Dodaj do ulubionych

sprzęgło w 146

24.02.06, 23:01
Czy wymieniał już ktoś może sprzęgło w AR 146 T.S.? Wogole jak długo
wytrzymuje takie sprzęgło przy normalnej eksploatacji samochodu. Co psuje się
w nim najczęściej i ewentualnie jakie są koszty. Jesli ktos wie, to jestem
ciekaw. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • rafal.gtv Re: sprzęgło w 146 24.02.06, 23:18
      Trwałość zależy od stylu jazdy i charakteru tras . Trwałość oscyluje od 50 do
      250 kkm :)
      To nie żart !
      Zużywa się tarcza i łożysko oporowe. czasami układ hydrauliczny. Koszt z robotą
      to ok. 1000zł. ( ale trafia się też sporo taniej)
      • alces1 Re: sprzęgło w 146 24.02.06, 23:21
        dzięki! Ja mam teraz 10 kkm, jak narazie jest OK i mam nadzieje, ze jeszcze
        dlugo tak bedzie!
      • cacodemon ostatnio wymieniałem 07.07.06, 12:27
        sprzęgło kompletne z dociskiem. Koszt wymiany 600zł. A z tego co wiem
        poprzednie było od nowości auta, a więc wytrzymało 169tys km.
    • maliek Re: sprzęgło w 146 26.02.06, 14:32
      Ja mam silnik 1.4, sprzęgło wytrzymało ok 100 000 km. Zatarło się łożysko
      oporowe i wytarło rowek w sprężynie i przestało wysprzęglać. Sądząc po grubości
      tarczy mógłbym pojeździć jeszcze dość długo. Kupiłem kompletne sprzęgło z firmy
      Sachs. Wymienieniałe je w tamtym roku ale nie pamiętam ceny.
    • aquarius01 Re: sprzęgło w 146 26.02.06, 21:27
      alces1 napisał:

> Czy wymieniał już ktoś może sprzęgło w AR 146 T.S.? Wogole jak długo
      > wytrzymuje takie sprzęgło przy normalnej eksploatacji samochodu. Co psuje się
      > w nim najczęściej i ewentualnie jakie są koszty. Jesli ktos wie, to jestem
      > ciekaw. Pozdrawiam!

Wymieniałem kilka dni temu w 145 1.6 TS. Koszt zakupu kompletnego sprzęgła
      łącznie z łożyskiem oporowym to 280 zł - koszt wymiany 250 zł, więc całość
      zmieścila się w rozsądnych kosztach. Moje wytrzymało 90 000 :)
      • alces1 Re: sprzęgło w 146 26.02.06, 21:43
        teraz mam juz jakis pogląd na całą tą sprawę, dzięki za rady!
        • marcink70 Sprzęgło w 146 2.0 TS 07.07.06, 00:42
          Witam !!
          Nie chciałem zakładac (smiecić) nowego wątku, więc sie podpiąłem pod ten.
          Mam 146 2.0 z 96 roku i podczas całkowitego wcisniecia sprzęgła (do spodu) mam
          wrażenie ze nie jest wysprzęglone do końca (po prostu na wciśniętym do końca
          sprzęgle samochód ma odczuwalne opory w toczeniu w porównaniu z biegiem jałowym
          (luz)). Moje pytanie to: czy jest jakiś sposób regulacji sprzęgła (czy jest
          jakas sruba regulacyjna miedzy siłownikiem a tym ramieniem od sprzęgła- nie
          wiem tak tylko pytam)

POZDRAWiAM // Marcin

• mumio2000 Re: Sprzęgło w 146 2.0 TS 07.07.06, 10:32
            Po przesiadce z forda na alfę zauwazylem, ze nie daje rady plynnie zmieniac
            biegow:) mimo, ze poprzedni wlasciel wymienil sprzęgło 20 tys. kilometrów temu.
            Teoretycznie powinno wszystko byc dobrze przez co najmniej kolejne 50 tysiecy
            minimum. Po jakims czasie przyzwyczailem sie jednak to alfoskiego sprzegla i
            teraz chodzi jak zegarek. Faktem jest, ze przypadkowy uzytkownik, jaki nie mial
            w łapach alfy 145, jak wsiądzie, od razu ma kłopoty ze zmianą biegów. Ta
            skrzynia chodzi..jakos tak..specyficznie..macie podobne wrazenia?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka