karolcia59 21.06.06, 09:24 Witam .Jeśli możesz ,to napisz co sądzisz o ilości wpisów w "liście obecności"?Spodziewałeś się takiego odzewu?Czy jesteś zaskoczony?Pozdrawiam serdecznie:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rafal.gtv Re: Do Rafała. 21.06.06, 10:48 Faktyczna ilość biernych userów jest nawet wieksza ( są ludzie bez konta na gazecie.pl ). Ostatnio ilość wpisów nieco zmalała , bo nie wiedzieć czemu kilka osób zaczęła podbijać statystykę :) Wnioski - chyba pozytywne. Z pewnością jesteśmy jednym z aktywniejszych forów AR w kraju. Co prawda nieco sprofilowanych na majsterkowiczostwo , ale to chyba nie szkodzi ;) Wszelkie wątki beletrystyczne - mile widziane :) Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: Do Rafała. 21.06.06, 20:15 A nie tęsknicie za beletrystyka Streetfightera? Odpowiedz Link
spark1.8 Re: Do Rafała. 22.06.06, 08:26 No nareszcie! Z Tobą chce się żyć :-) Alfistom gratulujemy Stritfajtera ! Odpowiedz Link
rafal.gtv Re: Do Rafała. 22.06.06, 10:19 > A nie tęsknicie za beletrystyka Streetfightera? Ależ oczywiście , ze tęsknimy. Właśnie się zastanawiamy , czy może to BMW się zbiesiło i zaczynasz szukać porządnej 156 ??? Wracaj na Macierzystej Marki łono :) Odpowiedz Link
karolcia59 Re: Do Rafała. 22.06.06, 10:43 Odnośnie łona.Nie bójmy się zatrzymać na poboczu,niech mówią,że kolejną alfę widziałem...:) Odpowiedz Link
rafal.gtv Re: Do Rafała. 22.06.06, 10:59 Na parkingu jest przyjemniej i bezpieczniej ;) Odpowiedz Link
rav145 Re: Do Rafała. 22.06.06, 11:47 Dama do mnie pije, czego nie moge pozostawić bez komentarza! Ja nie twierdzę, że zatrzymują się na poboczu, żeby oglądać łono ale żeby sprawdzić czy mają jeszcze zawiechę lub co pod machą zdechło ;) Ci którzy nas mijają raczej napewno nie mówią: oooo! Alfa! to piękny samochód. Myślą, śpieszyło Ci się #%&@*%@(* to masz za swoje i wąchaj. Dlatego reanimujemy zdechlaka i doganiamy taką parówkę na dowód tego, że nic co włoskie nie jest mu obce... - Siema uliczny wojowniku dawno Cię tu nie było, czyżby problemy z maszyną? Jeszcze brakuje mi emeryta? Może miał zawał w polonezie? Należałoby się zainteresować dziadkiem ;) Odpowiedz Link
emeryt1946 Dziękuję za pamięć ! 22.06.06, 15:11 Polonez został niestety zezłomowany. Zawału nie miałem , cierpię z powodu upałów - klimatyzacja w Wartburgu 353S ( czyli szyberdach) nie jest dostatecznie wydajna . Śwagier coś kombinuje z agregatem od lodówki Mińsk, ale alternatorowi mocy nie starcza. Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: Dziękuję za pamięć ! 22.06.06, 18:22 widze ze jedna teskniliscie :P BMW sie nie zbiesilo ale sie zamienilo :) Sprzedalem TDS (wcale nie dlatego ze sie psul) a kupilem e34 525iA w stanie jakiego w polsce ani chyba nawet w niemczech nie ma co szukac. auto prezentuje stan salonowy, jezdzi genialnie i rownie dobrze wyglada. ale juz nic wiecej nie mowie bo zaraz bedzie ze streetfighter znowu przyszedl mieszac :)) Pozdrawiam wszystkich! Odpowiedz Link
rav145 Re: Dziękuję za pamięć ! 22.06.06, 19:01 Hej striit! Dlaczego od razu mieszać? Jeżeli na temat i do rzeczy to nawet odpowiednia pora tu na Ciebie, bo co po niektórzy tęsknią za beletrystyką, heh! Skąd zmontowałeś taką Betę skoro mówisz że próżno szukać takiej tu jak i na obcej ziemi? I opowiedz przy okazji jak wrażenia z jazdy skoro wspomniałeś o silniku. ... drogi dziadku-emerycie :) fajnie że wymiatasz wartburgiem. Miałem niedawno okazję dosiadać messerschmidta w postaci naleśnika na dwóch gaźnikach. Cudowny gang dwusuwa powodował gęsią skórkę choć maszyna szła z uporem. Jednak nie masz co narzekać na klimę - Masz przynajmniej szyber! Mogę pozazdrościć? A powiedz dziadku, jak w niemieckich autach jest ze szczelnością takowego? Ja chyba bałbym się założyć okna w dachu bo po czasie guma parcieje i robi sięakwarium. To pozdrawiam, rav145 ;) Odpowiedz Link
emeryt1946 Re: Dziękuję za pamięć ! 23.06.06, 11:36 rav145 napisał: > ... drogi dziadku-emerycie :) fajnie że wymiatasz wartburgiem.A powiedz > dziadku, jak w niemieckich autach jest ze szczelnością takowego? Ja chyba >bałbym > się założyć okna w dachu bo po czasie guma parcieje i robi sięakwarium Nie doceniasz potęgi DDR'owskiego geniuszu inżynierskiego ! Oprócz rewolucyjnego silnika , ponadczasowej linii nadwozia i wzorcowej ergonomii wnętrza pojazd ten posiada szereg udogodnień : Szyberdach bolidu Wartburg 353s jest konstrukcją odsuwaną - wsuwa się pod tylną część dachu. Przy prawidłowej konserwacji wazeliną techniczną pracuje wiecznie i bezawaryjnie. Guma uszczelki od czasów Honeckera konserwowana jest przez Śwagra gliceryną pozyskiwaną w aptece ( na receptę ze ZBOWiDu ) Ponoć współczesne , kapitalistyczne preparaty są dla gumy DDR'owskiej - zabójcze. A glicerynę polecam wypróbować na Alfowskich uszczelkach przed zimą . W końcu przekazy historyczne dowodzą o ścisłej współpracy fabryki pod Neapolem z dostawcami stali, gumy i łożysk "Zdiełano w SSSR" - co stało się źródłem sukcesu modeli Alfetta , Alfa6 i Alfasud ! Pogłoski o ich rozsypywaniu się już w fabryce były między innymi dziełem zazdrosnych inżynierów z Eisenach i Sahsenring. Odpowiedz Link
alces1 Re: Dziękuję za pamięć ! 22.06.06, 20:24 Witaj Streetfighter! Powiedz, gdzie się podziewałeś taki szmat czasu? Czy poszukiwanie Twojego nowego nabytku zajmowało Ci bez reszty czas, że prawie wogóle nie było Cię tutaj widać? Pozdrawiam! Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: Dziękuję za pamięć ! 22.06.06, 21:00 Nowy nabytek sam sie trafil. W Norwegii. 94 rok, 270.000 km (prawdziwe), pelna szczegolowo udokumentowana historia, auto 100% bezwypadkowe. Nic nie skrzypi, w srodku taka cisza, ze nawet opon nie slychac, tylko delikatny pomruk R6 na wyzszych obrotach. Auto niezwykle solidne, wzorowo wykonane, bardzo komfortowe. Silnik 2.5i z Vanosem, 192KM - bardzo sprawnie napedza te 1600kg, takze z automatem. W aucie nie czuc az tak bardzo tej dynamiki ale w odniesieniu do innych aut, ktore zostaja w tyle oceniam ze nie jest zle - zwlaszcza w trybie sport :) Na trasie jest swietny ten silnik, bardzo lekko dokreca licznikowe 240- 250km/h i jeszcze zostaje co nieco pod noga (przetestowane w szwecji). ogolnie bardzo trwaly, mocny, dobrze wykonany woz. Wg mnie jedno z najlepscyh aut BMW. Odpowiedz Link
alces1 Re: Dziękuję za pamięć ! 22.06.06, 23:19 No według Ciebie każde BMW, to jedno z najlepszych modeli BMW;) Slyszałem już wielokrotnie o Vanos, wiem, że motory 2.0 6-cylindrowe też takie były, ale co dokładnie jest ten Vanos - nie wiem. Jeśli mogłbyś mnie oświecić, to bardzo proszę. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
uki145 Re: Dziękuję za pamięć ! 23.06.06, 00:29 Witam! BMW tak nazywa system zmiennych faz rozrzadu stosowany w swoich silnikach .system o wiele bardziej skomplikowany niz ten w Twin Sparkach Alfy, pomimo tego praktycznie bezawaryjny ;-) szczegółów jednak nie znam .z pewnoscia "Vanosy" w najnowszych beemkach sa jeszcze bardziej rozbudowane i zajmuja sie zmiana faz zarówno zaworów ssacych jak i wylotowych. co do takiego auta z udokumentowana przeszłoscia to faktycznie prawdziwy skarb ,cóz mozna tylko powiedziec ,ze przed Toba nastepne piekne 200 000 km(przynajmniej silnik tyle zrobi ;-) ) .Pozdrawiam Łukasz Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: Dziękuję za pamięć ! 23.06.06, 01:13 www.bmwworld.com/technology/vanos.htm :)) Odpowiedz Link
nicolaromeo Re: Dziękuję za pamięć ! 23.06.06, 01:46 Na trasie jest swietny ten silnik, bardzo lekko dokreca licznikowe 240 > - > 250km/h Witam :) Nie chce być niemiły ale chyba licznik Cie troche okłamuje, 190 km 1600 kg i 250 km/h? Odpowiedz Link
malgoska1 Re: Dziękuję za pamięć ! 23.06.06, 07:46 Witam. > Nie chce być niemiły ale chyba licznik Cie troche okłamuje, 190 km 1600 kg i > 250 km/h? A cóż w tym niemiłego??? Przecież to fakt, że przy tej masie i ilości koników nijak nie da się osiągnąć 250km/h w tym aucie. Pozdrawiam, Maciej Loret Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: Dziękuję za pamięć ! 23.06.06, 10:21 > A cóż w tym niemiłego??? Przecież to fakt, że przy tej masie i ilości koników > nijak nie da się osiągnąć 250km/h w tym aucie. Ludzie, czy wy nie umiecie czytac?? Napisalem wyraznie LICZNIKOWE. Licznik jest wyskalowany do 260 km/h, a wskazowka dokreca sie bez trudu do 240-250 i spokojnie daloby rade zamknac szafe gdybym dalej cisnal. Nie wiem jakie jest przeklamanie licznika przy 240, mysle ze pewnie jakies 10-15km/h, wiec rzeczywiste 225 km/h przy wskazaniu licznika 240 km/h to jak najbardziej jest do osiagniecia. Wg mnie rzeczywiste 230-235 km/h to v max dla 525i. Waga ca.1600kg podana jest razem z kierowca :) No i silnik jest w idealnej kondycji co tez ma duzy wplyw na osiagi. Odpowiedz Link
malgoska1 Re: Dziękuję za pamięć ! 23.06.06, 10:46 Witam. > Ludzie, czy wy nie umiecie czytac?? Niektórzy uważają nawet, że potrafią myśleć. ;) > Napisalem wyraznie LICZNIKOWE Wymień licznik - będziesz spokojnie osiągał 350km/h. Oczywiście LICZNIKOWE. ;))) Co Ci właściciele BMW tacy nerwowi jacyś??? Parę dni temu na zlocie Alf z innego forum był "lekko wcięty" właściciel 316i bardzo zadufany w mozliwości swego bolidu. ;)) Pozdrawiam, Maciej Loret Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: Dziękuję za pamięć ! 23.06.06, 12:27 Nie bądź złośliwy, Małgośka :)) Odpowiedz Link
spark1.8 Re: Dziękuję za pamięć ! 23.06.06, 12:32 to ile Ty ważysz ?!!! Musisz koniecznie odstawić czipsy !!! Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: Dziękuję za pamięć ! 23.06.06, 14:19 moja 525iA wazy 1515kg + moje 90kg = 1605kg. wszystko sie zgadza :) a chipsow nie jem i gruby nie jestem :] Odpowiedz Link