bielamor 06.11.05, 19:12 Witam. W grudniu planuję wymianę kompletu tarcz hamulcowych i klocków w Alfie 146. Jeżeli ktoś już dokonał tego zabiegu, proszę o podanie poniesionych kosztów. Chciałbym zastosować podzespoły średniej klasy cenowej. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wojtek1971 Re: Tarcze hamulcowe 06.11.05, 23:54 Witam. Niedawno wymieniałem klocki i tarcze hamulcowe.Tarcze Brembo koszt 80 pln/szt ,klocki Remsa ookło 120 pln/4 szt. plus robocizna. Pozdrawiam. Wojtek Odpowiedz Link
sylweczek2 Re: Tarcze hamulcowe 07.11.05, 08:12 Witam!Ostatnio wymieniałem elementy układu hamulcowego : tarcze Brembo Max nacinane 98PLN , klocki 66 PLN (klocki prod. MAFF jak ktoś wie coś na temat tej firmy to proszę o opinię ), przewody hamulcowe elastyczne 102PLN komplet , płyn hamulcowy 7PLN/0,25l , zużyłem do całe 3opk. na wymianę . Robocizna sześciopak zupy chmielowej(wymieniałem wspólnie ze znajomym mechanikiem) . Pozdrawiam AR146 1,6BX Odpowiedz Link
wozignoj Re: Tarcze hamulcowe 07.11.05, 21:45 Nawet nie pamiętam jakiej firmy były materiały napewno firma InterCars niezła hurtownia polecam obie tarcze jakies 216 zł zaś klocki komplet na przód 96 zł nie narzekam.Jedyny problem to był jak sie okazało że do 146 wersja Junior z silnikiem 1.6 trzeba założyć jak do wersji z silnikiem 1.8. Odpowiedz Link
was.em146 Re: Tarcze hamulcowe 08.11.05, 08:47 Dwa miesiące temu wymieniłem tarcze i klocki z przodu 180zł(od jakiegoś fiata) i klocki za 40 zł (z Włoch no name). Działa bez uwag. Ostatnio wymieniłem z tyłu tarcze (od Tipo) 60zł i klocki za 40zł. Wymiana przed domem, narzędzia:podnośnik klucz do kół, klucz płaski 15 i 13, i oczkowy 12, oczywiscie młotek i trochę cierpliwości(uwaga: z tyłu trzeba tłoczek wcisnąć i troche go wkręcić). wszystko działa bez zastrzeżeń (nigdy tak dobrze ten model nie hamował).Pozdrawiam. PS.wymieniłem też łożysko z tyłu (konkretnie całą piastę, pasuje od Punto cena 98zł)jedna wada dla posiadeczy ABS, trzeba zdjąć ze satrej piasty "zębatkę od ABS" i nałożyć na nową piastę (nie obejdzie się od lekkiego przetoczenia, koszt 20zł a oszczędność całej operacji ok.100zł). Wymiana ok. 1h (nic się nie zapiekło przy przebiegu 120tys.). Po wymianie wreszcie usłyszałem silnik (tak było głośno). AR 146BX 95r. Łódź, Pozdrawiam. Odpowiedz Link
19-74pm Re: Tarcze hamulcowe 08.11.05, 13:26 Witam.Wymieniałem jakieś 10tys km .temu hamulce z przodu,Tarcze komplet BREMBO wentylowane 250 zł. + klocki Ferodo 130 zł + pasta do tłoczków + piwo.Wszystko się zamknęło kwotą 400 zł.Może i dużo ale wolałem wymienić raz a porządnie.Piotrek ALFA 145 jtd Odpowiedz Link