Dodaj do ulubionych

spalanie detonacyjne przy 3000 obrotów

13.07.06, 22:28
Pisałem jakis czas temu o dziwnych odgłosach z okolic silnika. Słychać w okolicach 2000-3000 obrotów jakby jakies kuleczki stukały w silniku, poniżej i powyżej tego zakresu obrotów nic sie nie dzieje. Facet z serwisu (fiata-nawinął się po drodze) twierdzi, że to spalanie detonacyjne i jest to wina paliwa. Tyle, że słychać te efekty już ponad miesiąc (od momentu wymiany wydechu)tankowałem na różnych stacjach w całej Polsce. Pytanie co to za cholera, może czujnik spalania stukowego? Czy mozna z tym jeździć?

Alfa 156 1.8 z 2000, silnik z 2003, przebieg silnika nieznany ale na czuja ok 60 tyś., auta 115000 przyspiesza normalnie, na komputerze wychodzi błąd sondy, którą wymieniałem 6 miesiecy temu. Proszę o informacje.
darek
Obserwuj wątek
    • yarogd Re: spalanie detonacyjne przy 3000 obrotów 13.07.06, 23:32
      Google -> search
      Cytuje:
      "Przy większej intensywności spalanie stukowe bywa nazywane detonacyjnym,
      ponieważ toważyszy mu efekt akustyczny w postaci metalicznego dźwięku,
      spowodowany wibracjami elementów komory spalania (ścianek, zaworów). Podczas
      tego typu spalania w wyniku gwałtownego wywiązania ciepła maksymalna temperatura
      spalin jest o 300 st. C wyższa niż podczas spalania normalnego. Skutki tego nie
      należą do rzeczy przyjemnych. Powoduje ono przeciążenie cieplne (przegrzanie)
      tłoków, zaworów, elektrod świec zapłonowych itp. Nadmierny wzrost temperatury
      tłoka może spowodować nadtopienie jego denka i bocznej krawędzi, co z kolei
      prowadzi do zakleszczania i często połamania pierścieni tłokowych. Gwałtowny
      wzrost ciśnienia i jego wahania wywołane drganiami masy gazów wewnątrz komory
      spalania powodują duże obciążenia (uderzenia), które mogą powodować uszkodzenia
      wału korbowego (zwłaszcza jego łożysk). Na skutek Intensywnego odprowadzania
      ciepła z cylindra, wzrostu strat mechanicznych oraz niecałkowitego spalania
      mieszanki maleje sprawność ogólna i moc silnika. Czyli po prostu nie dość, że
      źle maszyna ciągnie to jeszcze ją szlag trafi..."
      Do przedostatniego zdania dodalbym mozliwe uszkodzenie katalizatora i sondy
      lambda (nadmierna temp. i niespalone paliwo).
      Polecam jak najszybciej usterke naprawic.
      • darek19060 Re: spalanie detonacyjne przy 3000 obrotów 14.07.06, 01:08
        Dzięki bardzo za ten cytat. Toż to koszmar dzieje się w moim cuore sportivo.

Czy to znowu polska benzyna inaczej?
    • alcol Re: spalanie detonacyjne przy 3000 obrotów 14.07.06, 01:25
      To przez ponad miesiąc tankujesz trefne paliwo? Nie wydaje mi się :) - wariator spawdzałeś? Jeżeli nie to sprawdź i to szybko.
      • danielws Re: spalanie detonacyjne przy 3000 obrotów 14.07.06, 08:02
        spalanie detonacyjne jest zawsze efektem zbyt bogatej mieszanki paliwa (za dużo
        benzyny)- brr.. załóż instalacje gazową ;) gaz potrzebuje mniej powietrza
        spalania efekt nie występuje HEJ! a tak poważnie to może faktycznie być
        wariator problem..
        • alterro Re: spalanie detonacyjne przy 3000 obrotów 14.07.06, 10:35
          danielws napisał:

> spalanie detonacyjne jest zawsze efektem zbyt bogatej mieszanki paliwa (za dużo
          >
          > benzyny)
          Chyba zbyt ubogiej. Uboższa mieszanka -> wyższa temperatura spalania -> większa szansa spalania detonacyjnego.

A skoro efekty pojawiły się po wymianie wydechu, to może wydech dzwoni?
          Ja mam podobnie, mi dzwoni około 3600RPM i tylko na V biegu i też nie mam pojęcia, co jest źródłem efektów dźwiękowych.

--
          Pozdrawiam,
          Adam
          • krechu Re: spalanie detonacyjne przy 3000 obrotów 14.07.06, 10:59
            Jednym ze źródeł efektów dźwiękowych jest na pewno silnik (nie wiem czy kolega
            dysponuje Bx cz TS czy może JTD). Z drugiej strony w układach wydechowych AR
            występuję takie rozwiązania jak osłony wydechów. Jest to trochę blachy
            wypełnionej azbestem. Te elementy lubią rdzewieć i następnie wydawać
            najróżniejsze dźwięki. Ja je po prostu usunąłem. Ciekawych wrażeń akustycznych
            dostarcza również linka od ręcznego, która lubi się urwać z zaczepów (w 145
            montowana do zbiornika paliwa).
            Swoją drogą ja po wymianie wydechu (na wreszcie działający prawidłowo - stary
            był tak połatany, że nie nadawał się do niczego) też się długo nie mogłem
            przyzwyczaić do wozu.

Pozdrawiam
            Krechu
            Pozdrawiam
    • hr.dracula Re: spalanie detonacyjne przy 3000 obrotów 14.07.06, 10:30
      Zatankuj paliwo 98okt. Jeżeli zjawisko będzie mniej zauważalne - to zapewne
      padł czujnik spalania stukowego.
      • darek19060 Re: spalanie detonacyjne przy 3000 obrotów 14.07.06, 11:49
        Silnik 1.8 TS. Wyjeżdżam ostatnie litry i jadę zatankować może coś doleję dodatkowo - jakis anty stuker. Troche poczytałem o spalaniu stukowym i rzeczywiście szkody jakie może wyrządzic w silniku to koszmar.
        To nie jest dźwięk, że coś się poluzowało. Dzwoni kiedy dodaje gazu, jak lekko zdejmę przestaje - podobno typowy objaw spalania stukowego. Wariator to dźwiek podobny do diesla - miałem taki efekt w poprzednim silniku.
        Ten silnik jest z Anglii - jeżdże na nim od roku - może jest inaczej ustawiony, na inna benzyne. Jak zbadam auto to dam znać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka