30.05.06, 19:25
Witam!
Mam pytanie /zaznacze, ze przeszukałem wczesniej forum/.
Poprosze o opinie nt. skrzyni selespeed.Jestem zaintereswany kupnem auta z takim wlasnie rozwiazaniem.Prawda to czy mit nt. ustarkowosci tego urzadzenia?
bede wdzieczny za odzew.
Obserwuj wątek
    • malgoska1 Re: Selespeed 30.05.06, 20:40
      Witam.

> Poprosze o opinie nt. skrzyni selespeed.Jestem zaintereswany kupnem auta z
      > takim wlasnie rozwiazaniem.Prawda to czy mit nt. ustarkowosci tego
      > urzadzenia?

W powszchenym mniemaniu jest to największe cholerstwo w Alfie od zarania
      dziejów. ;)))
      Opinie są tak rozbieżne, jak to tylko możliwe - od złomu, który mógłby
      zniszczyć karierę nawet aut typu Trabant po rewelacyjne odkrycie.
      Ja też przed kupnem przekopałem wiele grup dyskusyjnych i for, również po
      angielsku.
      No i zaryzykowałem i kupiłem.
      Moja opinia jest tylko moja i w dodatku poparta zaledwie 18kkm stażem w tym
      aucie (obecnie ma 97kkm na liczniku) ;)
      Miałem/mam w sumie 2 awarie. Raz w trakcie uruchomienia aut zapaliła się
      kontrolka Selespeeda i auto nie uruchomiło się. Miałem nawet dzwonić po lawetę,
      ale spróbowałem ponownie i odpaliło bez problemu. Niedawno dopiero skojarzyłem
      ten fakt z pewnym ukrytym pstryczkiem - zabezpieczeniem w aucie, któe m.in.
      powoduje odcięcie dopływu paliwa, a przy uruchomieniu auta z nieodbezpieczonym
      pstryczkiem zapala również kontrolkę Selespeeda - nie wiem dlaczego. Drugi
      problem, to od czasu do czasu zdarza się, że hmując silnikiem na I lub II
      biegu, nie dotykając przycisków zmiany biegów ani pedałów, Selespeed potrafi
      zrzucić na luz. Wtedy trzeba ruszyć wajchą i bieg poprzednio zadany wskakuje na
      powrót. Nie jest to specjalnie niebezpieczne, ale denerwujące. "I to by było na
      tyle" ;)
      Na razie na układ Selespeed wydałem 50PLN - wymieniłem w nim olej. Natomiast na
      wszystko pozostałe w aucie wydałem kilkaset razy więcej ;))

Plusy:
      - wygoda; dobre dla tych co kierują i jednocześnie jedzą, piją, gadają przez
      telefon, trzymają pasażerkę za kolano, czytają mapy w trakcie jazdy
      - możliwość praktycznie identycznej jazdy jak ze skrzynią manualną jak i
      normalnym automatem
      - wajcha jest króciótka, z krótkim skokiem oraz działająca z pewnym oporem
      - nie stać nas na dwa auta, a tak to żona jeździ do pracy w trybi "city", a ja
      w trasie używam wajchy, a rzadko jeżdżąc w mieście przy dużych korkach rónież
      przełączam na "automat"
      - nie musisz się specjalnie przejmować obrotami; przy wyprzedzaniu redukujesz
      bieg do odpowiedniego i pedał gazu w podłodze, bo gdy obroty dojdą do około
      7100-7150 Selespeed sam zmieni bieg na wyższy;

Minusy:
      - mało kto potrafi coś przy tym zrobić w razie awarii, nawet w ASO może być
      problem.
      - dla amatorów szybkiej jazdy zmiana biegu trwa denerwująco długo - choć jajako
      emeryt bym chyba nie potrafił zmienić biegu szybciej
      - trudność w redukcji o 2 biegi; trzeba odczekać ułamek sekundy z drugą
      redukcją, bo zbyt szybkie dwukrotne naciśnięcie przycisku redukcji powoduje
      redukcję tylko o jeden bieg
      - w trybie automatycznym niezbyt idealnie działa kickdown (jeśli tak to można
      określić w skrzyni nie stricte automatycznej); ja nawet jeśli w trasie jadę w
      trybie automatycznym (bo chciałem coś przegryźć lub pociągnąć łyczka), to gdy
      widzę, że będę wyprzedzał przełączam na manual

Generalnie gdyby to było bezawaryjne i zmieniało biegi szybciej, to nie
      widziałbym zastosowania normalnych manualnych skrzyni biegów dla 100% emerytów
      i 90% kierowców w ogóle. ;)

Najlepiej poczytaj opinie tych, którzy albo się na tym znają, albo przynajmniej
      tym jeździli, a nie powtarzają zasłyszane opinie...

Pozdrawiam,
      Maciej Loret

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka