maliek 18.07.06, 08:14 Czy ktoś wie, w jaki sposób wyciąga się z wnętrza wariatora tuleje zębate? Chcę go rozebrać na kawałki nie wiem jak to zrobić. Coś te tuleje trzyma. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
janioj Re: Rozbiórka wariatora 18.07.06, 12:29 Musisz wyjąć pierścień zabezpieczający tzw. zeger. Odpowiedz Link
maliek Re: Rozbiórka wariatora 18.07.06, 13:28 To już zrobiłem. Wewnątrz są tuleje, które przesuwając się powodują zmianę położenia wałka rozrządu. I te tuleje chcę wyciągnąć tylko coś je jeszcze trzyma. Odpowiedz Link
janioj Re: Rozbiórka wariatora 19.07.06, 13:36 Z wariatem bawiłem się dość dawno temu, i może pamięć trochę zawodzi, ale nie kojarzę żadnych problemów z jego rozebraniem na czynniki pierwsze. Za to problem miałem z jego odkręceniem z wałka - musiałem podgrzewać wałek rozrządu. Odpowiedz Link
bedboys Re: Rozbiórka wariatora 19.07.06, 15:36 Musisz to wyszarpać tam jest taki pierścień sprężynowy w środku i się opiera o mały rant mocne szarpnięcie wszystko załatwi Odpowiedz Link
janioj Re: Rozbiórka wariatora 19.07.06, 15:43 O wilku mowa..., to właśnie nie kto inny, a Bedboys dokonywał tych wszystkich pomiarów:) Odpowiedz Link
maliek Re: Rozbiórka wariatora 20.07.06, 08:28 Dziękuję za informację. Chcę go rozebrać żeby zobaczyć czy da się go jakoś naprawić, ponieważ podkładka teflonowa oraz sprężyna kosztuje 12 zł w ASO. Są to chyba jedyne elementy, które zużywając się powodują awarię wariatora. A gdzie te pomiary można przeczytać? Jakieś wnioski, własne spostrzeżenia? Odpowiedz Link
bedboys Re: Rozbiórka wariatora 20.07.06, 11:09 Wariatorowi poświęciłem tyle czasu i tyle już napisałem a wszystko jest na forum na oficjalnej stronie AR poszukaj tam lub na stronie ik@ra tam jest prawdziwa kopalnia wiedzy. Odpowiedz Link
maliek Re: Rozbiórka wariatora 20.07.06, 11:48 Dzięki. Przejrzę sobie dokładne jeszcze raz tą stronę. Odpowiedz Link