Dodaj do ulubionych

Zawór Recyrkulacji Spalin

13.04.06, 12:38
Czy może ktoś wie jaką to spełnia role i czy diesel może od tego kopcić(jeśli
ten zawór jest niesprawny).
Obserwuj wątek
    • jumbodelo Re: Zawór Recyrkulacji Spalin 13.04.06, 17:44
      Ochrona srodowiska. Podaje spaliny na dolot przy ustalonej predkosci.
      Niektorzy zatykaja go blacha od konserwy. Czyli jest nie potrzebny
      • chunkpunk Re: Zawór Recyrkulacji Spalin 14.04.06, 08:18
        W JTD jest potrzebny w TDi zatkasz w JTD bedzie problem

Zawor EGR znajduje sie na kolektorze wydechowym jest to taki grzybek z zaworem
        ktory reguluje przepoyw spalin i zmiejszenie toksycznosci poprzez dodanie do
        kolektora ssacego pewnej dawki spalin.W wersji JTD demontuje sie ten
        grzybek z rurka stalowa idaca do kolektora dolotowego i czysci benzyna lub ropa
        z zasady jest mocno zasyfione i zawor jest czesciowo otwarty caly czas.Jezeli
        tak jest to podaje caly czas spaliny do dolotu i silnik jest slaby.

• yarogd Zawór EGR - jak, gdzie, kiedy... 14.04.06, 23:48
        Jak napisal kolega "jumbodelo", zawor EGR jest potrzebny dla spelnienia normy
        Euro. Jest on potrzebny tylko i wylacznie przy zimnym silniq, kiedy katalizator
        jest zimny i przez to nie gotowy do prawidlowej pracy. Nie ma to zwiazq z
        predkoscia tylko temperatura. Przy cieplym silniq zawor EGR jest caly czas
        zamkniety. Nieszczelny, zablokowany nagarem zawor EGR moze spowodowac znaczny
        spadek mocy auta, ale latwo wyczyscic go po zdemontowaniu. W zwiazku z tym nie
        widze zadnego logicznego powodu, dla ktorego nalezaloby ten zawor zaslepic.
        --
        AR156 SW 2,4JTD [3mia100]
        • dudix83 Re: Zawór EGR - jak, gdzie, kiedy... 15.04.06, 12:13
          Witam,
          a gdzie taki zawor znajduje sie w 156 2.0 TS 1998r( i czy wogole jest ) ?

pozdro
          dudix83
          • yarogd W benzynie nie ma 15.04.06, 12:47
            Z tego co sie orientuje, to w silniku benzynowym tego nie ma.
            • rtb28 Re: W benzynie nie ma 16.04.06, 09:22
              Dzieki bardzo za informacje.Z tego co zauważyłem coś z tym zaworem nie jest tak
              gdyż dużą częśc silnika(osłony mam okopconą od tego zaworu).Auto zaczeło mi
              przykacać, znalazłem nieszczelośc na dolocie (peknięty przwód gumowy-chwilowo
              zaklejony).I teraz musze chyba go wymienic(bedzie staszny problem z odkręcaniem
              go)koszt w ASo to 210 pln(do przezycia).Co ciekawe przykapca mi na niskich
              obrotach to znaczy tak przy 2000 i samocodem wowczas delikatnie szarpie, gdy
              dodam gwałtowanie gazu po 2000 obrotach wszystko jest ok. Auto oczywiście
              przykapca mi czarnym dymem(wymieniona turbina) i przepływomierz jest ok. Jeśli
              ta wymiana nie pomoże to zostaje mi jedynie skontrolowanie wtrysków.
              • yarogd Re: W benzynie nie ma 16.04.06, 23:06
                Nie rozumiem jakim cudem masz okopcone oslony silnika. Uklad spalinowy jest
                ukladem szczelnym (no poza koncowka wydechu :)) w kazdym silniku, bez wzgledu na
                to czy jest EGR czy nie. Okopcenie silnika czy oslon sugeruje ze masz klopoty z
                tym ukladem, a nie z EGR.
                • rtb28 Re: W benzynie nie ma 17.04.06, 08:35
                  Wygląda to tak. Od grzybka(tego własnie zaworu) na dole wokól niego jest
                  mnóstwo sadzy i też od niego ciągnie sie łuna przez cała długośc silnika auta.W
                  ASo (i tutaj ciekawoska naprawde niezli mechanicy i nie zdzierają) stwierdzili
                  że gdzieś na mocowaniu zawór jest uszkodzony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka