolcia (Marii Kruger chyba), z science-fiction czesc Lema i Douglas Adamas, a do ogladania STNG i DS9. Odpowiedz Link
don2 Re: Ksiazki 05.10.05, 11:11 Przyznam sie ,ze ani jednego H.Nocniczka nie czytalem i nie mam zamiaru. Odpowiedz Link
don2 Re: Ksiazki 05.10.05, 11:25 Z doskoku zagladam do " GULAG " Anne Applebaum ,ktora jest m.in.zona Radka Sikorskiego. Marne to i moze na zachodzie ,tyt.orginalu Gulag.A History,przyjma to jako cos wartosciowego. A po prawdzie to zlepek materialow z wszystkiego co napisano w temacie.jedyne co sama napisala to kilka komentarzy.Typowo dziennikarska robota obliczona na dobra sprzedaz w krajach ,gdzie temat malo znany i wzbudza zainteresowanie.Typowa chaltura . Zaluje tych kilku zl wydanych na byle co. Odpowiedz Link
xurek Re: Ksiazki 05.10.05, 10:09 ja bardzo lubie ksiazki I. Allende (najbardziej Geisterhaus) i H. Mankella. Xurek Odpowiedz Link
lalka_01 Re: Ksiazki 05.10.05, 10:25 a "Middlesex" czytales? To najbardziej "amerykanska" z ksiazek, jakie ostatnio mialam. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Ksiazki 05.10.05, 13:47 Przeczytalam recenzje i mnie ksiazka zaciekawila. Ideas of Heaven, aut. Joan Silber. Byla nominowana do National Book Award w zeszlym roku. Odpowiedz Link
drapieznik Re: Ksiazki 05.10.05, 14:07 Mechatronika, podrecznik dla uczniwo srednich i zawodowych szkol technicznych. tak, to juz nie te same czasy w polsce jak uczono opilowywania raszpla. Odpowiedz Link
ertes Re: Ksiazki 05.10.05, 14:58 Pottera nie czytam i nie zamierzam. Po niemiecku nie czytam. Dziekuje Lalka, zobacze co to jest acz jest mi dosc obojetne czy jest bardzo czy malo amerykanskie. Kto da wiecej? Odpowiedz Link
tortugo Re: Ksiazki 05.10.05, 17:33 ertesie, polecam cokolwiek Cormaca McCarthy'ego, niedawno przeczytalem jego najnowsza powiesc p.t. "No Country for Old Men", doooobra. Zakochalem sie w nim po przeczytaniu The Border Trilogy ("All the Pretty Horses", "The Crossing" i "Cities of the Plain"). Sprobuj! ~:O:=o Odpowiedz Link
staua Re: Ksiazki 05.10.05, 21:01 Ertes - Middlesex to naprawde bardzo dobra ksiazka. Z obecnie dostepnych w ksiegarniach, umiarkowanie nowych polecam tez "The Corrections"- Jonathana Franzena, "Three Junes" Julii Glass, "The secret life of bees" Sue Monk Kidd. A masz dostep do bibliotek? Bo wtedy moge wiecej polecic. Np. fantastycznego "Polbrata" Larsa Saabye Christensena (czytam angielskie tlumaczenie). No i polecam goraco forum Ksiazki! Odpowiedz Link
ertes Re: Ksiazki 05.10.05, 21:10 Chyba mam dostep. Musze poszukac. Czy to chodzi o Jeffrey Eugenides? Gdzie jest forum Ksiazki? Odpowiedz Link
staua Re: Ksiazki 05.10.05, 21:41 No wlasnie, ja tez naleze do takiej wlasnie, bezplatna, jest masa ksiazek, katalog na cale county i sprowadza Ci co chcesz, u nas sa tez DVD za darmo. Super. Lepsza od uniwersyteckiej (jesli chodzi o beletrystyke). Tak, to Jeffrey Eugenides, on napisal tez "The Virgin Suicides" na podstawie ktorego Sofia Coppola nakrecila film z Kirsten Dunst. Forum Ksiazki jest w dziale Kultura (nie w prywatnych!) Odpowiedz Link