06.03.06, 21:02
Cześć. W swojej 146 1.4 TS do przebiegu 60 tys. zalewalem Selenie 20K (na
ASO ;) ) Następnie co 10tys wymieniam Mobil_1 0w40 full syntetyk - słyszalem
że dobry (raz na 10 tys był zalany Mobil_1 5w50 bo nie mieli 0w40). Zbliza mi
się kolejna wymiana (120 tys przebiegu). Uważacie iż dalej powinienem wlewać
Mobila 0w40 czy może jest lepszy wybór?
Z góry dziękuję za sugestie i pozdrawiam
Tomek
Obserwuj wątek
    • krajol47 Re: olej w TS 06.03.06, 21:10
      Ja od lat stosuję TEXACO i uważam, że jest OK.
      • ttomee Re: olej w TS 06.03.06, 23:39
        krajol47 napisał:

> Ja od lat stosuję TEXACO i uważam, że jest OK.

a jaki rodzaj?
        • uki145 Re: olej w TS 07.03.06, 01:08
          Witam! bardzo dobrze T.S jezdzi na półsyntetycznych 10w40 np Mobil S ( niskie
          zuzycie oleju i dobre warunki dla pracy wariatora). jednak jesli jezdziłes na
          pełnisyntetyku to dobrze by było przy nim pozostac. proponuje jednak Mobila 1
          5w50 , to lepszy wybór niz 0w40 ,bo silnik tego pierwszego bedzie zuzywał
          znacznie mniej. jak zuzycie oleju 5w50 dojdzie do 2-3 litrów na 10 tys km to
          warto juz przejsc na 10w40 .Pozdrawiam Łukasz
    • maliek Re: olej w TS 07.03.06, 07:13
      Mam taką samą Alfę i leję Lotos Syntetic 5W40. Poprzedni właściciel wlewał
      półsyntetycznego Shella. Pierwszy raz wlałem Lotos przy przebiegu 70 000 km.
      Teraz mam 150 000 km i silnik działa bez problemu, jest w środku czysty a
      wariator działa (zawsze wysoki stan oleju).
      Niedawno była na formu dyskusja jaki olej do TS. Poszukaj. JA uważam że
      najlepszy jest taki olej jaki przewidziała fabryka np. jeżeli ma być 10W40 SJ
      to taki lej.
    • maciek1972a Re: olej w TS 07.03.06, 14:55
      ttomee napisał:

> Cześć. W swojej 146 1.4 TS do przebiegu 60 tys. zalewalem Selenie 20K (na
      > ASO ;) ) Następnie co 10tys wymieniam Mobil_1 0w40 full syntetyk - słyszalem
      > że dobry (raz na 10 tys był zalany Mobil_1 5w50 bo nie mieli 0w40). Zbliza mi
      > się kolejna wymiana (120 tys przebiegu). Uważacie iż dalej powinienem wlewać
      > Mobila 0w40 czy może jest lepszy wybór?
      > Z góry dziękuję za sugestie i pozdrawiam
      > Tomek

Zmiany oleju tylko aby coś zmienić są bez sensu. Jeżeli zdecydowałeś się na
      pełny syntetyk to przy nim zostań. 0W jest dla TS zbyt rzadki. Stara zasada:
      jeżeli coś działa dobrze nie straj się tego "naprawiać", no chyba że o czymś nie
      napisałeś ?

-
      • alces1 Re: olej w TS 07.03.06, 21:24
        ja mam identyczny motor w swojej Alfie, po przejechaniu pierwszych 10 tys km,
        zmienilem Selenie na Castrol magnatec 5W40 full syntetic (wowczas podobno jeden
        z najlepszych oleji) ale sporo tego oleju mi ubywalo, przy przebiegu 90 tys km,
        przeszedlem rowniez na Castrol magnatec, lecz 10W40 i semi syntetic i teraz
        ubywa go znacznie mniej i jest OK. Jednak mysle, ze nie powinno sie zbyt czesto
        zmieniac oleju (mam na mysli na inny niz do tej pory) Pozdrawiam!
      • ttomee Re: olej w TS 07.03.06, 22:51
        dziękuję Wszystkim za informacje, aby uzupełnić info - na Mobil1 0w40 działa
        raczej dobrze (czyli nie odnotowuję negatywnych oznak :). Oleju mi nigdy nie
        brał i nie bierze (sprawdzam co ok 2 tys - cały czas jest praktycznie max - nie
        dolewam między wymianami). Przy odpalaniu na zimno wszystko ok, ale na ciepło 1-
        2 sek mam diesla :( Od kiedy tankuję WYŁĄCZNIE na stacjach Shell nie mam
        niespodzianek ze spadkiem mocy w górnym zakresie obrotów, czy z falowaniem na
        wolnych obr.

I tak na marginesie - ze swojej 146'stki jestem zadowolony (dobrze że nie
        skusiłem sie na Fiata Brava :)))
        Pozdrawiam
        • uki145 Re: olej w TS 08.03.06, 01:20
          Witam! bravo nie jest takie złe. identyczne zawieszenie jak w 145/146 ,a do
          tego silnik 1.6 daje duzo pozytywnych wrazen i wariatora nie ma ;-) Pozdrawiam
          Łukasz
          • ttomee Re: olej w TS 08.03.06, 19:15
            Brava też dobra, to fakt, silnik z serii Torque 1.6 niczego sobie (ino pijak a
            i w pierwszych Bravo/Bravach padały masowo wtryski (Bosch dał ciała)), ale o
            wariacie w 1998 roku nie słyszałem :)
            no i Brava nie miala tego "czegoś".
            Pozdrawiam
            Tomek
        • alces1 Re: olej w TS 08.03.06, 07:33
          no, a ten diesel przez kilka sekund, to jak zapewne wiesz - wariator. Ale poki
          co, mozesz jeszcze jezdzic, podobno nawet przy rozruchu zimnego silnika jest to
          normalne, tyle jednak, ze nowy wariator nawet przy zimnym nie wydaje takiego
          dzwieku. Ale to, ze masz olej 0W40 i wogole go nie ubywa jest dla mnie totalnym
          zaskoczeniem... Pozdrawiam!
          • selespeed1 Re: olej w TS 08.03.06, 21:50
            Ja z przebiegiem 100 koła leje mobila 5 W i tez mi nie bieże. Jak kupowałem tę
            Alfę (156 2,0 TS 99r) facet mówił mi że nie dolewa bo ma ten silnik akurat taką
            urodę, to też nie wieżyłem w takie historyjki.Przejechałem 10 kk i ubyło moze
            200ml .Jednak się zdaża...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka