Dodaj do ulubionych

Moja Alfa bardzo szybko sie grzeje!PomocyAlfa 156

15.06.05, 00:49
Alfa 156,2.0 rocznik 2000,Przy jezdzie po miescie przy 12-14*C na zewnatrz ,wskaznik temperatury
pokazuje 100-110*C Czy jest to normalne? Co bedzie gdy temperatura na zewnatrz bedzie
+30-35*C? Wentylator bardzo szybko sie zalacza. Bardzo mnie to martwi.... Prosze o opinie! Dziekuje,
Dominika
Obserwuj wątek
    • hr.dracula Re: Moja Alfa bardzo szybko sie grzeje!PomocyAlfa 15.06.05, 10:05
      To wygląda na problem z termostatem lub pompą wody.
      Proponuję spokojny dojazd do serwisu. Sama wiele nie zdziałasz ( no , chyba ,
      że nie ma płynu w zbiorniku wyrównawczym :)
      • k.borsuk Re:upały... 25.06.05, 01:49
        witanko;
        Od kilku dni w Holandii mamy upały, temperatura nie spada ponieżej 30 stopni;Norma to nawet 34-36 st w cieniu, no i problem...
        Moja alfa (156 1.8, nowy silnik, nowy termostat, olej Mobil 1 5w 50, płyn "paraflu") nieco się grzeje; do temp. powietrza około 26-28st temperatura jest w "normie" i na wskaźniku jest ok 90 st. W upalne dni korzystając z udogodnień jakimi są autostrady, jadę około 160-180/h temperaura dochodzi do około 110st (do kreski pomiedzy 90 a 130); termostat działa, wentylator się załącza. Czy to normalne? Czy taka temp jest bezpieczna dla silnika???
        Dodam, że auto posiada LPG-G3 (sekwencyjny gaz)
        Niestety w NL nie mam mozliwości sprawdzenia auta, z powodu obaw o jego spartolenie...

Pozdrawiam

Krzysztof

• 19-74pm Re:upały... 25.06.05, 14:37
          Witam.Jeżeli termostat i wiatrak ok. to jedynie chłodnica straciła swoją
          drożność.Podczas jazdy temperatura nie powinna być wieksza od 90 st.Kiedys w
          Tipo miałem podobne zjawisko na trasie 92-95 stopni.Nie pomogło wymiana
          termostatu ani płukanie chłodnicy.Dopiero jej wymiana przywróciła norm.
          temp.silnika. Trzeba zwrócić uwagę na te plastiki wokół chłodnicy jeżeli jest
          brak lub żle założony temp. silnika rośnie(potwierdzone na paru samochodach)i
          to na trasie.Pozdr.Piotrek
        • nuvolari4 Re:upały... 26.06.05, 01:20

Panie borsuk, już Pan spartoliłeś auto zakładając w nim gaz. Teraz się dziwisz,
          że się psuje ? Jeszcze trochę jazdy na gazie 180/h a będziesz musiał rozkładac
          cały silnik. Ale to przecież wina Alfy...Passaty jeźdzą na skórkach od chleba.
          Papatrz na pompę wody, chlodnicę, czujnik temperatury i ten gaz ...

Q
          • black146 Re:upały... 26.06.05, 09:29
            zgadzam się z przedmówcą, gaz ma wyższą temperature spalania niz benzyna i przy
            większych prędkosćiach i ostrej jeździe wypalają się bardzo szybko gniazda
            zworów (w każdym samochodzie czy to vw czy alfa czy też jakiekolwiek inne auto)
            co się z tym wiąże nie musze chyba pisać........
            Dlatego borsuk masz podwyższoną temperaturę. Do tego na takie temperatury i
            jazde autostradą masz za żadki olej. Olej odgrywa bardzo ważną rolę w
            chłodzeniu silnika
            • hr.dracula Re:upały... 26.06.05, 10:07
              Panie black146 - nie wypisuj Pan bzdur o "żadkości" oleju , bo zdaje się , że
              masz Pan o tym blade pojęcie.... Aczkolwiek wnioski związane z gniazdami
              zaworowymi wyciągnąl Pan słuszne !

Do k.borsuk'a - proponuję wymusić jazdę na paliwie konwencjonalnym i ocenić
              huśtawke temperatury.( Ciągła jazda z predkościami > 130 na paliwie
              niekonwencjonalnym skończyć sie może trwałym uszkodzeniem silnika.)
              Jeśli zjawisko będzie sie utrzymywać - sprawdzić należy uklad chłodzenia w
              kolejności termostat - pompa - chłodnica.
            • indiana156-1.8 Re:upały... 16.08.05, 15:34
              Bzdury. Zrobiłem na gazie ok. 320 kkm, ciągle jeżdże autostradami po Niemczech
              ponad 180 i jakoś mi szlag silnika nie trafia, za to bardzo sobie chwalę gaz. A
              nawet gdyby-za ten czas zatankowałem gazu za 50 tys zł (3200 setek km
              *10l*1,5zł/l). Benzyny bym spalił za 90 tys zł (3200 *8l*3,5). Mam więc za co
              naprawić auto!!!!!!!!
          • k.borsuk Re:upały... 28.06.05, 00:37
            drogi kolego;
            w kraju w którym mieszkam auto z gazem kupuje się prosto z salonu, a nie "montuje " się w zakładzie gazowniczym;AR na gazie jeździ od nowości i jakoś nie narzekam; Normalne paliwo to aral 100 oktanów, temparatura nie spada;

nie prosiłem o złośliwe komentarze...
            • k.borsuk Re:upały... 09.08.05, 23:14
              Problem okazał się banalny... robactwo (muchy etc) zalepiły chłodnicę... Po
              "przeczyszczeniu" wszystko wróciło do normy.
              Pozdrawiam
              Krzysiek
              • hr.dracula Re:upały... 10.08.05, 11:36
                k.borsuk napisał(a):
                robactwo (muchy etc)zalepiły chłodnicę...

Ach , te Alfy !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka