krzyspos 09.04.06, 15:58 Witam wszystkich posiadaczy alf!Czy ktos moze mi doradzic czy zwykla istalacja gazowa nadaje sie do twin sparka? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
black146 Re: Alfa romeo 146 gaz 09.04.06, 16:11 ja mam zwykłą i nie nazekam, ale musisz mieć dobre świece i przewody Odpowiedz Link
alces1 Re: Alfa romeo 146 gaz 09.04.06, 18:26 to zalezy jaki masz kolektor, ale chyba wszystkie T.S.y maja z tworzywa sztucznego, wiec zdecydowanie lepszy i bezpieczniejszy jest sekwencyjny wtrysk gazu i ja wlasnie taki mam. Odpowiedz Link
amargro Re: Alfa romeo 146 gaz 09.04.06, 18:33 alces1 napisał: > chyba wszystkie T.S.y maja z tworzywa > sztucznego, wiec zdecydowanie lepszy i bezpieczniejszy jest sekwencyjny wtrysk > gazu i ja wlasnie taki mam. Nie wszystkie TS-y mają kolektor z tworzywa, wcześniejsze wersje miały z metalu, ale nawet przy metalowym kolektorze zwykła instalacja gazowa to rosyjska ruletka... ale również ona ma swoich amatorów ;) amargro 145 LUSSO 1.4 TS (bez kuchenki) Odpowiedz Link
krzyspos Re: Alfa romeo 146 gaz 09.04.06, 20:22 W mojej 146 97r kolektor jest metalowy to moze zwykla zagra, czy możecie polecic jakies linki o gazie w alfie? Z góry dziekuję, pozdro Odpowiedz Link
jakub998 Re: Alfa romeo 146 gaz 10.04.06, 01:02 Zagra do czasu. Do momentu , az centralna jednostka wygeneruje zbyt wiele bledow. I trzeba ja bedzie wymienic. Jezeli juz gaz w alfie ( pomijam tu aspekt braku kontroli jego jakosci), to tylko sekwencja. Szczegolnie w TS-ach. I niechodzi tu bynajmniej o kolektor i ewentualne uszkodzenie przeplywomierza. Co tez nie jest niebagatelne. Koszty sa znaczne. Ale o samo sterowanie zasilaniem. Nie "baw" sie w tanie instalacje do tego silnika. Predzej, czy pozniej , bedziesz zmienial ja na sekwencje. Ze stratami finansowymi. Przejechałem na sewkwencji ponad 100 tysiecy. Bez zadnych problemow. Znam przypadki uszkodzen przeplywomierza przy prostej instalacji. A takze uszkodzenia komputera. Jezeli juz gaz do alfy, to dobry. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
amargro Re: Alfa romeo 146 gaz 10.04.06, 10:15 krzyspos napisał: > W mojej 146 97r kolektor jest metalowy to moze zwykla zagra Może zagra, może nie zagra - masz kasę do wyrzucenia na eksperymenty gazownika? Gazownik będzie Ci się zaklinał, że na zwykłej też wszystko będzie OK, ale nie będzie! Oszczędności będziesz miał na paliwie (gaz zamiast benzyny), ale na instalacji nie oszczędzaj! amargro 145 LUSSO 1.4 TS Odpowiedz Link
maliek Re: Alfa romeo 146 gaz 10.04.06, 09:23 Ja mam 1,4 TS z 1998. Kolektor dolotowy w tym silniku jest metalowy. Instalacja gazowa zwykła lecz posiadająca już trochę elektroniki. Przejechałem na niej około 100 0000 km i strzeliła mi tylko raz. Powodem była pęknięta "laska" przewodu zapłonowego. Na szczęście nic się nie stało. Podstawą dobrej ekspolatacji silnika z gazem to poprawny montaż oraz jej konserwacja czyli wymiana filtra gazu i regulacja. Przed montażem przelicz czy się to opłaca. Moja Alfa przy identycznym stylu jazdy średnio pali 8 l/100 km benzyny i 10 l/100 km gazu. Raz próbowałem zejść poniżej 10 litów gazu ale stwierdziłem że nie będę jeździł jak taskówarz. Benzynę musisz uzywać przy rozruchu oraz przez kilka kilometrów jazdy ponieważ nie robiąc tego możesz zapchać wtryskiwacze z benzyny (przeżyłem to). Odpowiedz Link
radzio280 Re: Alfa romeo 146 gaz 10.04.06, 13:00 Nie pchaj sie w tanie instalacje bedzie cie to bardzo drogo kosztowac!!!!!!,ja osobiscie mam 146 1,8 Ts z 1997-98 rok i mam zainstalowany gaz sekfencyjny.Instalacja to BRC narazie super sie sprwuje ale kosztowna , cena jej w moim regionie (Opole)to bagatela 3800.Musisz se przeliczyc czy stac cie na jeden wiekszy wydatek i spokojna i oszczedna jazde auatkiem czy wolisz ciagłe wizyty u mechanika .Pozdrawiam.Radzio280. Odpowiedz Link
alces1 Re: Alfa romeo 146 gaz 10.04.06, 17:49 koledzy powyżej maja racje. Ja mam AR 146, 1.4 T.S. z roku 2000 - kolektor z tworzywa sztucznego. Moja instalacja (zakladana w pazdzierniku zeszlego roku) jest sekwencyjna, producent to bodajze LOVATO, kosztowala mnie 3.500zl Przy moim spokojnym stylu jazdy jesli chodzi o spalanie benzyny ksztaltowalo sie to okolo 7.4- 8,0l/100km. Gazu na poczatku spalal 11,5l/100km. Po regulacji mocy w zasadzie nie ubylo (moze nieznacznie) a spalanie ksztaltuje sie okolo 9,5l/km gazu, jednak podjade do serwisu by zwiekszyc troszke dawke tego paliwa na okolo 10l/100km - taki wynik calkiem mnie saytsfakcjonuje a i dla silnika bezpieczniej. Przejechalem na tej instalacji juz 15 tys km. i nie narzekam! Ale mam tez do czynienia z AR 146 1.4. T.S. z roku 1998 i rowniez kolektorem plastykowym, lecz na zwyklej starej instalacji, bo chyba z roku 2000 albo nawet 1999. Niestety problemy sa i to powazne, poniekad poprzez zaniedbania wlasciciela a poniekazd wynikajace z samej instalacji. Strzaly sie zdarzaja! Wowczas samochod gasnie, trzeba otworzyc maske i zalozyc gumowy przewod doprowadzajacy powietrze do silnika. Po wymianie swiec te wybuchy sa rzadsze, ale jednak sa! Spalania oscyluje w granicach: 10-11l/100km. Ale samochod nie zawsze chce zapalic, jechac zaczyna dopiero po przekroczeniu 3.000 obr/min. po nizej tej wartosci czuc straszna "mulowatosc". Z autopsji widze wiec wyzszosc instalacji z sekwencyjnym wtryskiem gazu nad tradycyjna instalacja. Z reszta kazdy dobry "gaziarz" zalozy Ci tradycyjna instalacje ale na Twoje wlasne ryzyko! Ja nie mialem watpliwosci co wybrac i nie zaluje! Dodam jeszcze ze modele 146 maja mozliwosc zamontowania zaworu do wlewania gazu w ciekawym miejscu - bowiem pod tylna rejestracja (tablica jest na zawiasach podnoszona do gory) ja mam takie rozwiazanie i polecam! Czasem jest psory ubaw gdy podjezdzam na stacje LPG, a pracownik przy dystrybutorze chodzi z kazdej strony i zaglada pod samochod:) Pozdrawiam! Odpowiedz Link
maliek Re: Alfa romeo 146 gaz 11.04.06, 07:56 A umnie włąsnie odwrotnie. Samochód przy jeździe na gazie lepiej sprawuje się przy niskich/średnich obrotach niż na benzynie. Na benzynie za to lepiej na wysokoch obrotach co nie oznacza że na gazie nie da się dojść do 7000 obr/min. Ostatnio jeżdżę na benzynie i nie mogłem się przyzwyczaić innego stylu pracy silnika. Jak już powtarzałem wcześniej ważny jest sposób montażu, odpowiedni dobór instalacji oraz jej konserwacja. Odpowiedz Link
marys-ar155 Re: Alfa romeo 146 gaz 17.04.06, 12:36 To samo w mojej 155 1.8 16V TS na gazie lepszy dół a na benzynie góra ale jak na zwykłą instalacje całkiem dobrze spala średnia 10-11 litrów gazu Odpowiedz Link
alces1 Re: Alfa romeo 146 gaz 17.04.06, 12:55 to fakt - gorzej wkreca sie na obroty na gazie, poniewaz dawka gazu jest za mała, co jest winą reduktora. Obecnie są już reduktory dwumembranowe, które likwidują ten problem. Ja tez nie narzekam na swoja instalacje:) Pozdrawiam! Odpowiedz Link