parkermarcin 25.04.06, 14:44 Witam, mam problem z zamknięciem szyby po stronie pasażera (otwieranie nie stanowi problemu). Z jaką usterką mam do czynienia, czy ktoś miał coś podobnego? Czy to siłownik padł a może jakiś przekaznik? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
p.maiki Re: Elektryczne szyby 25.04.06, 15:26 Spróbuj podczas podnoszenia pomóc jej ręką może tylko prowadnice są suche i nie ma po czym szyba się ślizgać. Jeśli masz może w boczku kierowcy bzdyczek do podnoszenia szyby pasażera spróbuj nim może sam przełącznik się uszkodził (sam miałem taki problem ze padł przełącznik pasażera). Jak to żadne z powyższych to pozostaje zdjęcie boczka i sprawdzenie czy dochodzi wogóle impuls elektryczny do siłownika. Siłownik domyslam się że jest ok bo opuszcza. Odpowiedz Link
parkermarcin Re: Elektryczne szyby 25.04.06, 16:45 Zarówno po stronie kierowcy jak i pasażera szyba tylko sie opuszcza, nie można jej podnieść z obydwu stron. Te prowadnice to trzeba czyms przesmarować? Odpowiedz Link
parkermarcin Re: Elektryczne szyby 25.04.06, 16:47 parkermarcin napisał: > Zarówno po stronie kierowcy jak i pasażera szyba tylko sie opuszcza, nie można > jej podnieść z obydwu stron. Oczywiście mowa o bzdyczku po stronie kierowcy i pasażera. Odpowiedz Link
alces1 Re: Elektryczne szyby 25.04.06, 18:14 a mnie padł bzdyczek po stronie pasażera, gdy uzyje wiekszej sily czasem zadziala, ale tylko czasem. Da sie go jakos reanimowc, czy mam sie już rozgladac za nowym? Odpowiedz Link
p.maiki Re: Elektryczne szyby 25.04.06, 20:41 alces1 napisał: > a mnie padł bzdyczek po stronie pasażera, gdy uzyje wiekszej sily czasem > zadziala, ale tylko czasem. Da sie go jakos reanimowc, czy mam sie już > rozgladac za nowym? Mi się jakoś udało, rozebrałem go na czynniki pierwsze i zobaczyłem że nie jest to zbyt skomplikowane. Przetarłem wszystko, złożyłem i działa jak nowy. Możesz spróbować zawsze to taniej niż nowy. Co do awarii obu szyb to może być ciężko, zobacz jeśli się podniosą z pomocą rąk to może przetarcie prowadnic wystarczy. Nigdy tego nie robiłem więc mogę wprowadzić w błąd ale może ktoś inny się wypowie. Ja słyszałem że to robi się jakimś specjalnym silikonem w aerozolu. Odpowiedz Link
grisza197 Re: Elektryczne szyby 26.04.06, 13:14 Ja mialem podobny problem i kiedys na tym forum juz bylo o tym pisane sporo. Poszedlem za rada jednego z uzytkowników, zalałem WD40 styki w przelacznikach odstawilem na pare godzin potem osuszylem, zalozylem i szyba smiga bez problemu, wiem ze to moze rozwiazanie tymczasowe ale ja to robilem we wrzesniu i do dzisiaj dziala. pozdrawiam Odpowiedz Link
parkermarcin Re: Elektryczne szyby 28.04.06, 16:23 Jak mam się dostać pod bzdyczek po stronie pasażera? Jaki element w dzwiach musze sciągnąć? Odpowiedz Link
xippo79 Re: Elektryczne szyby 28.04.06, 19:59 Witam. Ja mam problem z szybą od kierowcy.Sprawa przedstawia sie tak ze szyba otwiera sie bez problemu,ale zamknąć już sie nie chce.Trzeba pomóc rączką i ją pchnąć w tył i przytrzymać,tak jakby blokowała sie w przedniej prowadnicy.Czym to nasmarować i jak? Pozdrawiam. Odpowiedz Link
alces1 Re: Elektryczne szyby 29.04.06, 21:08 no i po bólu - rozebrałem dzisiaj bzdyczek od opuszczania prawej szyby (ten po stronie pasazera), przyczyscilem takie małe styki i wszystko wrocilo do normy! Pozdrawiam! Odpowiedz Link
mrdata Re: Elektryczne szyby 30.04.06, 10:14 A ja mam pytanie w temacie ale z innej beczki. Dlaczego prawa szyba nie zamyka sie automatycznie?! Czy mozna to stosunkowo prosto przerobic? To jest nawet w Oplu Corsa w podstawowym modelu. Zupelnie nie rozumiem dlaczego Alfa "dawkuje" uzytkownikom tak podstawowe funkcje i skazuje kierowce na trzymanie przycisku az do zamkniecia szyby. :-| Pozdr, Marcin Odpowiedz Link
parkermarcin Re: Elektryczne szyby 30.04.06, 11:24 alces1 mógłbyś napisać co sciągałeś żeby sie dostać do styków? Z góry dzieki. Pozdrawiam Odpowiedz Link